Haberler

Asgari ücretle engelleri aştılar

Abone Ol

SELİM BOSTANCI - Bartın'da özel bir merkezde aldıkları eğitimin ardından çeşitli işletmelerde istihdam edilen engelliler, kazandıkları asgari ücretle aile bütçelerine katkı sağlıyor .

SELİM BOSTANCI - Bartın'da özel bir merkezde aldıkları eğitimin ardından çeşitli işletmelerde istihdam edilen engelliler, kazandıkları asgari ücretle aile bütçelerine katkı sağlıyor .

Umut Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim gören öğrenciler, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün desteğiyle çeşitli işletmelerde istihdam edilmeye başlandı.

Okul idarecilerinin zihinsel engelli çalıştırmaları konusunda işletmecilere yaptığı çağrının olumlu sonuçlanmasıyla doğuştan yüzde 70 zihinsel engelli Mehmet Oğuz Köse (18), bir marketin deposunda işe başladı.

Köse, markette malzemeleri raflara yerleştirmesinin yanı sıra bakliyat ürünlerini de poşetleyerek satışa hazır hale getiriyor.

Anne Havva Köse (46), AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan zihinsel engelli oğlunun ilk ve ortaokuldan sonra Umut Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim görmeye başladığını söyledi.

Oğlunun sürekli çalışma isteği olduğunu, bu durumu okul idaresiyle paylaştığını ifade eden Köse, şöyle konuştu:

"Okul idaresinin girişimleri sonucunda oğlum bir marketin deposunda çalışmaya başladı. Biz de sürekli meşgul olabileceği bir şey olsun istiyorduk. Oğlumun çalışmaya başlamasının ardından kendine güveni geldi, konuşması ve davranışları çok değişti. Daha önce başına gelen bir olayı ya da bir şeyi anlatmak istediğinde çok zorlanıyordu ama şimdi rahatlıkla konuşabilir hale geldi. Onun için güçlükle sürdürdüğü eğitimine ortaokuldan sonra devam edemedi. Oğlumun bu iş sayesinde hayatı değişti, çok mutluyuz."

- "Engelli çocuklarımız hakkında olumsuz şeyler konuşulmasın"

Engellilerin istihdamı konusunda herkesin duyarlı olmasını isteyen Köse, anne ve babaların çocuklarının geleceğini teminat altına almak için çalıştığını dile getirdi.

"Biz bugün varız, yarın yokuz" diyen Köse, "Engelli çocuklarımız hakkında olumsuz şeyler konuşulmasın, en çok buna üzülüyoruz. Herkes bir gün engelli olabilir. Engelli çocuklarımıza sahip çıkalım. Onları engelli gibi değil, normal birey gibi görelim ve topluma kazandıralım. Onlar da kendilerine verilen işleri en güzel şekilde yapabilir, yapıyorlar da. Böyle çocuklarımız çok. İşverenler, engelli okullarımıza gitsinler, orada neler yapabildiklerini görsünler. Bu işletme sahibine de sonsuz teşekkür ediyorum. Onlar bir melek ve bu iş yerinde bir melek çalışıyor" ifadesini kullandı.

- "İlk maaşımı babamla bankadan çektim ve sevindim"

Aile bütçesine katkı sağlayan Mehmet Oğuz Köse ise iş yerinde temizlik yaptığını, gelen ürünleri raflara yerleştirdiğini anlatarak, çeşitli ürünleri tartarak satışa hazır hale getirdiğini söyledi.

İşe başladıktan sonra iki kez maaş aldığını dile getiren Köse, "İlk maaşımı babamla bankadan çektim ve çok sevindim. Para kazanmak çok güzel. Şu anda paralarımı biriktiriyorum. Çalıştığım için mutluyum. Buradaki arkadaşlarım ve patronum herkes çok iyi. Patronuma beni işe aldığı için teşekkür ederim" diye konuştu.

- "Engelli arkadaşlarımızın topluma kazandırılması önemli"

İşletme sahibi Harun Gökbayrak da kanunlarla işçi sayısı 50'yi geçen iş yerlerinde engelli çalıştırma zorunluluğu bulunduğunu, kendilerinin de bunun için İŞKUR'a müracaat ettiklerini aktardı.

Zihinsel engelli biriyle çalışabileceklerini hiç düşünmediklerini ancak Köse'den memnun olduklarını belirten Gökbayrak, şunları kaydetti:

"Engelli kardeşimizden son derece memnunuz. İş yerine, arkadaşlarına ve işine kısa zamanda adapte oldu. Öncelikle bu engelli arkadaşlarımızın topluma kazandırılması çok önemli. Gönül ister ki 50 değil, 10 kişi çalıştıran iş yerleri de engelli istihdam etsin. En azından bu insanlarımız, sokakta gezen bireyler yerine topluma yararlı insanlar olsun. Bu sayede kendisine bakabilsin, evlenebilsin ve yuva kurabilsin. Zihinsel engelli bir gencimizi işletmemizde istihdam ettiğimiz için mutluyuz."

Kentteki tekstil fabrikasında çalışan engelli Tuğçe Uzun da işi olduğu için mutluluk duyduğunu, verilen görevleri en iyi şekilde yapmaya çalıştığını anlattı.

Merkezin müdürü İbrahim Yıldırım ise okulda 110 öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, 15 yaşını tamamlamış ve çalışabilecek zihinsel engelli öğrencileri İŞKUR aracılığıyla işletmelere yerleştirdiklerini dile getirdi.

"Şu anda 3 öğrencimiz, farklı sektörlerde iş başı yaptı ve asgari ücretle çalışıyorlar" diyen Yıldırım, "İşletme sahipleri de son derece memnun. Engelli istihdamında korkulacak bir durum yok. Herkes rahatlıkla engelli istihdam edebilir. Onlar da bizler gibi kendilerine verilen işleri yapabiliyorlar. Amacımız, bu tür öğrencilerimizi tüketen değil, üreten bireyler haline getirmek ve sosyal hayatın içine sokabilmektir" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Havva Köse Umut Özel Oğuz Köse Bartın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title