Haberler

Asrın Projesine 100 Yıl Garanti

Abone Ol

Türkiye’den içme suyunu KKTC’ye taşıyan asrın projesi için Gaziantep’te üretilen çelik dirseklere üretici firma tarafından 90 yıl garanti verildi.

Türkiye'den içme suyunu KKTC'ye taşıyan asrın projesi için Gaziantep'te üretilen çelik dirseklere üretici firma tarafından 90 yıl garanti verildi. Asrın Projesi'nde Alman Mühendisleri şaşırtan firma, Gaziantep ve Türkiye'nin gururu oldu. Asrın projesi olarak nitelendirilen KKTC'ye Su Temin projesi kapsamında, 9,5 ton ağırlığındaki 136 çelik dirsek Gaziantepli Çiltuğ firması tarafından imal edildi.

DİRSEKLER GAZİANTEP'TE ÜRETİLDİ

Alaköprü Barajı'ndan alınan suyun, deniz altından taşınması için kullanılan çelik dirsekler, Gaziantep 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Çiltuğ firması tarafından üretildi. Her biri 9,5 ton ağırlığındaki 136 çelik dirsek, 5 ayda tamamlandı. Türkiye'nin önde gelen ağır makine sanayi firmalarından birisi olduklarını söyleyen Çiltuğ Isı Sanayi ve Ticaret Aş. Genel Müdürü Zeki Uğur, son olarak üstlendiklerini KKTC'ye Su Temin Projesi'nde yüzlerinin akıyla çıktıklarını söyledi.

"TÜRKİYE'DE YAPILMASI İSTENMEDİ"

Projenin en önemli kısmı olan "Y" parçası çelik dirsek imalatını yaptıklarını belirten Uğur, "Çok hassas işçilik ve kalite gerektiren "Y" parçası başta Türkiye'de üretilmek istenmedi. Avrupa'da incelemelerde bulunduk. Yaptığımız inceleme sonrasında projenin tüm taraflarını Gaziantep'e davet ederek tesislerimizi gezdirdik. Gelen heyetlerin yaptıkları inceleme ve değerlendirmeler sonrasında bu projeye ortak olduk. Gaziantep'te daha iyisini yapabileceğimizi söylemiştik, çok şükür de yaptık. Öncelikle boru şeklinde imal edilen parça, presleme yöntemiyle dirsek haline getirildi. Her bir parçası 9,5 ton ağırlığında olan dirseklerden 136 adet imal ettik. Toplam ağırlığı 1 milyon 292 bin kilogram olan her biri 7,5 metre boyunda olan dirsekler, deniz zemine dökülen 40 tonluk betonlara monte edildi" dedi.

"PROJENİN TAMAMLANMASI SONRASINDA HERKES TEŞEKKÜR ETTİ"

Asrın projesinde yer almaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Uğur, "Asrın projesine Gaziantep olarak katkı sağlamamız bizim için ayrı bir sevinç ve gurur kaynağı oldu. Kıbrıs'a su götürmek Türkiye'nin bir göreviydi" dedi. Uğur, "Bununla ilgili devletin açtığı ihaleyi, bir Türk firması birde yabancı firma kazandı. Dirsek imalatı ve çelik hattı boru hattı imalatı vardı. Bunun için çok özel olan "Y" parçası, için biz yaparız diye biz ana müteahhit firmaya teklif sunduk. Ana müteahhitte bunu bağlı olduğu Devlet Su İşleri'nden (DSİ) izin alması gerekiyordu. Devlet Su İşleri ve müşavir firma bunun bizim yapamayacağımızı açıkça beyan etmediler ama, bide yerinde görelim dediler. Buraya geldiler fabrikamızı gezdiler. Fabrikayı gezdikten sonra numune olarak, Almanya da bir tane yapmışlardı, beraber gidip bakalım dediler. Bizde gittik baktık. Biz bunun en alasını yaparız dedik. Ondan sonra bir tane yapın dediler, biz de yaptık. İmalatını gördüler bunların hidrostatik testine kadar, bütün kaynakların ultrasonik kontrolleri xray filmleri hepsini kontrol ettiler baktılar. Amerika'dan gelen bir müşavir firma geldi. Bunların kalite müdürleri onayladı. ve işi bize verdiler. Ondan sonra imalat aşamasında geldiler. İmalat aşamasında da aynı şeyleri tekrar ederek devamlı bizi kontrol ettiler. Gelen müşavir firma teşekkür ederek, 'Biz Türkiye'de bu işin bu kalitede yapılacağına inanmıyorduk' dediler. Projenin tamamlanması sonrasında herkes teşekkür etti" dedi.

TUZLU SUDA 90-100 YIL GARANTİ

İçme suyu yoğunluğu ile deniz suyu yoğunluğu arasındaki hesaplamalardan sonra yola çıktıklarını belirten Uğur, "İçme suyunun yoğunluğu bir ise, deniz suyunun yoğunluğu biraz daha fazla olduğu için bunlar denizin yüzeyinde kalıyordu. Yaptığımız özel imalatlarının altına 40 tonluk beton döküldü. Denizin topografik ölçüleri çıkarıldı, o halat boyunu da ona göre ayarladılar ve gayet güzelde çalışmaya başladı. Dirsekler metalden yapıldığı için bunlarda bir korozyon olmasın diyerek bu yapılan özel imalatlarda iç ve dış anot dediğimiz statik sürtünmeden dolayı katotik korumalar yapıldı. Bu boruların ömrü de yaklaşık 90-100 yıl olduğu düşünülmektedir" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Alaköprü Barajı Gaziantep Türkiye Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title