Haberler

Arşiv // 8 Kişinin Öldüğü Sel Felaketinin Suçlusu Bulundu :

Abone Ol

8 Kadının Hayatını Kaybetmesiyle İlgili Olarak Kimin Kusurlu Olduğu Sorusunun Yanıtı Mahkemeye Ulaştı.

8 kadının hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak kimin kusurlu olduğu sorusunun yanıtı mahkemeye ulaştı.

Bilirkişi raporuna göre, doğal afet "asli derecede kusurlu", İşlatmenin sahibi ve yöneticisi sanıklar Mehmet Cevdet Karahasanoğlu ile Ferit Göncü "tali derecede kusurlu", minibüs şoförü sanık Mehmet Oğur ise "kusursuz"

Halkalı'da 9 Eylül 2009'da yoğun yağış sonucu oluşan selde Pameks Giyim Sanayi Anonim Şirketi'nin servis aracı olarak kullanılan kamyonetinde 8 kadının boğularak yaşamını yitirmesine ilişkin tutuksuz 3 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporuna göre, meydana gelen doğal afetin asli derecede kusurlu olduğu belirtildi. Raporda, sanıklar Mehmet Cevdet Karahasanoğlu ve Ferit Göncü'nün tali derecede kusurlu oldukları, sanık Mehmet Oğur'un ise kusursuz olduğu ifade edildi.

"MÜVEKKİLİMİN YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI KALDIRILSIN"

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz sanıklar Mehmet Cevdet Karahasanoğlu, Ferit Göncü ve Mehmet Oğur hazır bulundu. Mahkeme başkanı Mevlüt Bayraktaroğlu bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını belirtti.

Mehmet Cevdet Karahasanoğlu'nun avukatı Savaş Sertataş, "Rapora göre müvekkilim tali kusurludur. Rapor göz önünde bulundurularak müvekkilimin yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi. Sanık Ferit Göncü'ün avukatı Rahmi Özkan, müvekkilinin yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. Cumhuriyet Savcısı Suat Baki Başkan, sanıkların yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasına yönelik talebin reddine karar

verilmesini istedi.

SANIKLARIN YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞININ KALDIRILMASI TALEBİ REDDEDİLDİ

Maktül Fikriye Özentürk'ün otopsi raporunun beklenmesine karar veren mahkeme heyeti, sanıklar Mehmet Cevdet Karahasanoğlu ve Ferit Göncü'nün yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebinin reddine karar verdi.

Sanık avukatlarının bilirkişi raporuna karşı yazılı beyanda bulunmaları için süre vererek duruşmayı erteledi.

BİLİRKİŞİ RAPORU

4 Mart 2010 tarihinde bilirkişiler İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanı İdris Akcan, Makine Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Yasin Yavuz ve İnşaat Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Hasan Uyanık tarafından hazırlandı. Bilirkişi raporuna göre Pameks Tekstil firmasına ait 34 ZE 0709 plakalı aracın ticaret ve yük nakline uygun araç olduğu, aracın orjinal olduğu kapıların içerden ve dışarıdan kolayca açıldığı ifade edildi.

"ARAÇ PERSONEL TAŞIMAYA UYGUN DEĞİL"

Kilit makanizmalarının sağlam ve çalışır durumda olduğunun belirtildiği raporda, araçta yeterli havalandırma sisteminin olmadığı anlatıldı. Araç içinde sabit ve portatif koltuk düzeneğinin olmadığının ifade edildiği raporda, bu nedenle söz konusu aracın personel taşımaya uygun olmadığı vurgulandı.

BASINÇ FARKI NEDENİYLA KAPILARIN AÇILMASININ İMKANSIZ OLDUĞU İLERİ SÜRÜLDÜ

Raporda, yüksek debide gelen sel sularının oluşturduğu basınçla, oluşan basınç farkı nedeniyle çalışabilir durumda olan kilit makanizmalarının içeriden açılmasının mümkün olmayacağı ileri sürüldü. Dosya incelemesinde, işveren tarafından tahsis edilen aracın kapılarının içten ve dıştan normal şartlarda açılır durumda olduğu, ancak ani sel baskını neticesinde istinat duvarını da yıkan suyun etkisi ve basınç farkı nedeniyle kapıların açılmasının zorlaştığı hatta imkansızlaştığı ileri sürüldü.

SERVİS İŞİNE UYGUN ARAÇ SAĞLANMASI GEREKİRDİ

İşyeri sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu'nun servis işine uygun araç sağlamasının gerektiği, , idare Müdürü Ferit Göncü'nün de aracı servis işinde kullandırmaması gerektiğinin belirtildiği raporda, aracın şoförü Mehmet Oğur'un talimat gereği hareket ettiği ve alabileceği bir tedbir bulunmadığı anlatıldı.

MEYDANA GELEN DOĞAL AFETİN ASLİ DERECEDE KUSURLU OLDUĞU BELİRTİLDİ

Raporda, olayın meydana geliş şekli itibari ile doğal afetin ciddi oranda etkisi bulunduğu kaydedilerek, "Meydana gelen doğal afetin asli derecede 8'de 4 oranında kusurlu olduğu, sanık Mehmet Cevdet Karahasanoğlu'nun tali derecede 8'de 3 oranında kusurlu olduğu, sanık Ferit Göncü'nün tali derecede 8'de 1 oranında kusurlu bulunduğu, sanık Mehmet Oğur'un kusursuz olduğu anlatıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA GÖRE ÖLEN İŞÇİLERİN DE KUSURU YOK"

Müteveffa işçiler Güldane Çiftçi, Özlem Ünal, Bircan Karataş, Naciye Karadeniz, Nebahat Salkım, Altun Yüksek, Fikriye Özentürk ve Nuriye Can'ın kusursuz olduklarının belirtildiği raporda; olayda başkaca kusurlu bulunmadığı, olayda kimsenin kasıt unsur ve davranışının söz konusu olmadığı" dile getirildi.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, Pameks adlı iş yerinde çalışan Güldane Çiftçi, Özlem Ünal, Bircan Karataş, Naciye Karadeniz, Nebahat Salkım, Altun Yüksek, Fikriye Özentürk ve Nuriye Can'ın, olay günü kapalı kasa kamyonetin arkasında iş yerine gittikleri belirtiliyor.

Söz konusu işçilerin, servis aracından inmek istedikleri sırada iş yerinin istinat duvarlarının sel suları nedeniyle yıkılması ve sel sularının birikmesi neticesinde araç içinde kalarak öldükleri kaydediliyor.

İddianamede, aynı araçta bulunan Gençay Güli'nin binaya girdiği, araçtan çıkan şoför Mehmet Oğur'un Gülsüm Şenkoğlu ve Sakine Yıldız'ı araçtan kurtardığı anlatılarak, Trafik Kanununa göre kullanılması yasak olan kapalı kasa kamyonetle servis taşımacılığı yapıldığı ifade ediliyor.

İş yeri sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu, idare müdürü Ferit Göncü ve aracın şoförü Mehmet Oğur'un olayda kusurlu bulunduğu anlatılan iddianamede, sanıkların "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title