Haberler

Atalay: 4,5 Yılda Bingöl, Hizmetin Her Türünü Gördü

Güncelleme:
Abone Ol

Belediye personeliyle yaptığı toplantıda birim amirlerinin ve personelinin sorunlarını, sıkıntılarını dinleyen Binböl Belediye Başkanı Serday Atalay, 4,5 yıl içerisinde Bingöl'ün şantiyeye döndüğünü hatırlattı.

Belediye personeliyle yaptığı toplantıda birim amirlerinin ve personelinin sorunlarını, sıkıntılarını dinleyen Başkan Atalay, 4,5 yıl içerisinde Bingöl'ün şantiyeye döndüğünü hatırlatarak, "Kentsel Dönüşüm, Camilerin çevre düzenlemesi, Okul Bahçeleri, Mezarlıklar, Parklar, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, Atıksu Arıtma Tesisi, altyapı ve üstyapı ile gerçekleşmeye yüz tutmuş çalışmalar yaptık. Bingöl, 4,5 yılda hizmetin her türünü gördü" dedi.

Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde Belediye Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri, memurlar, işçiler ve şirket personeli ile 'Moral, motivasyon ve değerlendirme toplantısı' düzenleyen Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Belediye çalışanlarının 'Kurban Bayramı'nı tebrik eden Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, "Allah'a hamdolsun ki beni sizlere ve Bingöllülere karşı yalancı çıkarmadı. Çok şükür, 29 Mart 2009 seçimlerinde vaat ettiklerimizin yüzde 90'ını gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

4,5 yılda yapılan çalışmaları anlatan Başkan Atalay, "Bingöl'ün tüm altyapısı (Kanalizasyon, Yağmursuyu, İçmesuyu Şebekesi ve isale hatları yeni içmesuyu depolarıyla birlikte toplam 600 kilometre) yüzde 95 oranında yenilenmiştir. Bugün 550 kilometresi bitmiş durumdadır. Kalan kısım ise 1-2 ay içerisinde bitirilecektir. Bingöl inşaallah 40 yıllık sorununu çözerek, gelecek 50 yılına çok rahat bir adım atmış olacak. Çevresel problemler açısından 25 yıldır yanan şehir çöplüğü vardı. 10 belediyeden müteşekkil Bingöl Belediyeleri Çevre Hizmetleri Birliği (BİNÇEVBİR) tarafından yapılan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ile kentin büyük bir sorunu olan çöp depolama işi çözüme kavuştu. Hamdolsun, Temmuz ayının başından itibaren çöpler yeni tesiste depolanmaya başlandı. 95 dönümlük arazide 2 lottan oluşan ve yaklaşık 30 dönümlük 1.lotta kurulan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nin yüzde 45 oranındaki maliyeti Çevre Bakanlığı tarafından finanse edildi. Artık çöplerimizi düzenli depolama yöntemi ile bertaraf ediyoruz. Şuanda bir ile yakışır şekilde çöplerimiz düzenli depolanıyor. Tesise, günlük yaklaşık 100 ton çöp dökülüyor. 25 yıldır şehrin merkezindeki vahşi depolama alanı olan 84 dönümlük mevcut çöp alanını da yeşil alan olarak düzenleyeceğiz. Kompaktör aracımız 24 ton kapasiteli ve tesisimiz şuan tam kapasite çalışıyor" dedi.

