Haberler

Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda Şehit Mezarlıkları Araştırıldı

Abone Ol

Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki 3124 rakımlı Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda, Birinci Dünya Savaşı döneminden kalma siper ve şehit mezarlarının bulunması için arazide inceleme yapıldı Orman ve Su İşleri 12. Bölge Müdür Yardımcısı Aloğlu: "Alan içerisinde hastane tipi yapıların, siperlerin, hatta mezarlıkların.

Torul ilçesindeki Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda, Birinci Dünya Savaşı döneminden kalma siper ve şehit mezarlarının bulunması için arazide inceleme yapıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdür Yardımcısı Cüneyt Aloğlu başkanlığında, Şube Müdürü Ayşenur Yaşar Şavşatlı, Gümüşhane Şube Müdürü Emel Mazlum, bilgi teknolojileri uzmanı Mustafa Akça ve orman mühendisi Nurten Cermioğlu'ndan oluşan 5 kişilik heyet, Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nda incelemede bulundu. Aloğlu başkanlığındaki heyet, Artabel Gölleri Tabiat Parkı'ndaki Ahtabur Gölü'nden 3136 rakımda, şehit asker mezarlarının bulunduğu zirveye tırmandı. Heyetin burada yaptığı kazıda, insan kafatası ve kemiklerine rastlandı.

İncelemenin ardından heyet, 2200 rakımdaki Gülaçar köyü Esentepe Mahallesi Yaylası'na inerek, 98 yıl önce yapıldığı ifade edilen hastane ve mezarlıklarda inceleme yaptı.

Aloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nın 5 bin 859 hektarlık alanının, 1998'de tabiat parkı olarak ilan edildiğini söyledi.

Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nın 3136 rakımına tırmanarak şehitlikle ilgili çalışmalar yaptıklarını anlatan Aloğlu, "İnceleme yaptığımız alanda 1916-1918 yıllarında Osmanlı-Rus harbi yaşandı. Bu bilgiye Milli Savunma Bakanlığındaki kayıtlardan ulaştık. Tüm bu alan içerisinde hastane tipi yapıların, siperlerin, hatta mezarlıkların olduğunu tespit ettik. Çalışmamız sonucu elde ettiğimiz doneleri rapor halinde getirip Milli Savunma Bakanlığı ve Gümüşhane Valiliğine sunacağız" dedi.

Aloğlu, alanda ciddi manada siperler bulunduğunu kaydederek, "Alan 3136 rakımda olduğu için yaklaşık 10 ay kar altında. Alan aynı zamanda otlatma ve mera alanı olarak da kullanılıyor. Tahrip edilmiş. Dolayısıyla tespit ettiğimiz 3-5 siperden çok daha fazlasının olabileceğini tahmin ediyoruz. Kurduğumuz ekiple değerlendirme yapacağız. Fotoğraflarla raporumuzu yazdığımızda Milli Savunma Bakanlığının bu konu üzerinde duracağı kanaati ekip başı olarak bende oluştu" diye konuştu. - Gümüşhane

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Akça Gümüşhane Torul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title