Art Basel'de Türk Koleksiyoncular Adlarından Söz Ettiriyor
Dünyanın önde gelen galerilerinden Cheim & Read'in ortaklarından Adam Sheffer, çok sayıda Türk müşterilerini olduğunu vurgulayarak, "Türkler çok bilinçli koleksiyon yapıyor ve eser topluyorlar."
Dünyanın önde gelen galerilerinden Cheim & Read'in ortaklarından Adam Sheffer, çok sayıda Türk müşterilerini olduğunu vurgulayarak, "Türkler çok bilinçli koleksiyon yapıyor ve eser topluyorlar. İstanbul'dan çok önemli müşteri grubumuz var" dedi.
İsviçre'nin Basel kentinde bu yıl 43. kez düzenlenen Art Basel fuarı dünyanın dört bir yanından gelen sanatsever ve koleksiyoncuları ağırlamaya devam ediyor. Resmen Salı günü başlayan fuara 36 ülkeden 2 bin 500'ün üzerinde sanatçı eserleriyle katılıyor. 300'ün üzerinde galerinin yer aldığı fuarda bu yıl Türkiye'den galeri olarak katılım yok. Ancak Türk koleksiyoncular adlarından sıkça söz ettiriyorlar. Türkler'in yanı sıra Art Basel'in sanat alıcıları yeni zenginlerin hızla artığı ülkeler Çin ve Rusya'dan. Fuarda sergilenen eserlerin yarısından fazlası batılı sanatçılara ait. Sergilenen eserlerin yüzde 23'ü ABD'li yüzde 11'i Alman sanatçılara ait. Türkler de eser seçip alıyor.
New York'un ünlü galerisi Cheim & Read'in yönetimi de Türk müşterilerinden oldukça memnun. Galerinin ortaklarından Adam Sheffer, Türk koleksiyoncuların çok bilinçli alış yaptıklarının altını çizerek şunları söyledi:
" Türkiye'de çok heyecan verici şeyler oluyor. Art Basel'deki standımızı ziyaret eden seçkin koleksiyoncular arasında Türkiye'den özellikle İstanbul'dan çok seçkin sanat koleksiyoncuları var. İnanılmaz önemli koleksiyoncular. Türk sanat koleksiyoncuları yılların birikimi olan bilgi ve kültür derinliği ile, bu konudaki herhangi bir Batılıdan hiç de farklı değiller. Türkler kültür olarak Çinlilerden çok farklılar. Batı sanatına yatkınlar. Türklerin Paris ekolünden gelen Komet gibi Fahrünnisa Zeyd gibi dünya piyasalarında rekor fiyatlara eserleri satılan çok önemli sanatçıları var. Türkiye'deki müzelerde önemli eserleri bulunuyor. Yılların birikimi ile bu konuda çok eğitimliler sanat konusunda özel bir zevke sahipler. Soyut resimden anlıyorlar kıymetini biliyorlar. 20 yüzyıla ait resimleri alıyorlar. Özellikle Art Basel'den alışveriş yapıyorlar. Türk müşterilerimiz olduğu için çok şanslıyız Türk müşterilerimiz olduğu için çok şanslıyız. Bazı Türk koleksiyoncular dünyanın en iyi alıcıları. Bunu bütün galeriler için söylüyorum. Türk sanat koleksiyoncuları çok eğitimli ve sofistike alıcılar. Dünyanın önemli müzelerinde sergilenen eserleri anlayıp yorumlayabiliyorlar. Dünyanın tanınmış sanatçılarının eserlerini alan bilinçli bir şekilde alan bir grup Türk koleksiyoncumuz var. Türk alıcılar modern eserlerin yanı sıra çok zekice alış-veriş ediyorlar. Geleceği düşünerek eser satın alıyorlar. Aldıkları eserlerin kalıcı olmasına dikkat ediyorlar. Sanat tarihini biliyorlar bu bilinçle geleceğe dönük eserler alıyorlar. Aslında Türkiye pek çok bakımdan, sanatın icrası, sanat okulları, müzeler, moda, dizayn gibi konularda dünyanın diğer yerlerinden çok ilerde. Bu nedenle böyle bir müşteri grubuna sahip olmaktan çok mutluyuz. Çok önemli sanatçılarınız, çok verimli, çok yaratıcı, sınırsız bir sanat yönünüz var. Sadece dünyada benzeri olamayan Kapalıçarşı'ya bakmanız bile bunu anlamak için yeterli."
(SS)