Haberler

Artuklu Üniversitesi'nden Aramice Kurs

Abone Ol

Türkiye'de ilk kez Kürdoloji bölümünü kuran Mardin Artuklu Üniversitesi, günümüzde Mardin'de çok az kişinin konuştuğu Aramice'nin tekrar canlanması için kurs açıyor.

Türkiye'de ilk kez Kürdoloji bölümünü kuran Mardin Artuklu Üniversitesi, günümüzde Mardin'de çok az kişinin konuştuğu Aramice'nin tekrar canlanması için kurs açıyor. Aramice'nin yanısıra Süryanice diliyle de ilgili kurs açılacağını belirten Rektör Serdar Bedii Omay, özgürlükler ve barışın sembolu olan üniversitede 2 bin yıl sonra tekrar Aramice'nin konuşulmaya başlanacağının kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından 2012-2013 öğretim yılında Hazreti İsa'nın ana dili ve İncil'in yazım dili olan Aramice, Mardin'de tekrar canlandırılıyor. M.Ö 6'ncı yüzyılda Pers imparatorluğu'nun resmi yazışma dili olan ve Yahudiler ve Süryanilerin bir bölümünün de kullandığı Aramice'nin tekrar konuşma dili haline gelmesi için Artuklu Üniversitesi ilk adımı attı.

Mardin'deki Süryanilerden az sayıdaki kişinin halen bildiği Aramice'nin yanısıra Süryanice diliyle ilgili de kurs açtıklarını belirten Rektör Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, Kürtçe'den sonra bölgenin en eski dilleriyle kurs açtıkları için mutlu olduklarını söyledi. Tarihi kentte 2 bin yıl sonra tekrar Aramice'yi öğrenme ve konuşmaya çalışılacak olmanın heyecanının yaşandığını belirten Rektör Omay, Mardin'in sahip olduğu diller ve dinlerin, hoşgörü sofrasında unutulmaya yüz tutmuş dillerin tekrar yer alacağını söyledi.

KÜRTÇE'DEN SONRA SÜRYANİCE VE ARAMİCE KURSU

Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi bir üniversitesinde kadim bir geleneğin tekrar canlandığını belirten Rektör Omay, "Aynı üniversitede daha önce de bir ilke imza atarak Kürdoloji Bölümü'nü kurmuştuk. Bu her halde dünya tarihinin, belki çok küçük bir noktası ama bence çok önemli bir nokta. Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi bir üniversitesinde kadim bir gelenek tekrar canlanıyor. Üniversitemiz bu konuda yoğun bir destek verecek. Süryanice ve Aramice kurslarına başvurular 22 Ağustos tarihinde başlayacak 7 Eylül tarihleri arasında sona erecek. 17 Eylül'de başlayacak olan Süryanice ve Aramice kursları 3 ay boyunca devam edecek. Kurslarda başarılı olanlara sertifika verilecek. Artuklu Üniversitesi olarak bir kez daha özgürlüklere imza attık. Kadim şehrin sahip olduğu diller ve dinler yeniden hoşgörü sofrasında yer almaya devam edecek. Bu da üniversitemizin desteği ile sağlanacaktır" dedi.

Üniversite bünyesinde açılan Süryanice ve Aramice kurslarının Türkiye ve Mardin için çok önemli olduğunu belirten Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz ise, Süryaniler olarak ana dillerinde resmi bazda ilk eğitimin Mardin'deki üniversiteden verilmesinin kendilerini sevindirdiğini söyledi.

ARAMİCE NEDİR?

Aramice veya diğer adıyla Aramca, Suriye'nin eski adı olan Aram sözcüğünden geliyor. Aramice, M.Ö 6.'ncı yüzyılda tüm Yakındoğu'da egemenlik kuran Pers İmparatorluğunun resmi yazışma dili oldu. Aynı dönemde Yahudiler tarafından İbranice yerine günlük konuşma ve yazı dili olarak kullanılmaya başlanan Aramice, Hazreti İsa'nın anadili olarak biliniyor. MS 7'nci yüzyılda İslamiyet'in yayılması ile yerini Arapça'ya bırakan Aramice'yi günümüzde bir çok ülkeye dağılmış yaklaşık 2 milyon kişinin kullandığı tahmin ediliyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad geçtiğimiz yıllarda Aramice gramerinin oluşturulması için Şam Üniversitesi'ne bağlı Aramice Dili Enstitüsü'nü kurdurdu. İllüzyonistlerin sihir yaptıkları sırada kullandıklar ünlü söz 'Abdra Kadabra'nın da Aramice'den geldiği ve 'söylediğim gibi yaratacağım' anlamına geldiği belirtiliyor. 23 Şubat 2012 yılında Ankara Adalet Sarayı'ndaki adli emanette bulunan ve bin 500 yıllık olduğu iddia edilen İncil'in de Hz. İsa'nın ilk öğütlerini verdiği Aramice dilinde olduğu belirtilmişti.

(FOTOGRAFLI) - Mardin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Serdar Bedii Omay Mardin İncil Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title