Ata'nın Sırdaşı
Atatürk'ün, 1919'da Erzurum'a Geldikten Sonra Yanına Aldığı ve 1925 Yılının Ortalarına Kadar Bir Dakika Bile Yanından Ayırmadığı Ali Çavuş'un Anıları, Cumhuriyet'imizin Kurucusunun Hiç Bilinmeyen Yönlerini Ortaya Çıkarıyor. Ali Çavuş'un Torunu Olarak Bu Kitabı Yazmamın, 'Tarihi Bir Görev' Olduğunu Düşündüm.
ATATÜRK’ün, 1919’da Erzurum’a geldikten sonra yanına aldığı ve 1925 yılının ortalarına kadar bir dakika bile yanından ayırmadığı Ali Çavuş’un anıları, Cumhuriyet’imizin kurucusunun hiç bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarıyor. Ali Çavuş’un torunu olarak bu kitabı yazmamın, ’tarihi bir görev’ olduğunu düşündüm. Atatürk ile ilgili yazılan kitaplardan çok farklı olan ve Doğan Kitap’tan yayınlanan eserin adı, "Mustafa Kemal’in Can Yoldaşı Ali Çavuş" adını taşıyor. Bu kitapta, milli mücadelenin yanısıra, ’insan Atatürk’ de anlatılıyor. Mustafa Kemal’in hayatında çok önemli yere sahip olan, ’Can Yoldaşı’ olarak tanımladığı Ali Çavuş’un, O’nu bir kaç kez suikastten kurtarması, terkedilen Fikriye Hanım’ın Atatürk tarafından Ali Çavuş’a emanet edildiği yer alıyor. Ali Çavuş, Atatürk’ün hayatında çok önemli yere sahip olan üç kadın, Zübeyde Hanım, Latife Hanım ve Fikriye Hanım’ın, üçünün de sırdaşıydı. Bu üç kadınla ilgili çok özel anıları bu kitapta bulmak mümkün. Ali Çavuş, Latife Hanım’la Mustafa Kemal Paşa’nın evliliğinde, dolaylı da olsa çok önemli rol oynamıştı. Zübeyde Hanım’ı bizzat İzmir’e müstakbel gelinini görmeye götüren kişi Ali Çavuş’tu ve Zübeyde Hanım’ın Latife ile ilgili olumsuz görüşlerini hiç bir zaman Atatürk’e söyleyemedi. Belki de bu suskunluğu, Atatürk’ün "mutsuz" ve "kısa süren" evliliğine neden oldu.
Fikriye ona emanetti
Atatürk, Fikriye Hanım’ı Ali Çavuş’a emanet etmek için planlar yapmıştı. Birlikte bir iş kurmaları için teşvik etmişti. Ali Çavuş’un, Fikriye Hanım’ın geleceğini hazırlamak amacıyla yaptığı yolculuk ise, Fikriye Hanım’ın hayatına mal oldu. Fikriye Hanım o gün köşke geldiğinde, Ali Çavuş bu bahtsız kadının geleceğini hazırlamak için Çankaya’da değildi ve memleketine gitmişti. Olsaydı, Fikriye Hanım’ı sahiplenir ve ölmesine neden olan ortam yaşanmazdı. Ali Çavuş bu ölümden biraz da kendini sorumlu tutardı. Bu kitapta Mustafa Kemal’in, ’Aydınlık Türkiye’ için, Ali Çavuş gibi pek çok kahramanın da desteği ile büyük mücadeleler verdiğini bir kez daha, farklı veriler ve kayıtlarla gözlemleyeceksiniz.