Arnavutluk Tarımına Türkiye'den Organik Destek
Enes Kaplan - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Arnavutluk'ta uluslararası geçerliliğe sahip, analiz ve testlerin yapılabileceği ilk organik tarım laboratuvarı kurdu.
Enes Kaplan - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Arnavutluk'ta uluslararası geçerliliğe sahip, analiz ve testlerin yapılabileceği ilk organik tarım laboratuvarı kurdu.
TİKA, Arnavutluk'ta tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi amacıyla organik tarım uygulamalarına destek veriyor. Bu ülkede sürdürülen proje kapsamında, uluslararası geçerliliğe sahip analiz ve testlerin yapılabileceği ilk organik tarım laboratuvarı TİKA'nın desteğiyle kuruldu.
Arnavutluk'ta bir ilk olan ve Tiran Ziraat Üniversitesi Yerleşkesi'nde kurulan laboratuvardan, öğrenciler, akademisyenler ve Tarım Bakanlığı uzmanları yararlanabilecek. Laboratuvar, son teknolojiye sahip bilimsel yöntemlerle organik tarıma ilişkin temel analizlerin yapılabilmesine imkan sağlıyor.
Tiran Ziraat Üniversitesi Rektörü Fatos Harizaj, TİKA'ya projeden dolayı minnettar olduklarını belirterek, projeyle organik tarım alanında bilimsel testlerin yapılabileceği modern bir laboratuvara kavuştuklarını söyledi.
Tarım ve Çevre Fakültesi Dekanı Ardian Maçi de laboratuvar kurulmadan önce öğrenci ve akademisyenlerin yetersiz koşullarda çalıştıklarını vurgulayarak, laboratuvarın tarımın geliştirilmesi için büyük önem taşıdığını ifade etti.
-İstihdamın yüzde 60'ı tarımdan-
Topraklarının dörtte biri tarıma uygun olan Arnavutluk'ta, istihdamın yüzde 60'ı tarım sektöründe sağlanıyor. Son yıllarda tarımın gayrisafi milli hasıladaki payının azalmasına rağmen, özellikle istihdam noktasında tarım, Arnavutluk ekonomisi için büyük önem taşıyor.
Uygun iklim koşullarının her türlü tarıma imkan verdiği ülkede, eski üretim yöntemlerinin uygulanması nedeniyle verimliliğin artırılamadığı, mevcut kapasitesinin tam anlamıyla değerlendirilemediği belirtiliyor.
Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA