Asyaport Limanı'ndaki Dev Vinçlere Ruhsat Verildi
Tekirdağ'ın Barbaros Mahallesi'nde faaliyet gösteren Asyaport Limanı'ndaki Türkiye'de henüz kullanılmayan büyüklükte ve dünyanın en büyükleri arasında yer alan 34 rıhtım ve kara vinçleri için ilk kez hazırlanan iş makinesi ruhsatları teslim edildi.
Tekirdağ'ın Barbaros Mahallesi'nde faaliyet gösteren Asyaport Limanı'ndaki Türkiye'de henüz kullanılmayan büyüklükte ve dünyanın en büyükleri arasında yer alan 34 rıhtım ve kara vinçleri için ilk kez hazırlanan iş makinesi ruhsatları teslim edildi.
Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Asyaport Limanı'nda düzenlenen Ruhsat Teslim Töreni'nde yaptığı konuşmada, limanın Tekirdağ için çok önemli bir değer olduğunu söyledi.
Limandaki iş makinelerinin tescillenmesinin, Türkiye'ye örnek bir çalışma olduğunu ifade eden Ceylan, "Gerek iş güvenliği açısından gerekse iş disiplini açısından liman taşımacılığında bu çalışmanın fayda sağlayacağını düşünüyorum. Bu çalışmanın diğer limanlara da örnek olacağını düşünüyorum." dedi.
Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer de, Asyaport'un ilk 6 aylık faaliyetinde Türkiye'de an fazla konteyner elleçlenen 5. liman olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
" Türkiye'de 2016'nın ilk 6 ayında 4 milyon konteyner elleçlenmiş. Elleçlenme, inen, binen, giden konteyner diye kabul ediliyor. Burada en fazla elleçlenmeyi yapan Ambarlı'daki Marport, 913 bin tane konteyner elleçlenmiş. Ondan sonra 2. Mersin, 3. yine Ambarlı'daki Kumport Limanı, 4. İzmit Körfezi'ndeki Evyapport Limanı, 5. de Asyaport. Asyaport'un geçmişi 6 ay. Yani 2016 senesinin ocak ayından beri gerçek çalışmayı düşünebiliriz. Demek ki biz 6 ayda bu rakama ulaşmışız. Bütün Türkiye genelinin yüzde 8-9'unu yapıyoruz."
Soyuer, Asyaport'un Türkiye'de karayoluna uğramayan konteynerler arasında en fazla elleçlenme yapılan 2. liman olduğunu belirterek, "İlk 6 ayda, denizden gelen ve denizden giden, yani hiç karayoluna uğramayacak, uğramamış yükler itibariyle Asyaport, Türkiye'de 2. liman. 1. yine Marport, 2. Asyaport. Bu ilk 6 ayda 341 bin tane yük gelmiş gitmiş, bunun 288 bin tanesi hiç Tekirdağ'a uğramadan kara yollarına basmadan denizden gelmiş, başka bir gemiyle gitmiş." ifadesini kullandı.
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay da, Asyaport Limanı'ndaki, liman üstü ekipmanlarının tescillenmesi ve ruhsatlandırılması sürecinin 7-8 aylık bir çalışma olduğunu söyledi.
Türkiye'de ilk kez kullanılan liman üstü ekipmanları için yapılmamış bir içtihat oluşturulduğunu anlatan Günay, "Türkiye'de bu konu ile ilgili yapılmamış bir içtihat oluşturularak gerekli uygunluk yetkisini aldık ve 84 adet dünyanın en gelişmiş liman üstü ekipmanlarının ruhsat tescillerini yapmış olduk. Ayrıca bundan sonra yapılacak yatırımların da önünde bir engelin kaldırılmasına vesile olduk" şeklinde konuştu.
Asyaport Limanı İşletme Müdürü Kadir Uzun da katılımcılara liman hakkında bilgilendirme sunumu yaptı.
Konuşmaların ardından, 34'ü Türkiye'de henüz kullanılmayan büyüklükte ve dünyanın en büyükleri arasında yer alan rıhtım ve kara vinci olan toplam 84 liman üstü ekipmana iş makinesi ruhsatı Vali Ceylan ve Günay tarafından Soyuer'e teslim edildi.
Törene, Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu üyeleri ile iş adamları ve Asyaport Limanı yöneticileri katıldı.
Öte yandan, Soyuer, Vali Ceylan ve beraberindekileri limanda gezdirerek liman hakkında bilgi verdi.