Haberler

Araçlarda Yakıt Tasarrufunun Püf Noktaları

Abone Ol

Makine mühendisi Güngör Kaya, araçlarda yakıt tasarrufu için sürücülerin bazı tedbirler alması gerektiğine dikkat çekti.

Makine mühendisi Güngör Kaya, araçlarda yakıt tasarrufu için sürücülerin bazı tedbirler alması gerektiğine dikkat çekti.

Kaya, alınacak bazı önlemlerle yakıt tüketiminin yüzde 40'a varan oranlarda azaltılabileceğini belirtti.

Yakıt tüketimini azaltmanın sürücünün kendi elinde olduğunu söyleyen Kaya, "Taşıtları kullanma biçimimiz, aslında yakıt tüketiminde en önemli etkenlerden biridir. Otomobili yanlış kullananların yakıt tüketimi de fazla olur. Bu nedenle sürüş tarzımızda ve aracımızda yapacağımız ufak tefek değişiklikler, yakıt tasarrufu yapmamızı sağlar. Dolayısıyla alınacak basit önlemler yakıt masrafından büyük tasarruf yapmamızı sağlar" dedi.

Kaya, aracıyla tatile çıkacak olan sürücülere yakıt parasının asgari seviyelere çekilmesini sağlayacak şu tavsiyelerde bulundu:

"- Düşük hızlarda vitesi yükseltmeyin. Motor devrine göre vites değişimi yapın. Vitesi değiştirmek için uygun motor devir aralığı; benzinli otomobillerde 3000-3500, dizel araçlarda 2000-2500'dür. Daha yüksek devirlerde değiştirilen viteslerde yakıt tüketimini artacaktır.

Uzun yolda sabit 80-90 km hızla yolculuk edin. 90 km'nin üstündeki her kilometre, yakıt tüketiminde yüzde 1 artış getirir.

Yüksek hız gibi düşük hız da tüketimi artırır, 25 km'nin altında yol almamaya çalışın.

Takip mesafenizi koruyun. Güvenli takip mesafesi sizi gereksiz frenlerden ve hızlanmalardan korur ve yakıt tüketiminizin artmasına engel olur.

Motor tam ısınmadan gaza yüklenmeyin. Aksi takdirde aracınız yüzde 25 daha fazla yakıt harcar.

Periyodik bakımlarınızı mutlaka yetkili servislerde yaptırın ve orijinal parça kullanın. Unutmayın, zamanında yapılmayan bakım onarım ve ayarsız buji, yakıt tüketimini yüzde 10 artırır.

10 bin kilometrede bir ön düzen ayarlarınızı servise kontrol ettirin.

Debriyajınız kaydırma yapıyorsa ayarlatın. Kaydırma, yakıt tüketimini artırır.

Araç üreticinizin tavsiye ettiği tip yakıt ve motor yağı kullanın.

Lastik havalarını aracınızın kataloğunda verilen ve önerilen uygun basınçta kullanın. Düşük basınçlı lastik sürtünmeyi artırır ve yakıt tüketimini yüzde 10 artırır.

Fren balatalarınızın ayarlarının tam olduğuna emin olun. Gereğinden sıkı balatalar sürtünmeye yol açacağından tüketimi artırır.

Rölanti devrinin katalog değerinde olmasına dikkat edin. Yüksek devir yakıt tüketimini yükseltir.

Güneşte kalan aracı çalıştırmadan önce camları açarak içerdeki aşırı ısınmış havanın dışarı atılmasını sağlayın.

Aracınızda gereksiz yük-eşya bulundurmayın." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Güngör Kaya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title