Haberler

Artvin Cerattepe?de Keşif Heyetine 1.5 Kilometrelik İnsan Zinciri ile Karşılama

Abone Ol

Cerattepe'de keşif heyetine 1.5 kilometrelik insan zinciri ile karşılamaMuhammet KAÇAR-Adem GÜNGÖR/ARTVİN, (DHA)- ARTVİN'deki Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'ndeki madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 751 kişi ve 61 avukatın açtığı Türkiye'nin en büyük çevre davasında bilirkişi keşfi başladı.

Cerattepe'de keşif heyetine 1.5 kilometrelik insan zinciri ile karşılama

Muhammet KAÇAR-Adem GÜNGÖR/ARTVİN, (DHA)- ARTVİN'deki Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'ndeki madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 751 kişi ve 61 avukatın açtığı Türkiye'nin en büyük çevre davasında bilirkişi keşfi başladı. Cerattepe'de toplanan, 'Madene hayır' yazılı atkılarla yol boyunca karşılıklı dizilerek 1.5 kilometrelik insan zinciri oluşturan yaklaşık 3 bin kişi, mahkeme heyetini karşıladı. Heyetin zırhlı araçların eşliğinde insan zincirinin ortasından geçişi sırasında vatandaşlar başlarını öne eğdi.

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi'ndeki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi tarafından 'ÇED Olumlu' kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015'te yeniden 'ÇED Olumlu' kararı aldı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ile 61 avukat, 8 Temmuz 2015 tarihinde Rize İdare Mahkemesi'ne 'ÇED Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye'nin en büyük çevre davasını açtı. Mahkeme bölgede bilirkişi keşfi yapılmasını kararlaştırdı.

3 BİN KİŞİ İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTURDU

Cerattepe'deki keşif için sabah erken saatlerde 7'den 77'ye yaklaşık 3 bin kişi Kafkasör Yaylasına çıktı. Yol boyunca, 'Biz sadece davul çalarız, toprağımızı ve geleceğimizi çaldırmayız', 'Artvin'in ekonomik geleceği maden değildir', 'Artvin'in üstü altından daha değerlidir' ve '3 kuruş için kıymaya değer mi" yazılı pankartlar asıldı. Kafkasör Yaylasında ellerindeki 'Madene hayır' yazılı atkılarla yol boyunca karşılıklı dizilen vatandaşlar yaklaşık 1.5 kilometre boyunca insan zinciri oluşturdu, 'Cengiz şaşırma, sabrımızı taşırma' dövizleri açtı.

BAŞLARINI ÖNE EĞDİLER

Kafkasör Yaylası'na saat 12.30 sıralarında gelen Rize İdare Mahkemesi bilirkişi heyetine ait konvoya, aralarında zırhlı araçların da bulunduğu jandarma timleri eşlik etti. Konvoyun insan zinciri arasından geçişi sırasında toplananlar başlarını öne eğdi, sessizce geçişin tamamlanmasını bekledi.

KEŞİF HEYETİNDE KORE GAZİSİ DE YER ALDI

Rize İdare Mahkemesi Başkanı Halil İbrahim Özgün başkanlığında oluşturulan bilirkişi heyetinde Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Orman Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Bedri Serdar, Harita Mühendisi Doç.Dr. Fevzi Karslı, İnşaat Mühendisi Yrd.Doç.Dr. Adem Bayram, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Maden Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Birol Elevli, Ziraat Mühendisi Prof.Dr. Coşkun Gürsel, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden Çevre Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Nihal Bektaş ile Jeoloji Yüksek Mühendisi Doç.Dr. Mehmet Salim Öncel yer aldı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ile Yönetim Kurulu üyesi Avukat Bedrettin Kalın'ın yanı sıra Kafkasör'de bekleyen 89 yaşındaki Kore Gazisi Ahmet Sezgin ile 96 yaşındaki Hatice Yelkenci de keşif heyetine katılan isimler oldu. Kafkasör Yaylası girişinde yolu kapatan Jandarma, heyet dışındakilerin bölgeye girişine izin vermedi. Basın mensupları da keşif bölgesine alınmadı.

