Haberler

Atabay: "Haleplilere Vefa Borcumuz Var"

Abone Ol

Tarihin en kanlı savaşlarından birisi olan Çanakkale muharebelerinde 507 Haleplinin şehit düştüğü bildirildi.

Tarihin en kanlı savaşlarından birisi olan Çanakkale muharebelerinde 507 Haleplinin şehit düştüğü bildirildi. Düşmana geçit vermemek için yaklaşık bin 400 kilometre mesafeden gelip şehit düşen Haleplilerin adları şehitlikteki kitabelerde yaşıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, Halep'e vefa borcumuz olduğunu belirterek, "1. Dünya Savaşı başladığı sırada, Osmanlı İmparatorluğu'nun toplam 23 vilayeti vardı ve bu vilayetlerden bir tanesi de Halep idi. Seferberlikte Halep bölgesinden de Osmanlı ordusuna askerler alındı. Bu askerler 25. tümene alınmış askerlerdi. Tabii Çanakkale cephesinde savaş kızıştığında, Halep'ten toplanan askerler de Çanakkale bölgesine gönderildi. Çanakkale cephesinde 19, 12 ve 16. tümenlerde Halep bölgesinde gelen askerler savaştı. Bu askerlerin muharebelerin yoğun olduğu Arıburnu ve Anafartalar bölgesinde savaştığını görüyoruz. 507 Halepli asker bu vatan için şehit oldu. Çanakkale cephesinde Suriyeli askerlerden 1600 şehit vardı, bunların 507'si Halepli. Neredeyse 3'te biri Halep bölgesinden" dedi.

'Türk halkı Haleplilerin bu millete yaptıklarını asla unutmadı'

Halep'e vefa borcumuzun olduğunu söyleyen Atabay, "Ekim ayında Arap dünyasından bir heyet gelmişti. İçlerinde Halep müftüsü de vardı. Tam da kurban bayramına tesadüf etmişti. Halepli askerler bu heyeti büyük bir sevinçle karşılamıştı. Hatta kılıç kalkan gösterileri yaptılar. O heyet geri dönerken, Halepli askerler şunu söylemişlerdi, 'Oradaki Halepli dostlarımıza, akrabalarımıza ve arkadaşlarımıza lütfen söyleyiniz, buradan biz düşmanı kovmadan Halep'e geri gitmeyeceğiz. Bunu böyle bilsinler'. Vatan tehlikede olduğunda Halepli askerler Osmanlı İmparatorluğu'nda canlarını hiçe sayarak savaştılar. Şimdi bugün Halep zor durumda ve gerçekten yıkılmış bir şehir. Çocuklar, kadınlar aç ve sefil vaziyette. Türk halkı her şeyden önce devletiyle beraber Halep'teki bu acının dinmesi için çaba sarf etmekte. Ayrıca ülkenin her tarafından mutlaka Halep için yardımlar toplanarak o bölgeye gönderilmesi için organizasyonların başladığını görüyoruz. Türk halkı Haleplilerin bu millete yaptıklarını asla unutmadı. 102 yıl sonra onları hatırlayarak, bugün yoksulluk ve acı içerisinde bulunan Haleplilere yardım için elinden gelen gayreti göstermektedir" şeklinde konuştu.

Halep'in Türkiye açısından önemine de işaret eden Mithat Atabay, "Türkler Anadolu'ya gelirken aslında bir doğu bölgesinden, bir de güney bölgesinden geldiler. Yani Irak ve Suriye bölgesinden. Halep bölgesinde Türkmenler yerleştiler. Anadolu'nun yurt haline gelmesinde, vatan haline gelmesinde Halep'in çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Ayrıca Halep 1. Dünya Savaşı sonrasında İngilizler tarafından işgal edilmiş değildi. O dönemde Halep bölgesi Misak-ı Milli sınırları içerisinde aynı Musul gibi görülmektedir. Halep Anadolu'nun bir şehri olarak algılanmalı ve bu hiç unutulmamalıdır" diye konuştu. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mithat Atabay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title