Haberler

Armut Büyüklüğünde Çilek Yetiştirildi

Abone Ol

Antalya'da örtüaltı üretiminde diğer türlere göre daha verimli ve kaliteli olan, armut büyüklüğüne ulaşabilen yeni bir çilek türü yetiştirildi.

Antalya'da örtüaltı üretiminde diğer türlere göre daha verimli ve kaliteli olan, armut büyüklüğüne ulaşabilen yeni bir çilek türü yetiştirildi. Türkiye'de ilk kez Antalya'da ekilen 'Benicia' türü bu çilek, hormon kullanılmadan bal arılarının yardımıyla üretildi.

Örtüaltı yaş sebze meyve üretiminin önemli merkezlerinden Antalya'da, daha önce Türkiye'de üretilmeyen bir çilek türü ilk kez yetiştirilerek, yaygınlaştırılması için çalışmalar başlatıldı. ABD'de California Üniversitesi tarafından geliştirilen Benicia türü çileğin fidesi, bir firma tarafından Türkiye'ye getirilerek tescil edildi, ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteğiyle Antalya'nın Aksu İlçesi'nde yetiştirilmesine başlandı.

VERİMLİ, KALİTESİ YÜKSEK

Benicia, ilk kez Aksu'da çiftçi Mustafa Şirin'in 4 dönümlük serasına ekildi. İlk meyvelerini 2013 yılı Aralık ayında veren Benicia'nın, örtüaltında üretilen başta 'Camarosa' olmak üzere diğer türlere göre verim ve kalite açısından daha iyi olduğu tespit edildi. Raf ömrünün uzun olmasıyla ihracata da uygun olan Benicia'nın üretiminin bölgede yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı.

BAL ARILARININ YARDIMIYLA ÜRETİLDİ

10 yıldır örtüaltı çilek üretimiyle uğraştığını söyleyen 42 yaşındaki çiftçi Mustafa Şirin, bu çileğin verim, aroma ve erkencilik bakımından diğer türlerden farklı olduğunu anlattı. Serasında Camarosa da yetiştirdiğini belirten Mustafa Şirin, "Benicia türünü haftada iki kez hasat ediyoruz, diğer türde haftada bir defa yapıyorduk. Artı bu dönemde öbür çeşitte şekil bozukluğu olurken, bunda tam tersine hava ne kadar soğuk olursa olsun meyve yapısı güzel, şekli düzgün, tadı harika" dedi. Diğer türlere göre daha büyük olan Benicia türü çileğin hormonlu sanıldığına dikkati çeken Mustafa Şirin, "Hormonla alakası yok. Kendi kendine bal arılarının yardımıyla bu hale geliyor" diye konuştu.

ARMUT BÜYÜKLÜĞÜNE ULAŞABİLİYOR

Benicia türü çilek fidesini Türkiye'ye getiren firmanın temsilcisi Ziraat Mühendisi Cengiz Dilek, bu çileğin verim ve kalite yönünden diğerlerine göre ciddi farklılıklar gösterdiğini söyledi. Dilek, bu türün dönüm ya da fide başına alınan ürün miktarının yüksek, ayrıca verim, kalite ve aromasının iyi olduğunu dile getirdi. Benicia türü çileğin armut büyüklüğüne ulaşabildiğini açıklayan Cengiz Dilek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çileği tüketicilerimiz hormonlu zannedebilir. Halbuki bitkinin kendi üretmiş olduğu hormonlar dışında bu çileğe hiçbir suretle hormon verilmedi. Bu tamamen çileğin kendi yapısıyla alakalıdır."

AMAÇ ÇİLEK ÜRETİMİNİ ARTIRMAK

Aksu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cevdet Metin de özellikle örtüaltı domates üretimi üzerine isim yapmış bölgede alternatif ürünler geliştirmek amacıyla Benicia türü çilek üretiminin desteklendiğini kaydetti. Bölgede yaklaşık 35 bin dekar örtüaltı üretimi yapıldığına işaret eden Cevdet Metin, "Şu anda 100-150 dekar arasında çilek ekimimiz var. 35 bin civarında bir örtüaltı varlığının yanında çok az kalıyor. İleriki dönemlerde çilek üretimini artırarak, hem ülke ekonomisine hem de Türkiye piyasasına sunmayı düşünüyoruz. Benicia verim, kalite ve damak tadı açısından çok güzel bir çeşit. Bölgeye de, Türkiye tarımına da katkıları olur diye düşünüyoruz" dedi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

California Üniversitesi Mustafa Şirin Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title