YAŞLILARDAN CERATTEPE EYLEMİNE DESTEK

Kafkasör Yaylası'na gelen ve 'Madene hayır' atkısı açan 92 yaşındaki Erzade Yalçıntaş, Cerattepe'ye dokunulmamasını istedi, "Burası ilelebet yeşil kalsın" dedi. Ömrünün Cerattepe'de geçtiğini anlatan 85 yaşındaki Hilmi Algın ise, "Bana Cerattepe'nin üstü lazım. Doğanın altından çıkan madenden hiçbir hastaya ilaç olmaz. Doğanın üstü ise bütün hastalara ilaçtır. Gücüm yettiği kadar mücadele edeceğim? diye konuştu. 66 yaşındaki Arif Soydan ise 'Cerattepe'den maden çıkarsa 'sıfır sekiz' diye bir il kalmaz" diyerek madene karşı olduğunu dile getirdi.

KÖPEĞE 'MADENE HAYIR' TİŞÖRTÜ GİYDİRDİ

'Madene hayır' yazılı giysi giydirdiği Pascal adlı köpeği ile yaylaya gelen Mürivet Aktaş da, Cerattepe için mücadele edeceklerini dile getirdi. Artvin Trabzonsporlular Derneği üyeleri de, ünlü şarkıcı Kazım Koyuncu'nun fotoğrafının yer aldığı, 'Dağların ve denizlerin çocuklarını insanlıkta birleştiren şair ceketli çocuğun topraklarında maden istemiyoruz' yazılı bordo mavili flama açtı.

BAYRAKTUTAN: ARTVİN'DEKİ GÜVENLİK GÜÇLERİNİ KIZILAY'A GÖNDERSİNLER

Kafkasör'de toplananlara destek veren CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da, yaşam alanlarını korumaya çalışan Artvin için tarihi bir güne tanıklık ettiklerini belirterek, kentin bir işadamının ihtiraslarına kurban edilmemesini istedi. Ankara'da yaşanan terör saldırısını kınayan Bayraktutan, şöyle dedi:

"Ortada bir güvenlik zafiyeti var. 10 bin kilometre ötede Pentagon Ankara'da saldırı olacağını biliyor. Saldırının olduğu yere 1 kilometre mesafede MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü var. Kimse ne olduğunun farkında değil. Artvin'e gönderdikleri güvenlik güçlerini çeksinler. Burada devlete herhangi bir saldırı olmaz. Buradaki polis ve askeri güçleri Kızılay'a göndersinler. Artvin devletine ve Cumhuriyetin değerlerine bağlıdır."

KAFKASÖR YAYLASI VE CERATTEPE

Artvin'in Güneybatısındaki Kafkasör Yaylası ile Cerattepe ve Genya Mevkii 1250 metre yükseklikte yer alıyor. Turizm Merkezi olan Kafkasör Yaylası, Karadeniz'in doğal yaşlı ormanlarını barındırıyor. 25'i endemik 2 bin çeşit bitki türü ile vaşak, karaca, boz ayı gibi yaban hayvanlarının yaşam alanı olan bölge, yırtıcı kuşların ülkemizden geçen 2 ana göç yolundan birisidir. Artvin'in içme suyu kaynaklarını da barındıran Kafkasör Yaylası görülmeye değer doğal güzelliklere sahip. Kafkasör Yaylası ve bitişiğindeki Hatila Milli Parkı madencilik faaliyetleri nedeniyle uzun süredir tehdit altında bulunuyor. Artvin'de son olarak sayıları 325'i bulan maden ruhsatı ile 176 baraj ve hidroelektrik santrali projelendirildi.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Artvin Kore Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Farklı Bakış:

Yeraltındaki maden çıkarılmaz ise ülke belki milyonlarca dolar kazanmamış olur. AMA YER ÜSTÜNDEKİ YEŞİLLİK GİDERSE BUNU GELECEK 5 NESİL YERİNE KOYAMAZ. Üstelik bu madenler devlet eliyle birilerine peşkeş çekiliyor ise.

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title