Bingöl'ün çevresel sorunlardan bir bir kurtulduğunu ifade eden Atalay, "40 yıldır derelere ve ovaya akan kanalizasyon atığı Atıksu Arıtma Tesisi'nde arıtılarak ovaya temiz su olarak deşarj ediliyor. Bingöl'ün en önde gelen sorunlarından biri olan kanalizasyon suyunun derelere ve ovaya akmasını önlemek için çalışma başlatan Bingöl Belediyesi, 2007 yılında DOKAP Projesi kapsamında AB Hibe projesi ile Atıksu Arıtma Tesisi'nin yapılması için 1 milyon 528 bin Euro hibe alarak tesisin çalışmalarına başlamıştır. Ayrıca Çevre Bakanlığı'ndan 1 milyon TL deşarj hattı için hibe alınarak çalışmalar yapılmıştır. 2010 yılında tesisteki mekanik, elektrik ve inşaat eksiklikleri tespit edilerek tesisin tam ve randımanlı çalışması için belediyemiz tarafından çalışmalara başlanılarak 2012 yılı sonunda tesisimiz eksiksiz olarak çalışır vaziyette tamamlanmıştır. Belediyemizce AB Hibesi, Çevre Bakanlığı nakdi yardımları ve belediyemiz bütçesinden yapılan harcamalarla beraber tesis yaklaşık 7 milyon TL'ye mal olmuştur. Şehir kanalizasyon şebekesi ile arıtma tesisi bağlantıları ilimiz merkez Yeşilyurt Mahallesi (Tugay içi), Düzağaç Kaleönü hattı ve şehir merkezi hattı olmak üzere 3 noktadan bağlanarak ilimizin tüm kanalizasyon şebekesinin atık suları tesise bağlanmıştır. Arıtma Tesisi çevresel açıdan olumsuz bir etki oluşturmamaktadır. Atıksu Arıtma Tesisimiz biyolojik Arıtma Tesisi olup, günlük 16 bin 500 metreküp atıksu kapasitelidir. Atıksu Arıtma Tesisimiz mekanik sistemi açısından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde örnek gösterilebilecek bir tesisidir. Bingöl çevre sorunlarından bir bir kurtuluyor" diye konuştu.

İnönü Mahallesi'nde Bingöl Belediyesi ile TOKİ işbirliği ile yapılan Kentsel Dönüşüm Projesi'nin örnek gösterilecek bir proje olduğunun altını çizen Başkan Atalay,"Alanda bulunan 516 Hak sahibinin yüzde 92'siyle uzlaşma sağlanarak daire sözleşmesi imzalandı. Yüzde 8'inin de kamulaştırma bedelleri ödendi. Bingöl Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi(TOKİ) işbirliği ile İnönü Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında çalışmalarımız son hızla devam ediyor. 1971 Bingöl depreminin izlerinin yok olmaya başladığı alanda artık yeni binalar yükselmeye başladı. İnönü Mahallesi'nde 142.000 metre karelik (142 dönüm) alanda yeni bir kent kuruluyor. 1376 konutun yapılacağı alanda Bingöl Belediyesi Hizmet Binası, Sosyal Tesis, Cami( Hz. Ali Camii), Okul, Alışveriş Merkezi, Açık Otoparklar, Yeşil Alanlar, Çocuk Oyun Bahçeleri, Spor Alanları ile Bingöl'ün en modern sitesi ve yaşam merkezi oluşacak. Ayrıca proje kapsamında Bingöl Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali ve Karayolları Tesisleri de inşa edilecek. Projenin yapım ihaleleri 2 bölüm halinde gerçekleştirildi. İnşaat çalışmaları başladı. Projenin toplam yaklaşık maliyeti 200 milyon TL'dir. Bu proje Bingöl'ün yüz akıdır. 2003 Bingöl depreminde orta hasar gören ve güçlendirmesi yapılan Bingöl Belediyesi Hizmet Binamızı, İnönü Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıktık. Bingöl, İnönü Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yeni bir Belediye Hizmet Binası'na kavuşmuş olacak. Çok modern olarak yapılacak bu binada halkımıza daha güzel hizmetler sunulmuş olacak. Bingöl Belediyesi ile TOKİ tarafından yapılan İnönü Mahallesi Kentsel Dönüşüm çalışmalarından sonra, Kültür Mahallesi'nde de 151 dönümü (151.000 m2) kapsayan alanda Kentsel Dönüşüm Projesi yapılacak. Bingöl Belediyesi ve TOKİ arasında karşılıklı olarak imzalanan ön protokol sonrası çalışmalar hızlandırılarak, değerleme ihalesi yapıldı. Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile birlikte Bingöl'de 1971 depreminin izleri tamamen silinecek. Kentsel Dönüşüm, Camilerin çevre düzenlemesi, Okul Bahçeleri, Mezarlıklar, Parklar, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, Atıksu Arıtma Tesisi, altyapı ve üstyapı ile Bingöl hizmetin her türlüsüne kavuştu. Şuanda Bingöl'ün en çok özlemle beklediği Üstyapı'da 3 aylık bir çalışma sonrasında yüzde 40'ı geçen bir çalışma tamamlanmış olup, yılsonuna kadar ciddi oranda bir yapım gerçekleşecektir" şeklinde konuştu.

