Asırlık Cami, Büyük Hat Yazılarıyla Dikkat Çekiyor
Osmanlı döneminde yapılan ve selatin camilerinin en eskilerinden olan 600 yıllık Eski Cami, mimari özellikleri ve Hacer ül Esved taşı nedeniyle, inanç turizmine ilgi duyanların ziyaret ettiği önemli camilerden biri Vakıflar Bölge Müdürü Güneren: "Süsleme açısından caminin en önemli bölümü minber kısmı"
SALİH BARAN - Osmanlı döneminde yapılan ve selatin camilerinin en eskilerinden olan 600 yıllık Eski Cami, mimari özellikleri ve Hacer-ül Esved taşı nedeniyle, inanç turizmine ilgi duyanların ziyaret ettiği önemli camilerden biri.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eski Cami'nin inşaatına, Süleyman Çelebi tarafından 1403 yılında başlandığını ve caminin 1414 yılında Çelebi Mehmet döneminde tamamlandığını söyledi.
Caminin, önemli mimari özellikleri bulunduğunu ifade eden Güneren, şöyle konuştu:
"Kadim vakıf abide Eski Cami, 600 yıllık ömrü itibariyle ayrı bir öneme sahip. İnşa edildiği Fetret Devri, karışıklık ve çok başlılığın hakim olduğu bir dönem olmasına rağmen böylesine bir eserin inşa edilebilmiş olması da, bu coğrafyanın Türk yurdu olması noktasındaki kararlılığı göstermesi açısından önemli. Mimarı Konyalı Hacı Alaaddin, çok birimli ve çok kubbeli olarak tasarladığı caminin iç mekanını dört paye üzerine oturtmasıyla ferah bir iç mekan tasarladı. Caminin duvarlarındaki büyük hat yazıları dikkat çekici. Süsleme açısından caminin en önemli bölümü minber kısmı."
Hacer-ül Esved taşı
Güneren, minberin yanında yer alan Hacer-ül Esved taşına camiyi ziyaret edenlerin büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Eski Cami'nin bir başka özelliğinin de Kabe taşını barındırması olduğunu belirten Güneren, şöyle devam etti:
"İnanışa göre, Eski Cami'nin duvarına konulan bu taş, aşırı yağışlardan dolayı Kabe'nin duvarlarından düşen taşların bir parçasıdır. Taşları ne şekilde yeniden Kabe duvarına koyacağını düşünürken uykuya dalan Kabe emiri, bir gün rüyasında Hz. Muhammed'i görür. Hz. Muhammed rüyasında emire, Diyar-ı Rum'da bir cami olduğunu ve taşı oraya göndermesi gerektiğini söyler. Bunun üzerine parça, yapımı ağır aksak ilerleyen Edirne'deki Eski Cami'ye gönderilir. Parçanın bu caminin duvarına konulmasının ardından Eski Cami kısa sürede tamamlanır."
Güneren, 1748'de yangından ve 1752'de depremden zarar gören caminin 1754'te Sultan I. Mahmut döneminde, 1924, 1934 ile en son 2009 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarıldığını vurguladı.
Tarihi gelenek sürdürülüyor
Güneren, Osmanlı Devleti'nde Edirne'de, padişahların Eski Cami'de kılıç kuşanarak tahta çıkış geleneğinin, günümüzde, cuma ve bayram hutbelerinin kılıç kuşanarak okutulmasıyla sürdürüldüğünü söyledi.
Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde Edirne notlarının arasında Eski Cami'nin de bulunduğunu belirten Güneren, Evliya Çelebi'nin camiden, "Edirne'nin tam ortasında, bilginler topluluğu ve ayanın bulunduğu yerde inşa edilmiş muazzam bir camidir" diye söz ettiğini ifade etti.
Güneren, caminin ibadete açılışının 600. yıl dönümü nedeniyle 17 Ocak Cuma günü bir dizi kutlama programı düzenleneceğini kaydetti. - Edirne