Arıcıların 2023 Hedefi 180 Bin Ton Bal Üretimi
Ürettiği yaklaşık 94 bin ton balla dünya sıralamasında ikinci sırada yer alan Türkiye, 2023 yılında bu üretimini iki katına çıkararak 180 bin tona ulaşmayı hedefliyor Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Yılmaz: "Kovan başına üretimimiz 17 18 kilogram. Bunu Türkiye genelinde 30 kilogramın.
HAYATİ AKÇAY - Ürettiği yaklaşık 94 bin ton balla dünya sıralamasında ikinci sırada yer alan Türkiye, 2023 yılında bu üretimini iki katına çıkararak 180 bin tona ulaşmayı hedefliyor.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 6,5 milyon arı kovanı bulunduğunu, buna karşılık 94 bin ton bal üretimiyle Çin'den sonra Türkiye'nin üretimde ikinci ülke olduğunu söyledi.
Bal üretiminin artırılması için başta üreticiler olmak üzere birçok kesime iş düştüğünü belirten Yılmaz, bal üretimini artırmak için çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü aktardı.
Yılmaz, Türkiye'de arıcılığın dünya arıcılığı ile yarışır duruma geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bunu bir arıcı olarak gururla söylüyoruz. Bu işte payımız ve katkımız olduğu için de çok mutlu ve gururluyuz ancak bal üretim çıtamızı artık artırmamız gerekiyor. Bal üretimimizi en az iki katına çıkarmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Kovan başına üretimimiz 17-18 kilogram. Bunu Türkiye genelinde 30 kilogramın üzerine çıkararak ülkemizdeki tüm bal üretimini 2023 yılında 180 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Amacımız daha başarılı bir ülke arıcılığı kurmak. Her şeye rağmen eksiklerimizi gidermeye çalışacağız. Bunu da üniversitelerle, bilim adamlarımızla, devletimizle ve üyelerimizle başaracağız."
Bal ormanları
Bal üretiminin artırılmasında bal ormanlarının önemine değinen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her geçen yıl bal ormanlarımızı yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bal ormanlarının arıcılık sektörüne çok büyük katkı sağlayacağını biliyoruz. Bu nedenle arıcılar olarak bal ormanlarını önemsiyoruz. Üretimin artırılması için bal ormanlarına ihtiyaç duyulduğu da bir gerçek. Temennimiz arıcılığın yoğun bir şekilde yapıldığı illerimizde ve bölgelerimizde bu ormanların oluşumunu hızlandırmak. Bu konuda başarılı olduk diyebiliriz ama yetmez. Daha fazla bal ormanı kurarak arıcılık sektörünün hizmetine sunmamız gerekiyor. 2023 yılı hedefine ulaşmamız için bal ormanları çok gerekli."
Yılmaz, Türkiye'de arıcılığın önündeki en büyük risklerden birinin tarım ilaçları, diğerinin ise arı sağlığı ile ilgili olduğunu dile getirerek, "2023 yılı hedefine ilerlerken bu olumsuzlukların da üstesinden gelmemiz gerekiyor. Özellikle tarım ilaçlarından dolayı zarar gören arılarımızın oranını sıfıra indirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Arı ölümlerinin önüne geçmemiz lazım" ifadelerini kullandı. - Ordu