Asdep Personeli Vatandaşla Devlet Arasında Köprü Kuruyor (2)
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca uygulanan Aile Sosyal Destek Programında (ASDEP) görevli personel, sosyal yardım veya hizmete ihtiyacı olan vatandaşları belirliyor.
MERVE YILDIZALP - Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca uygulanan Aile Sosyal Destek Programında ( Asdep ) görevli personel, sosyal yardım veya hizmete ihtiyacı olan vatandaşları belirliyor. Uzmanlar, ziyaret ettikleri hanelerde, aile ve bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesini sağlıyor ve ailelere rehberlik ediyor.
Bakanlık tarafından, vatandaşın sosyal hizmet almak için devlet kurumlarına gitmesi yerine, devletin vatandaşa ulaşması amacıyla yürütülen Aile Sosyal Destek Programı kapsamında il, ilçe ve köylerde 2 bin 711 uzman sahada görev yapıyor.
Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, çocuk gelişimi, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, aile ve tüketici bilimleri bölümlerinden mezun meslek elemanlarından oluşan ASDEP personeli, hane ziyaretlerine dezavantajlı bölgelerden başlıyor.
Tabletlere yüklenen programla veri toplayan personel, görüşme sayısı ve soru bazlı istatistikleri raporluyor. Hedef nüfus belirlenirken Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ve Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılan başvurular, okullardaki rehber öğretmenler ve muhtarlardan elde edilen bilgiler dikkate alınıyor.
Ziyaretlerde uygulanan ankette, "hanenin geliri, konut türü, mülkiyet durumu, evin ısınma sistemi, içme suyu şebeke bağlantısı, evde çocuklar ve yaşlılar için oda durumu, hanede küçük çocukların gündüz bakımı, internet bağlantısı, son yıl içerisinde aile geçimine katkı sağlayan ayni/nakdi yardım durumu, yaş, cinsiyet, eğitim, iş durumu, kronik hastalığı, ihtiyaç duyulan sağlık hizmetine erişimi, engellilik ve ağır engellilik durumu, sağlık kurulu raporu, bakıma muhtaçlık durumu, şehit yakını veya gazilik durumu, koruyucu aile, evlat edinmek isteyip istemediği, yaşanan olumsuz durumla ilgili rehberlik, danışmanlık hizmeti talebi"ne ilişkin sorular bulunuyor.
Anket bilgileriyle gözlem ve değerlendirme sonucunda ihtiyaçlar ve riskler tespit ediliyor. Birey bazında gerekli yönlendirmeler yapılıyor, rehberlik ve danışmanlık hizmeti veriliyor. ASDEP personeli, devletin imkanları ile ihtiyaç sahibi aileleri buluşturuyor.
"Ailelere hizmet modellerimizi anlatıyoruz"
Sincan Sosyal Hizmet Merkezinde ASDEP personeli olan sosyal hizmet uzmanı Cengiz Bağdat, aile ve bireylerin sosyal hizmetlere olan ihtiyaçlarını tespit ettiklerini ve gerekli planlamayı yaptıklarını belirtti.
Tespit ve uygulamanın planlanmasının ardından rehberlik, danışmanlık hizmeti esaslı çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Bağdat, vatandaşlar ile kamu kurumları arasında köprü görevi yaptıklarını, insanların hızlı şekilde kamu kaynaklarına ulaşmalarını sağladıklarını ifade etti.
Sosyal hizmet uzmanı Merve Mumcu da ihtiyaç sahibi ailelerin belirlenme süreçlerine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Bizden hizmet alan aileleri baz alarak riskli bölgeleri belirliyoruz. Belirlenen mahalleye gitmeden önce neler yapılacağına ilişkin toplantı yapıyoruz. Mahalleyi belirlediğimizde ailelerin bizimle daha güvenilir şekilde görüşmeleri için emniyet güçlerine ve muhtarlara bilgi veriyoruz. Sokak belirliyoruz, ikişer kişilik ekiplerle hane hane geziyoruz. Doğrudan bir hane belirlemek yerine her kapıyı çalmaya çalışıyoruz. Görüşmeler yapıp kuruma yönlendiriyoruz. Ailelere hizmet modellerimizi anlatıyoruz."
"4-5 aydır rahat bir nefes aldık"
İki çocuğuyla Sincan'da yaşayan Mehmet ve Şükriye Arıcan çifti, ASDEP'in hizmetlerinden faydalanıyor.
Kanser tedavisi gören 34 yaşındaki Mehmet Arıcan, yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle kuruma başvurduğunu, sonrasında yetkililerin evlerine gelerek ihtiyaçlarını tespit ettiklerini söyledi.
Arıcan, hizmet kapsamında nakdi yardım aldığını, çocuklarına eğitim yardımı yapıldığını belirterek, ilgililerin belli aralıklarla farklı ihtiyaçları olup olmadığını sormak için kendilerini ziyaret ettiğini, hizmetten çok memnun olduklarını kaydetti.
Keçiören Sosyal Hizmet Merkezindeki ASDEP personelinin düzenli olarak takip ettiği Vahdettin ve Elif Başaran çifti de hane ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kanser tedavisi gören eşiyle beraber çok zor günler geçirdiklerini aktaran Başaran, ASDEP kapsamında verilen sağlık, eğitim hizmeti ve ekonomik destek sayesinde 4-5 aydır rahat bir nefes aldıklarını dile getirdi.
Elif Başaran, ASDEP personeliyle karşılaştığı günü şöyle anlattı:
"Hiçbir başvuruda bulunmadan bir gün aniden kapımız çaldı. O gün gözümün önüne geliyor da çok zor günler geçiriyordum, aşılmayacak sıkıntılarım vardı. Maddi olarak destekte bulundular, bu bizi çok rahatlattı. Sonra kanser hastası eşimin sağlığının iyiye gittiğini öğrendim, bu da bana moral oldu."
Vahdettin Başaran da yaklaşık 1,5 yıldır tedavisinin devam ettiğini belirterek, ASDEP'in kendisine sağlık hizmeti için gereken desteği verdiğini söyledi. Başaran, devletin her zaman yanlarında olmasından dolayı mutlu olduklarını kaydetti.