Haberler

Arakan'da Müslümanlara Yönelik Katliama Tepkiler - Erzincan / Afyonkarahisar /

Abone Ol

Erzurum ve Erzincan'daki bazı sivil toplum kuruluşları, Arakan eyaletindeki Müslümanlara yönelik katliama tepki gösterdi.

Erzurum ve Erzincan'daki bazı sivil toplum kuruluşları, Arakan eyaletindeki Müslümanlara yönelik katliama tepki gösterdi.

Erzincan'da, Memur-Sen İl Temsilciği binasında bir araya gelen 28 sivil toplum kuruluşu adına basın açıklaması yapan Erzincan STK Platformu Dönem Sözcüsü Nebi Gül, Arakan'da yaşananların tam anlamıyla soykırıma dönüştüğünü söyledi.

Arakan'da korkunç bir zulüm ve trajedi yaşandığını ifade eden Gül, "Hiçbir suçu, günahı olmayan, son derece kötü fiziki koşullarda yaşamaya mahkum edilmiş insanlar, anlaşılmaz siyasi, ideolojik hesaplarla kadın, genç, yaşlı, çocuk demeden en acımasız, en vahşi yöntemlerle öldürülmektedir. Bütün insanlığın gözleri önünde hiçbir hak, hukuk, adalet ve etik ilkeye itibar edilmeksizin işlenen kitlesel cinayetlere başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere dünya sessiz kalmaktadır." dedi.

"Sözde medeni dünya, insan hakları ve özgürlüğüne ilişkin tüm ilkelerini çiğnemiş, ayaklar altına almıştır." ifadesini kullanan Gül, şöyle devam etti:

"Öyle ki bu kesin ve feci insan hakkı ihlalleri karşısında dünya sadece koyu bir sessizliği seçmiyor, adeta tepki vermeye, zulme karşı sesini yükseltmeye de çekiniyor. Zulmü ve zalimleri cesaretlendiren bu duyarsızlık, artık materyalizmin ve modern ideolojilerin egemen olduğu sistemde ahlakın çöktüğünü, vicdanın çürüdüğünü, insani duyguların öldüğünü göstermektedir."

Gül, dünyanın, mazlumların çığlıkları karşısında sağır ve soğuk bir sessizlik içinde olduğunu, daha önce Filistin, Gazze ve Bosna'da, günümüzde de Irak ve Suriye'de yaşananlarla insanlığın yok edildiği dile getirdi.

Arakanlı Müslümanlara yönelik tepkiler

Memur-Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi Abdülkadir Hız, Arakan'daki Müslümanlara karşı yapılan katliamlara Uluslararası toplumun ve İslam ülkelerinin harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Hız, il temsilciğinde düzenlediği basın toplantısında, Arakan'da ordu güçleri ve Budist rahipler öncülüğünde yapılan saldırılar sonucunda son üç günde en az 2-3 bin Müslümanın katledildiği ve 100 binden fazla Müslüman'ın da yerinden edildiğini dair vahim haberler ulaştığını belirtti.

Arakanlı Müslümanların uzun yıllardır çok yönlü ve derin ayrımcılığa, asimilasyon ve soykırıma tabi tutulduğunu dile getiren Hız, şunları kaydetti:

"Müslüman toplumun önderleri, alimleri ve ileri gelenleri katlediliyor. Arakanlı Müslümanlar, bu dayatmalara boyun eğmedikçe baskının, katliamların, sürgünlerin dozu artırılıyor. 1962 yılında başlayan komünist dönemde 22 yıl boyunca 20 bin Arakanlı öldürüldü. Mallarına el konuldu ve kadınlarına tecavüz edildi. 1982 yılında Arakanlı Müslümanların vatandaşlıkları ellerinden alındı. Arakanlılar yüzyıllarca bağımsız olarak yaşadıkları öz vatanlarında garip durumuna düşürüldüler."

"Arakan için ciddi adımlar atılmalı"

Hız, bütün bunlara karşın Birleşmiş Milletlerin (BM), mazlum milletlerin yaşadıkları zulmü kınamak için bile ABD, Çin ve Rusya'nın iznine baktığını ifade etti.

Bunun karışsında İslam dünyası ülkelerinin bir an önce harekete geçmeleri gerektiğini dile getiren Hız, şunları söyledi:

"Bu bağlamda Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatının toplanarak gerekli adımları atması konusundaki çağrısını destekliyoruz. Bu bağlamda İslam ülkeleri hükümetlerini, İslam dünyasındaki bütün kurumları, dünyadaki bütün insan hakları ve yardım kuruluşlarını gerekli sorumluluğu almaya, Arakan'ı BM ve diğer örgütler nezdinde dünya gündemine taşımaya, saldırıların durdurulması için Myanmar hükümetine baskı yapmaya, yanı sıra Arakanlı Müslümanlara fiili destek sunmaya çağırıyoruz."

Van'da, Arakan eyaletindeki Müslümanlara yönelik katliama tepki amacıyla 3 dilde yazılı ayetin olduğu pankart, caminin duvarına asıldı.

İkindi namazı sonrası Hazreti Ömer Camisi'nin avlusunda toplanan vatandaşlar, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet ve katliamları kınayarak, burada yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Van İl Geneli İmam Hatip Liseleri ve Kuran Kursları Yaşatma Derneği ile Van İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneğince düzenlenen protesto gösterisine vatandaşlar da destek verdi.

Gösteride Kur'an-ı Kerim'deki İbrahim Suresi'nin 42. ayeti olan, "Sakın Allah'ı, zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Ancak Allah onları cezalandırmayı, korkudan gözlerinin dışarı fırlayacağı bir güne erteliyor." cümlelerinin Türkçe, İngilizce ve Arapça, "Arakan'daki zulme ancak nasırlaşmış vicdanlar ve katılaşmış kalpler sessiz kalır." sözünün ise Türkçe ve İngilizce yazılı olduğu 10 metre uzunluğundaki pankart, caminin duvarına asıldı.

İl Müftüsü Nimetullah Arvas, kıldırdığı gıyabi cenaze namazı sonrası yaptığı açıklamada, yıllardır dünyadaki bir çok Müslümanın katledildiğini söyledi.

Yarın Kurban Bayramı dolayısıyla arife gününün kutlanacağını anımsatan Arvas, "Kurban Bayramı'nı idrak ettiğimiz bu günlerde Budist müşrikler tarafından insanlar göçe, sıkıntıya, ölüme zorlanıyor. Kimileri diri diri yakılıyor, kimileri katlediliyor. Kimileri canını kurtarmak için kaçıyor." dedi.

Caminin duvarına asılan pankartta, İbrahim Suresi'nin 42. ayetinin bulunduğunu belirten Arvas, şunları kaydetti:

"Bu ayetin altına da mealini yazdık. İngilizce meali de var. Arapça, Türkçe bilmeyen yabancıların mesaj alması bakımından böyle yaptık. Biz Müslümanların birliğine tevhidine şahit olacağız. Bugünlerde çok dua etmemiz lazım. Dualarla oradaki kardeşlerimiz inşallah en kısa zamanda çıkış yolu bulacaklar. Onlara bu zulmü yapanlar kahru perişan olacaklar inşallah. Dünyanın buna seyirci kalmaması lazım. Sevinç, yemek içmek, eğlenmek değil, Allah'ın insandan hoşnut olduğu andır. Kedersiz dertsiz bir dünyada yaşamaktır. Bunun dışında sevinç olmaz. İnşallah bu bayramımız sevineceğimiz günlere vesile olur."

Kaynak: AA / Güncel

Erzincan Arakan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title