Kütahya'nın Aslanapa İlçesinde Asırlardır Kaz Tiridi Geleneği Devam Ediyor
Kütahya'nın Aslanapa ilçesinde kış aylarının başlamasıyla asırlardır devam eden kaz tiridi geleneği başladı. Kazın tanesi ise 100 ile 150 lira arasında satılıyor.
Aslanapa ilçesine bağlı köylerde, köy odalarında hafta sonları sırayla yapılan kaz tiridi geleneği, gençlerinde katılımı sağlanarak devam ediyor.
"YEMEKTEN SONRA 2 SAAT SOHBET ETMEK ZORUNLU"
Kütahya bölgesinde yöresel yemeklerin başında "kaz tiridi"nin geldiğini ifade eden Aslanapa Çamdibi köyü İmam Hatibi Davut Berber, "Yöremizde yetişen lezzetli kazlar haşlandıktan sonra suyu, yufkanın üzerine sıcakken dökülür. Üzerine de kaz eti serpiştirilir. Böylece mükemmel bir lezzet ortaya çıkıyor. Köy odalarımızda kaz tiridi yenir. Yemekten sonra 2 saat sohbet etmek zorunludur. Bu kurallara uymayanlara ceza verilir. Cezalar Osmanlı döneminde olduğu gibi eski usül verilir ve ağır olur. Odalarda düzenlediğimiz kaz tiridi etkinliği aslında bir kültürdür. Asırlardır devam eden bu kültürü biz bölgemizde yaşatmaya devam ediyoruz. " dedi.
ROMATİZMAL RAHATSIZLIKLARA İYİ GELİYOR
Alternatif tıp uzmanlarının kaz etinin şifalı olduğu yönünde tespitleri bulunduğunu belirten Berber, kazın özellikle yağının çeşitli romatizmal rahatsızlıklara iyi geldiğinin bilindiğini söyledi.
KAZIN TANESİ 150 LİRAYA SATILIYOR
Çamdibi köyünde oda sahibi Adil Sekizli, köyde yaşayan vatandaşların büyük bölümünün kaz yetiştirdiğini kaydetti. Sekizli, "Köyümüzün hemen hemen her hanesinde doğal yöntemlerle kaz yetiştiriciliği yapılıyor. Bahar aylarında civciv olan kazlar kış aylarında kesime hazır hale geliyor. Bir kaz yaklaşık 100 ile 150 lira arası alıcı buluyor." diye konuştu.