Bingöl'de birçok yatırımın aynı anda yapıldığını belirten Atalay, "Kentsel Dönüşüm Alanı'nda inşaat çalışmaları devam ediyor. Konut inşaatlarımız, belediye binamız, otobüs terminalimiz, camimiz, sosyal tesisimiz ve diğer alanlar tümüyle hızlı bir şekilde yapılmış olacak. Böylesine büyük projeleri hayata geçirmemizi nasip ettiği için Cenab-ı Hakk'a şükrediyoruz" dedi.

Atalay, "Türkiye'nin belki hiçbir belediyesinde bu kadar çalışma eş zamanlı bir şekilde yürümüyor. Kanalizasyon, Yağmursuyu, İçmesuyu şebekeleri ve isale hatları ile 16 bin metre küplük 4 yeni depo, Üstyapı, Düzenli Çöp Depolama Alanı(Katı Atık Bertaraf Tesisi), Atıksu Arıtma Tesisi, Kentsel Dönüşüm, Parklar ve diğer çalışmaları eş zamanlı yürütüyoruz. Kanalizasyon, Yağmursuyu ve İçmesuyu'nda şuan itibari ile yüzde 95'i geçmiş durumdayız. Yapılan çalışmalarda hizmeti herkese eşit götürdük, politik davranmadık. Bingöl, burada yaşayan herkesin. Bingöl bizim ortak değerimiz" diye konuştu.

Yapılan yatırımların büyük bir kısmının Bingöl Belediyesi'nin kendi öz kaynaklarından karşılandığını hatırlatan Atalay, "Yapılan çalışmaların bitmesi ile birlikte Bingöl, gerçek anlamda bir şehir olma vizyonuna kavuşacak. Yaptığımız işlerin toplam maliyeti 175 milyon TL'dir. İhalelerimizdeki tenzilat ortalamamız yüzde 45-50 oranında. Türkiye'nin belki de hiçbir kurumunda bunu göremezsiniz. 03 Nisan 2009 tarihinde göreve geldiğimizde Bingöl Belediyesi'nin gelir bütçesi 2008 yılı sonu itibariyle 18 milyon 270 bin TL'ydi. 2013 yılının ilk 6 ayında 25 milyon 500 bin TL gelirimiz oldu. Hedefimiz 2013 yılı sonu itibariyle 50-55 milyon TL. 'Her Mahalleye Bir Park' projesi kapsamında bu dönemde 16 yeni parkımızı hizmete açtık. Parklarımızın içinde 5'li oyun grupları, fitnes aletleri ve farklı oyun grupları bulunmaktadır. Bu parklarla birlikte Bingöl'de yeşil alan sayısı da arttı. Burada önemli olan halkımızın kapısının önünde ve mahallesinde gönül rahatlığıyla gidebileceği yeşil alanlar oluşturmaktır. Parklardaki vatandaşlarımızın coşkusu görülmeye değer. Parkları müstecirlere vermiyoruz. Halkımızın da yüzde 99 talebi bu yönde. İnşallah önümüzdeki yıl da nasip olursa kalan parklarımızı ihale edeceğiz. Mezarlıklar ve Cami bahçeleri herkesin ortak ızdırabıydı. Mezarlığa gidip, çamur nedeniyle şikayet etmeyenimiz yoktu. Yaptığımız çalışmalarla şimdi ise Mezarlık alanlarımız ve Cami bahçelerimiz tertemiz. Lafla değil, gerçekte bu hizmetleri yerine getirdik. İnsanların sıkıntılarını gidermekten daha güzel ne olabilir. 'İnsanların hayırlısı insanlara faydalı olandır'(Hadisi Şerif). Bizler insanlara faydalı olabildiğimiz sürece insanların hayırlısı olabiliriz. Daha yapacak çok işimiz var. Çevresel sorunlar(Düzenli Çöp Depolama Alanı ve Arıtma Tesisi) ve Kanalizasyon, Yağmursuyu, İçmesuyu şebekeleri ve isale hatları, Üstyapı, Düzenli Kentsel Dönüşüm ve Parklar ile temel sorunlar çözüm aşamasına geldi" ifadelerini kullandı.

