Haberler

Asker Artık "Mehmetchip" ile Uyumayacak

Güncelleme:
Abone Ol

Kayseri'de öğrencilerin yaptığı yeni miğfer sistemiyle nöbette artık askerlerin uyumasına son verilecek.

Kayseri'de Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin yaptığı yeni miğfer sistemiyle nöbette artık askerlerin uyumasına son verilecek. 'Mehmetchip' adı verilen sistemle uyuyan asker kullandığı miğfer tarafından titreşimle uyandırılacak. Asker uyumaya devam ederse akıllı miğfer birliğe sinyal gönderecek.

TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Sergisi, Melikşah Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nde açıldı. Çok sayıda çalışmanın yer aldığı sergide Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri Yusuf Makara ve Kubilay Gülay'ın, öğretmenleri Ahmet Kaya'nın danışmanlığında yaptıkları 'MehmetChip' adını verdikleri proje ilgi gördü. Proje danışmanı Ahmet Kaya, nöbet sırasında elde olmayan nedenlerle uyuyan askerleri titreşimle uyararak uyandıran miğfer sistemi yaptıklarını söyledi. Askerin, nöbet sırasında uyuması halinde elektronik bir devreyle donatılan miğferin devreye girip önce askeri, daha sonra da birliğini uyaracağını anlatan Kaya, sistemle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Asker nöbet sırasında normal hareket ederse, başını sağa sola hareket ettirirse miğfer tepki vermiyor. Asker yorgunluk veya diğer şartlar nedeniyle uyumaya başlarsa miğfer içerisindeki titreşim motoru, cep telefonunun titreşimi gibi titreşim yaparak askerin uyanmasını sağlıyor. Asker derin uykuda ve titreşime rağmen uyanmıyorsa 10 saniye sonra miğfer birliğine askerin uyumakta olduğunu bildiren sinyali radyo frekansı olarak gönderiyor. Nöbetteki askerin uyuduğunu anlayan askeri birlik gerekeni yapıyor. Kask hareketsiz bırakılırsa bir uyarı yapmıyor. Nöbetçi asker vurulup yaralanırsa miğfer yine birliğine uyarı mesajı gönderiyor."

MALİYETİ 40-50 LİRA

Miğfer içine kurulan elektronik devre ve radyo vericisinin maliyetinin 40-50 TL arasında olduğunu ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

"Biz bu sistemin vericisini 50 TL'ye mal ettik. Seri üretimde bu rakam 40 TL'ye hatta daha aşağı bir rakama yapılabilir. Bizim kurduğumuz sistem 433 megaherz frekansıyla FM bandından çalışıyor. Alıcı olarak askeri birliklerdeki mevcut telsiz alıcıları da devreye konulabilir" diye konuştu.

MİLLİ GÜVENLİK DERSİNDEN ETKİLENMİŞLER

Marifetli miğferi tasarlayan öğrencilerden Yusuf Makara da, milli güvenlik dersinde bu projeyi yapmaya karar verdiğini belirterek, "Milli Güvenlik derslerinde öğretmenimiz askerin uyuması halinde şehit olabileceğini anlattı. Şehit haberlerinden de çok etkilenip böyle bir miğfer geliştirmek için çalışma yaptık. Miğferin içindeki civalı sensör hareketsizlii algılıyor" dedi.

PROJENİN PATENDİ ALINMALI

Mehmetchip adlı projeyi çok beğenen Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca ise, öğrencileri kurtlarken, "Bu proje mutlaka patenti alınıp koruma altına alınmalı. Öğrencilermizin hazırladığı bu proje hem çok ucuza mal edilebilir özellikte, hem de çok yararlı olacak. Umarım bu proje yakında uygulamaya konulur. Çok yararlı olacak" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Melikşah Üniversitesi Ahmet Kaya Politika Hürriyet Kayseri Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title