Artvin'de 'Madene Hayır' Mitingi Düzenlendi
Artvin'in Genya ve Cerattepe bölgesinde 20 yıldır devam eden maden karşıtı mücadeleyi yürütenler Artvin şehir merkezinde bugün bir araya geldiler.
Artvin'in Genya ve Cerattepe bölgesinde 20 yıldır devam eden maden karşıtı mücadeleyi yürütenler Artvin şehir merkezinde bugün bir araya geldiler. Meydanlara sığmayan Artvinliler, "Maden'e hayır!" mitingi düzenlediler.
Rize İdare Mahkemesi'nin 17 Şubat'ta verdiği kararla, Trabzon Bölge İdare Mahkemesi'nin "Yürütmeyi durdurma" kararını bozarak, bölgede maden çalışmalarının önünü açması üzerine Artvinliler miting yapma kararı almışlardı. "Madene hayır" diyen Artvinliler ve çeşitli çevre örgütleri Artvin Merkez Camii Meydanı'nda bir araya gelerek Kafkasör Cerattepe Bölgesi'nde madenciliğe "Hayır" dediler. Siyasi partilerden sivil toplum kuruluşlarına, meslek odalarından sendikalara kadar Artvin'den ve Artvinliler'in yaşadığı diğer illerden binlerce Artvinli yaşama haklarını savundular. Günler öncesinden başlatılan hazırlık çalışmaları ile İstanbul, Bursa, Sakarya, Ankara, İzmit gibi illerdeki Artvinli derneklerinde destek verdiği "Madene Hayır" mitingine ayrıca çevre illerden çevreci derneklerde katkı gösterdiler. Yeşil Artvin Derneği tarafından organize edilen mitinge aynı zamanda CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap'ın ve MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin yanı sıra 10 Milletvekili daha katıldılar.
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan yaptığı konuşmasında Artvin halkının kesinlikle madene izin vermeyeceğini ve burada maden çıkarttırmayacağını ifade etti. Konuşmasında Nur Neşe Karahan "Bizler neden buradayız ve neden böyle bir miting düzenledik. Bu soruların cevabı aslında çok basit. Biz doğduğumuz bu toprakları çok sevdiğimiz ve göz göre göre yok olmasını istemediğimiz için buradayız.. Biz Artvin sevdalılarıyız.. Bu nedenle, bilinmesini istiyoruz ki, bu alanda bulunan hiç kimse farklı bir görüşe sahip olduğu için burada değil., buradaki herkesin bugün için ortak bir görüşü var.. O da Artvin'in çok büyük bir talana, yalana ve felakete gidiyor olduğu ve bunun önüne geçilmesinin zorunlu hale geldiğidir., tek görüşümüz budur..
Ne yazık ki Ankara'dakiler, oturdukları yerden verdikleri kararlarla, kendi vatandaşlarının
hayatlarını
ve
yaşam
alanlarını
alt-üst etmekten çekinmiyorlar. Oysa, bizler; kent-park, Kafkasör Turizm Merkezi, kayak tesisleri, sağlık otelleri gibi yatırımlar istiyoruz., bizler üniversitemizin büyümesini, organik tarımın gelişmesini ve ekolojik turizmin büyümesini istiyoruz., çünkü bu tür yatırımlar süreklidir, yani biz buralarda var oldukça devam edecek faaliyetlerdir., ama madencilik öyle değil., yaklaşık 10 yıl sürecek olan madencilik sonucunda şirketler bütün karı alıp gidecek, bize ise dağlarımızın çukura döndüğü, ormanlarımızın yok edildiği, sularımızın ve toprağımızın zehirlendiği, havamızın kirlendiği, heyelanların arttığı yaşanamaz bir Artvin bırakacaklar., bir-kaç şirket zengin olsun diye bütün Artvin'i yok etmek hiç kimsenin hakkı değildir, Artvin'de Maden Çıkmayacak, Artvin'in Yeşili Solmayacak" ifadelerini kullandı.
Artvin'in Hopa ve Arhavi ilçelerinde çekilen ve ATV ekranlarında yayınlanan "Benim İçin Üzülme" dizisi oyuncularından Niyazi karakterini canlandıran Tansel Öngel ile Filiz karakterini canlandıran Hande Kaptan'da katıldılar. Her iki oyuncu da sunucular tarafından anons edilerek platforma çıkmaları istendi. Platforma çıkan Tansel Öngel ile Hande Kaptan, konuşma yaparak duygularını dile getirerek kesinlikle Artvin'e maden çıkmasını istemediklerini ifade ettiler. Oyuncuların konuşmaları dakikalarca alkışlandı. Sunucularda oyunculara teşekkür ettiler.
Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, konuşmasında sonuçları ne olursa olsun asla Artvin'de maden çıkartılmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi. Özgün, "Bizler yaşamımıza göz dikeni yaşamına göz dikeriz. Göz diken o gözleri yerinden sökeriz. Artvin'in yer üstü zenginlikleri yer altı zenginliklerinden fazladır. Benim oğlum Merkez bankasında çalışıyor. O kadar altın merkez bankasında duracağına benim Cerattepe'mde dursun! Bunlar tüyü bitmemiş yetimin hakkını yer, sonra doymaz Cerattepe'ye göz diker. Onların o gözlerini çıkartacağız" şeklinde konuştu.
Mitingin son konuşmacısı ise İzmir Bergama'da gönüllü çevreci olan ve oradaki çevresel tepkileri oluşturan çevrecilerden Gülden Karabudak yaptı. Karabudak, konuşmasında Artvin'i daha önce bir kez gördüğünü ve hayran olduğunu dile getirirken, Artvin'in yaylalarını ve Kafkasör'ü gezdikten sonra Çoruh Nehri kıyısına indiğinde Baraj inşaatlarına anlam veremediğini belirterek o baraj inşaatlarını gördüğünde ağladığını söyledi.
Öte yandan mitingde ayrıca pankart ve sloganlarda dikkat çekiciydi. Maden şirketlerini tehdit eden bir çok sloganlar atılırken, ayrıca hazırlanan afiş, broşür ve dövizlerle de madene karşı tepkiler dile getirildi. Ayrıca mitinge katılan bir çok siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve sendikalarda hazırladıkları afişlerle mitinge destek verdiler. Ülke çapında gösterdikleri tepkilerle dikkat çeken Beşiktaş Spor Kulübü taraftarı olan Çarşı Grubu Artvin'deki mitinge de damga vurdu. "Çarşı Maden'e de karşı" yazılı afiş en dikkat çekici afişler arasında yer aldı. - ARTVİN