Âşık Şenlik, İstanbul'da Anıldı
Ölümünün 100. Yılı Âşık Şenlik ve Türk Dünyası Âşıklar Şöleni, Ardahan'ın ardından İstanbul'da da yapıldı.
1 - 2 Kasım 2013 tarihleri arasında Ardahan'da düzenlenen program, 4 Kasım 2013 tarihinde İstanbul'un Fatih İlçesi'ndeki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde de gerçekleştirildi. Saat 09.00'dan itibaren yapılan programa Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Recai Bilgin, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, Çıldır Kaymakamı Alparslan Kılıç, İl Emniyet Müdürü Oktay Bulduk, Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Devlet Sanatçısı Âşık Şeref Taşlıova, yurt içinden ve yurt dışından birçok akademisyen ile gazeteci ve çok sayıda Âşık, Akın, Kayçılar ve sanatkârlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açış konuşmalarıyla başlayan programda Kafkasya'nın en büyük halk ozanlarından biri olan Âşık Şenlik ve âşıklık geleneği anlatıldı.
KÜNİB Başkanı Rektör Korkmaz: "Âşık Şenlik, Bu Ülkenin Gönül Coğrafyasının Çok Ötesine Ulaşır."
Programda ilk sözü alan Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, toplumsal zenginliklerinin sadece yer altı ve yer üstü kaynaklarından ibaret olmadığını belirterek, "Toplumların gerçek servetleri, aynı zamanda yetiştirdikleri nitelikli insanlardır. Bu bakımdan Âşık Şenlik dağ gibi bir insandır. Kendinden sonra nice âşıklar yetiştiren bir dağdır. Ayrıca Âşık Şenlik'in gelecek nesillerimizin kimliklerini bulmalarında önemli bir işlevi vardır" diye konuştu. Öte yandan Âşık Şenlik'in Anadolu ve Kafkasya coğrafyasının en büyük ortak kültürel miraslarından biri olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Âşık Şenlik, bu ülkenin gönül coğrafyasının sınırlarının çok ötesine ulaşır. Bu nedenle bizler, Âşık Şenlik'in etrafında toplandık. O'nun etrafında birleşince geleceğe yönelik umutlarımız daha da arttı" sözleriyle, Âşık Şenlik ve âşıklık geleneğiyle ilgili gerçekleştirilen tarihi programın anlam ve önemini dile getirdi. Öte yandan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, organizasyonda çok büyük emekleri olan Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, ARÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Orhan Söylemez ve Prof. Dr. Gürkan Doğan, Vali Yardımcısı Deniz Pişkin ve akademisyenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Belediye Başkanı Köksoy: "Kafkasya Bölgesi, Âşıklık Geleneğini Sürdürenlerin Yaşadığı Değerli Bir Coğrafyadır"
Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, âşıklık geleneğini "ulu ve büyük bir meslek" şeklinde niteleyerek, "Ardahan, Erzurum, Kars ve Kafkasya'nın dört tarafı âşıklık geleneğini sürdürenlerin yaşadığı değerli bir coğrafyadır. Bu bakımdan Sayın Rektörümüzün de söylediği gibi, gelecek nesillerin bu geleneği ve önderlerini öğrenerek ve okuyarak kendilerini bulmaları ve tanımaları önemlidir" dedi.
Vali Azizoğlu: Asırlara Hitap Edecek Bir Haykırışı Dünyaya Hep Duyuracağız
Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu ise, Âşık Şenlik'in zulümlere ve haksızlıklara karşı mücadele eden bir şahsiyet olduğunu vurgulayarak, "Bizler Âşık Şenlik gibi değerlerimizi yaşattığımız sürece yaşayacak ve asırlara hitap edecek bir haykırışı dünyaya duyuracağız. Bu vesileyle ben, büyük ozanımıza Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.
Âşık Şenlik ve Âşıklık Geleneği Her Yönüyle Değerlendirildi
Protokol konuşmalarının tamamlanmasının ardından bilim insanları tarafından Âşık Şenlik ve âşıklık geleneği ile ilgili paneller yapıldı. Panellerde tarihsel, kültürel, toplumsal, edebi boyutlarıyla âşıklık geleneği değerlendirildi.
İstanbul Fatih'teki Konserle Birlikte Şölen Tamamlandı
"Ölümünün 100. Yılı Âşık Şenlik ve Türk Dünyası Âşıklar Şöleni", 4 Kasım 2013 tarihinde İstanbul'un Fatih İlçesi'ndeki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde yurt içinden ve yurt dışından gelen âşıklar tarafından verilen müthiş bir konser programıyla son buldu. Saat 19.00'dan itibaren yapılan programa Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Recai Bilgin, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, Çıldır Kaymakamı Alparslan Kılıç, İl Emniyet Müdürü Oktay Bulduk, Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Devlet Sanatçısı Âşık Şeref Taşlıova, yurt içinden ve yurt dışından birçok akademisyen ile gazeteci ve çok sayıda Âşık, Akın, Kayçılar ve sanatkârlar katıldı.