Artvin'de orman üretim işçileri yarıştı
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü münasebeti ile geleneksel hale getirilen "Orman İşçileri Yarışıyor''un üçüncüsünü düzenledi.
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü münasebeti ile geleneksel hale getirilen "Orman İşçileri Yarışıyor''un üçüncüsünü düzenledi.
Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla Artvin Çoruh Üniversitesi Seyitler Kampü önündeki alanda yapılan yarışmaya, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Mehmet Duman, Artvin Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş, İl Gıda Tarım ve Havyarcılık Müdürü İshak Hacıkamiloğlu, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz, Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası (TOÇ BİR-SEN) Genel Başkanı Günay Kaya, Orman İşletme Müdürleri, orman işçileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Artvin Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş, burada yaptığı konuşmada Artvin Orman Bölge Müdürlüğünün toplam ormanlık alanının 400 bin hektar, genel alanın yüzde 54'ünün orman olduğunu kaydetti. Artvin ormanlarının yılda bir milyon 34 bin ton oksijen üretip, 40 milyon 300 bin ton karbon tuttuğunu kaydeden Akbaş, şöyle devam etti:
"Doğal dengenin korunması, küresel ısınmanın önlenmesi ve sağlıklı nefes alabilmemiz bu doğal kaynaklarımızı korumak ve geliştirebilmemize bağlıdır. Ülkemiz, orman varlığını artırabilen nadir ülkelerdendir. Bu denli önemli varlığımızı gelecek nesillere aktarabilmemiz hepimizin görevi olmalıdır.
Ormanlarımız şehirlerden uzak, gözden ırak alanlarda bulunmaktadır. Halkımızın çoğu bu gözden ırak alanlarda ne gibi çalışmalar yapıldığından haberdar değildir ancak kurumumuz, 175 yıldır köylümüzle hısım olmuş ve bu alanlarda üretim, gençleştirme, ağaçlandırma, erozyon kontrolü, fidan üretimi, yeni yol, rehabilitasyon gibi çalışmalar yapmaktadır. Köylümüzün çalışmalarında akıttığı teri bu ortama aktaralım. Orman İşçileri Yarışıyor etkinliği ile Orman Haftası ve Ağaç Bayramı kutlamalarına bir renk katalım istedik."
-Dereceye girenlere ödül
Orman İşletme Müdürlüklerinin üretimde çalışan orman işçilerinden, ön eleme yapılarak her Orman İşletme Müdürlüğünden seçilen 2 kişinin katıldığı yarışma, odununun motorlu testere ile işaretlenen yerlerden en düzgün şekilde kesilmesi, boylanan takozlardan birinin balta ile 8 parçaya bölünmesi, kabuk soyma, odunun iki kollu el testeresi ile işaretlenen yerden ikiye bölünmesi ve istifleme işlemi olmak üzere 5 etaptan oluştu.
Tertip komitesi tarafından yapılan puanlama sonucunda Merkez Orman İşletme Müdürlüğü'nden Hasan Özdemir ve Fahrettin Yiğit birinci, Yusufeli Orman İşletme Müdürlüğünden Cihan Aslan ve Gülo Yağcıtekin ikinci, Ardanuç Orman İşletme Müdürlüğünden Muammer Şahin - Zeki Başyiğit ise üçüncü oldu. İlk üçe giren yarışmacılara kupa ve motorlu testere, tüm katılımcılara ise madalya verildi.