Yapılan hizmet ve yatırımlarla Bingöl'ün gelişip güzelleştiğini söyleyen Atalay, "Çapakçur Vadisi'nde kamulaştırma çalışmalarımız büyük oranda bitti. DSİ'nin taşkın koruma çalışması devam ediyor. Çapakçur Vadisi Bingöl'ün en önemli ve en güzel mesire ve dinlenme alanı olacak" dedi.

Kürüksuyu İsale Hattı'nın komple yenilenmekte olduğunu belirten Atalay, "Kürüksuyu İsale Hattı'nı Ekinyolu Köyü'ne kadar komple yenilemiş olacağız. Heyelan Bölgesiyle birlikte Karayolları ve DSİ marifetiyle hattı tümüyle yeniliyoruz. Kürük İsale Hattı'nda su miktarının arttırılmasına dönük çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Atalay, "Seçime, verdiğim taahhütlerle girdim. Ben onlardan sorumluyum. Allah'a şükürler olsun yüzde 90 oranında taahhütlerimizi yerine getirdik, getiriyoruz. Taahhüt etmediğimiz birçok yatırım ve icraatı da hamdolsun yapıyoruz. 2009'da Bingöl neredeydi, şuana kadar neler yapıldı. Birçok çalışma ve yatırım yapıldı. Başlayan güzel işlerin devam etmesi için hepimizin bir gayret içerisinde olması gerekiyor. Hayır adına başlatılan işlere herkesin destek vermesi gerekiyor. Bu konuda hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Birşeyin kıymeti yapıldıktan ve kullanıldıktan sonra anlaşılır. Bingöl halkı hizmeti gördü ve çalışmaları takdirle karşılıyor" ifadelerini kullandı.

Şehrin İmar planını komple ihaleye çıkardıklarını söyleyen Atalay, "Yenimahalle, Mirzan, Yeşilyurt, Bahçelievler, Kaleönü ve diğer mahallelerde ve yeni mücavir alana göre imar planları yeniden düzenlenecek. İhalesini gerçekleştirdik. İmar planımız 30 Mart 2014 tarihine kadar bitecek. O mahallelerde eski yapılar yıkılarak yeni yapılar yapılabilecek" diye konuştu.

Atalay, "Tüm bu hizmetleri bize nasip ettiği için Cenab-ı Hakk'a şükrediyoruz, yapılan tüm hizmetlerde Sn. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet üyelerimiz ile Kalkınma Bakanımız Sn. Dr. Cevdet Yılmaz ve milletvekilimiz Sn. Prof. Dr. Eşref Taş'ın, Sn. Valimiz İbrahim Taşyapan'ın, AK Parti Bingöl İl Başkanı Cevdet Çalbay ve tüm teşkilat mensuplarının, Belediye Meclis Üyeleri'nin, İl Genel Meclis Başkanı ve üyelerinin, Sivil Toplum Kuruluşları'nın, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın, Meslek Birliklerinin, belediye çalışanlarının ve Bingöl halkının desteklerini görmekteyiz, bunun için de kendilerine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Başkan Atalay'ın konuşmasının ardından toplantı bayramlaşma ile sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Bingöl Belediyesi Kurban Bayramı Serdar Atalay Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title