"Arazi Sahiplerinin Birçoğu Şehirlerde Yaşıyor"
Tarım Reformu Genel Müdürü Küsek: "Türkiye'de 40 milyon kişinin arazisini aslında 3 milyon kişi kullanıyor"
Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, "Türkiye'de 40 milyon kişinin arazisini aslında 3 milyon kişi kullanıyor" dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Çankırı Ziraat Odası Başkanlığınca bir otelde düzenlenen "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Türk Medeni Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" konulu bilgilendirme toplantısında konuşan Küsek, tarım sektöründekilerin insanların gıda ihtiyacını karşılamalarından dolayı kutsal bir iş yaptığını söyledi.
TBMM'nin gündemindeki Miras Yasası'nın çok önemli olduğunu ifade eden Küsek, bölgeleri gezerek yeni yasa hakkında odaları ve çiftçileri bilgilendirdiklerini anlattı.
Babadan miras kalan otomobilin parçalanarak kardeşler arasında bölünemediğine dikkati çeken Küsek, "Otomobil parçalanıp kullanılmazken, tarım arazileri böyle olmuyor. Parseller kardeşler arasında bölünebiliyor. Bir babanın kaç çocuğu varsa parsel ona göre bölünüyor. Böyle olduğunda parseller birkaç dönümlük parçalar haline geliyor. Bu bölgelerde durum çok kötü değil ama bazı bölgelerde parseller 3-4 dönüme kadar düşüyor" diye konuştu.
Küsek, parsellerin parçalanması nedeniyle maliyetlerin ve huzursuzlukların arttığını, üründe kalite ve arazi bakımında özenin azaldığını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Arazi sahiplerinin birçoğu şehirlerde yaşıyor. Türkiye'de 40 milyon kişinin arazisini aslında 3 milyon kişi kullanıyor. Şehirde yaşayan 37 milyon kişinin arazisini köydeki 3 milyon yakını kullanıyor. Bunlar da arazi başkasının olduğu için yeterli önemi göstermiyor. 37 milyon kişi de mağdur. Gidemiyor, bakamıyor. Bu yüzden arazisiyle ilgilenmiyor. Bölünmeler böyle devam ettiği sürece, hem çiftçilik yapan kardeş mağdur olacak hem de arazisini kardeşi eken şehirdeki mağdur olacak. Dolayısıyla Türkiye'nin bu sorunu çözmesi lazım."
Ev ve arabada olduğu gibi parçalanmadan yapılan bölünmelerin aynı şekilde parselde de uygulanması gerektiğini anlatan Küsek, bunun için yasalaştırma çalışmasının devam ettiğini, yasa yürürlüğe girdikten sonra kardeşlerin belirli bir dekarın altındaki arazilerini tapuya gidip bölemeyeceğini söyledi.
"6 milyon 283 bin kişi tarımda istihdam ediliyor"
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli ise tarımın Türkiye açısından stratejik bir konuma sahip olduğunu ifade ederek, mayıs 2013 verilerine göre 6 milyon 283 bin kişinin tarım sektöründe istihdam edildiğini vurguladı.
İhracatta tarım ve gıdanın payının yüzde 10 olduğunu anımsatan Gamzeli, "Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı 2023'te tarımda 150 milyon dolarlık milli gelir ve en az 40 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşabilmek için tarımla ilgili sorunlarımızı çözmemiz gerekiyor ama ülkemizde etkin ve verimli tarım yapılmasını engelleyen, tarım arazilerinin parçalanmışlığı ve parsel ölçülerinin küçüklüğüdür" ifadesini kullandı.
Toplantıya Çankırı Vali Yardımcısı Şerefnur Oktay, TZOB 1. Bölge'ye bağlı Çankırı, Bolu, Düzce, Ankara, Eskişehir, Çorum, Kütahya, Kırşehir, Kırıkkale, Yozgat ve Bilecik'ten 122 ziraat odasının başkanı ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. - Çankırı