Arnavutça ve Boşnakça Ders Kitapları Edirne'de Hazırlanıyor
Gelecek eğitim-öğretim yılında okullarda seçmeli olarak okutulacak Arnavutça ve Boşnakça ders kitaplarının içeriği, Trakya Üniversitesinde hazırlanmaya başlandı.
SALİH BARAN - Gelecek eğitim-öğretim yılında okullarda seçmeli olarak okutulacak Arnavutça ve Boşnakça ders kitaplarının içeriği, Trakya Üniversitesinde hazırlanmaya başlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı ve Trakya Üniversitesi arasında 2016'da imzalanan protokol gereği üniversitede hazırlanan Arnavutça ve Boşnakça derslerinin müfredatı, geçen hafta Talim Terbiye Kurulunca kabul edilmişti.
Karar sonrası TÜ Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanları, iki dilin ders kitaplarının içeriğini hazırlamaya başladı.
Fakültenin hem Arnavutça hem de Boşnakça bölümlerinin hocaları, hazırladıkları müfredatın kabul edilmesi sonrası ders kitaplarını yetiştirmek için yoğun çaba sarf ediyor.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl ekim ayında Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde Arnavutça ve Boşnakça eğitim materyallerinin hazırlanma görevinin Trakya Üniversitesine verildiğini anımsattı.
"Yeni nesil, gönlümüzün kaldığı dilleri öğrenerek daha iyi anlayacak"
Balkan üniversitesi misyonundaki Trakya Üniversitesinin bu konuda görev alıyor almasının gurur verici olduğunu aktaran Tabakoğlu, şunları kaydetti:
"Balkanlarla ilişkilerimiz çok yoğun ve sıcak şekilde devam ediyor. Kime söylediysek bunu çok büyük bir memnuniyetle karşılıyor. Arnavutluk'ta, Boşnak dili konuşulan her yerde bu haberin duyulması büyük sevinçle karşılanıyor ve 'biz de Türkçe açalım' diyorlar. Bir kere biz zaten akraba topluluklarız. Tarihimiz, kültürümüz ortak. Dil anlamındaki bu yakınlık pek çok anlamdaki yakınlığa da işaret etmiş olacak. Arnavutçanın, Boşnakçanın Türkiye'de öğreniliyor olması, bu dili öğrenenlerin akıllarının Balkanlar'da olmasını bu dilin konuşulduğu yerlerde olmasını sağlayacak. Arnavutça ve Boşnakçayı bilen eğitimli kişilerin Türkiye'de öğretmen olarak çalışması imkanı ortaya çıkacak. Pek çok anlamda duygu alışverişi ve kültürler alışverişine hazırlık sağlanacak, o yüzden çok mutluyuz."
Türkiye'de Boşnakça ve Arnavutçanın konuşuluyor ve kültürlerinin yaşatılıyor olmasının o coğrafyalarda hoşa gideceğini ifade eden Tabakoğlu, bu durumun Arnavutluk'ta ve Bosna Hersek'te Türkçeyi yaşatma hevesini canlandıracağını vurguladı.
Derslerin iş birliğini ve kardeşlik duygusunu pekiştireceğini dile getiren Tabakoğlu, "Yeni nesil, gönlümüzün kaldığı, gönlümüzün aktığı coğrafyaları, dilleri öğrenerek daha iyi anlayacak. Bu da ilişkilerimizi daha iyi seviyelere götürmeye vesile olacak." dedi.
Gelecek yıl 5. sınıflarda Arnavutça ve Boşnakça okutulmaya başlanacak
TÜ Edebiyat Fakültesi Boşnak Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahin Kılıç da derslerin Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda seçmeli olarak okutulacağını belirtti.
Müfredatın onaylanması sonrası ders kitaplarının hazırlanmasına daha da hız verdiklerini ifade eden Kılıç, "2017-2018 eğitim öğretim yılında 5. sınıflarda Arnavutça ve Boşnakça okutulmaya başlanacak. Ekibimizin de 5. sınıf ders kitabı yazımı sürüyor. Alınan karar Osmanlı bakiyesi ve Türkiye dostu Arnavutlar ve Boşnaklar için önemli bir süreç, bizim için de öyle." dedi.
Kılıç, bu derslerin gelecekte Balkanlar'daki iletişimin artmasına büyük katkıları olacağına inandığının altını çizdi.
Arnavut Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Esin Ömer ise kitap yazımının tamamlanması sonrası kitapla teknik yazımında eğitim fakültesi, çizim ve resimlendirilmesinde de güzel sanatlar fakültesinden destek alacaklarını kaydetti.
Boşnakça Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Cüneyt Nur da kitaplarda günlük iletişim kurmaya yarayan okuma parçaları, cümle ve fiil yapılarıyla kültürlere ait unsurların yer alacağını söyledi.