Haberler

Aspendos'ta Denetçi Arkeolog Şikayetçi Olmuş

Abone Ol

Aspendos Antik Tiyatrosu'nda tartışmalara neden olan restorasyonda kullanılan Korkuteli Beji denilen beyaz mermerin, denetim ve hak edişlerden sorumlu valiliğe bağlı kurumda görevli arkeoloğun dokuya uygun olmadığı, basamakların yamuk yapıldığı yönünde Bakanlığa şikayette bulunduğu ortaya çıktı.

Aspendos Antik Tiyatrosu'nda tartışmalara neden olan restorasyonda kullanılan Korkuteli Beji denilen beyaz mermerin, denetim ve hak edişlerden sorumlu valiliğe bağlı kurumda görevli arkeoloğun dokuya uygun olmadığı, basamakların yamuk yapıldığı yönünde Bakanlığa şikayette bulunduğu ortaya çıktı. Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından yapılan incelemede de bu yanlışlıkların tespit edilerek rapor haline getirildiği belirtildi.

Antalya'nın Serik İlçesi'nde M.S. 2'nci yüzyılda Marcus Aurelius döneminde inşa edilen Aspendos Antik Tiyatrosu'nda, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapılan ihale sonucu uygulanan restorasyona ilişkin tartışmalar sürüyor. Aspendos'un oturakları ve merdivenlerinde kullanılan beyaz mermerin tiyatronun koyu gri renkteki aslına uygun olmayışı ve restorasyona yönelik bazı hataları ortaya koyan rapor ortaya çıktı.

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce 'Antalya Aspendos Tiyatrosu Restorasyonu İşi' için güçlendirme, tamamlama ve festivallerde üst caveada seyircilerin oturması amaçlı proje hizmet alımına yönelik ihale, 2012 sonunda yapıldı. 5 milyon 992 bin TL bedelle ihaleyi kazanan yüklenici firma Emir Restorasyon Ltd. Şti. ile işin denetiminden sorumlu ve hak edişlerini ödeyecek kurum olan Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı (YİKOB) Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü personelinden oluşan komisyon arasında, 28 Ocak 2013 tarihinde sözleşme imzalandı. 30 Ocak 2013 günü de firmaya yer teslimi yapıldı.

İKİ KEZ SÜRE UZATIMI YAPILDI

Sözleşmeye göre 21 Eylül 2014 tarihinde tamamlanması gereken Aspendos Antik Tiyatrosu'nun restorasyon işi için firma iki kez süre uzatımı kullandı. İlk süre uzatımında 1 Şubat 2015 tarihi iş bitimi olarak gösterildi, ancak tamamlanamadığı için ikinci süre uzatımında da 3 Mart 2015 tarihine kadar 30 günlük ek süre alındı.

İki süre uzatımına karşın firmanın işi teslimi, eylül ayında düzenlenen Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali öncesinde yapılabildi. Süre uzatımlarına gerekçe olarak ise araya giren revize projeler gösterildi ve Valilik tarafından onaylandı.

DENETİMDEN GÖREVLİ ARKEOLOG ŞİKAYET ETTİ

Restorasyon işlemi sırasında denetimden sorumlu ve hakedişleri ödeyecek kurum olan Antalya Valiliği YİKOB Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü'nde görevli arkeolog Gonca Gülseven, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü de dahil ilgili birimlere ve bakanlığa şikayette bulundu. Arkeolog Gülseven şikayetinde, kullanılan beyaz mermerlerin tarihi dokuya uygun olmadığı, antik dönemde kullanılan taşın bölgeye ait olduğu, ancak Korkuteli bejinin bölgeyle ilgisi olmadığı, basamakların hepsinin yamuk yapıldığını öne sürerek, inceleme yapılmasını talep etti.

RAPORDA HATALAR BELİRTİLDİ

Şikayet üzerine bakanlık tarafından görevlendirilen Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü'ne bağlı teknik ekip, restorasyonu inceledi. Teknik ekibin incelemeleri doğrultusunda hazırlanan raporda, eksik cavea basamaklarının tamamlanmasında kullanılan ve Korkuteli beji olduğu düşünülen taşların yüzeyinde bulunan kumlama işlemine ait izlerden taşların Koruma Kurulu kararında belirtildiği üzere kumlama yapılarak kullanıldığının gözlendiği kaydedildi. Basamaklarda kullanılan taşların yeni olması nedeniyle açık renkli olduğu, zaman içersinde atmosferik etkilere maruz kalacak taşların yapısal özellikleri nedeniyle kararmaya başlayarak orijinal rengine yakın bir renk tonuna sahip olacağı kaydedildi.

Raporda, tiyatronun cavea basamaklarında yapılan tamamlama çalışmaları kapsamında yerine yerleştirilen taşlardan bazılarının tiyatronun oval formuna uygunluk göstermediği, yenilenen cavea taşlarının ön yüzlerinin düz olduğunun gözlemlendiği belirtildi.

Tamamlama çalışmalarında kullanılan taşların birçoğunda kesim işlemlerine ait testere izleri olduğuna da dikkat çekilen raporda, harç ile tamamlama yapılan bölümlerde kullanılan dolgu harcının orijinal taşların üzerine taştığı da ifade edildi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Antalya Valiliği Marcus Aurelius Korkuteli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title