Atatürk Stadyumu Korunmalıdır
SİVİLAY, Cumhuriyet Dönemi Sivil Mimari Örneği yapılara da sahip çıkılması gerektiğini hatırlattı.
Bursa Sivil Toplum Derneği'nin (SİVİLAY) geleneksel hale getirdiği, aylık Yemekli Sohbet Gecesi (YESGE), büyük bir katılım ile geçtiğimiz hafta içinde Divan Otel'de gerçekleşti. Araştırmacı-gazeteci/yazar İsmail Kemankaş ve Atletizm Federasyonu Teknik Kurul Başkanı Muharrem Or'un konuşmacı olduğu sohbetin yönetimini Sivilay Başkanı Okan Aras gerçekleştirdi.
Bu ayın konusunu 'Atatürk Stadyumu' üzerine kurgulayan Sivilay yönetimi, Cumhuriyet dönemi sivil mimari örneklerinden biri konumundaki tesislerin 'dünü/bugünü ve geleceği' üzerine yoğun fikir alışverişleri yaptı.
1950 yılında bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün bin liralık bağışı ile yapımı başlayan stadyum, pek çok kez değişime uğrayarak, ilk halinden çok uzak yapılara büründü. Sivilay; bütün ilavelerin yıkılarak aslının ortaya çıkarılmasını, kentimize Spor ve Kültür Merkezi olarak hizmet vermesi gerektiğin ifade ediyor.
ÇEVREYE UYUMLU BİR STADYUM
Açılış konuşmasını, tesisin yapım yıllarına olan tanıklığı ile aktaran Sivilay Denetleme Kurulu Üyesi Erdem Saker şunları söyledi : "Atatürk'ün bin liralık bağışından sonra, Bursa Valisi Haşim İşcan tarafından diğer kaynaklar bulunup yaptırılan bu tesisin, kapalı tribün dış cephe taşları çok özeldir. Bursalı yurttaşlarımız, burada çok ciddi birlik beraberlik mesajlarına tanık oldu. Bursa olarak, bu mekânda çok keyifli anılarımız var. Tesis, pekala ilk haline getirilerek, spor ve kültür merkezi olarak kentimize hizmet verebilir."
İsmail Kemankaş'ın fotoğraflar eşliğinde yaptığı sunum, duygusal anları da beraberinde getirirken, Kemankaş, bizzat verdiği bin liralık bağış nedeniyle, "tesise aslında Atatürk'ün Stadyumu" demek daha doğrudur, saptaması da yaptı. Kemankaş "Tesislerin çevresi ile uyumlu hale getirilmesi gerekiyor, yıkım en son çare, üstelik anlamsız" dedi.
Dünyadaki tarihi standlardan örnekler veren Muharrem Or da, pek çok ülkede aslına sadık kalınarak, büyütülen ve geliştirilen pek çok tesis olduğunu ifade etti. Or, uluslararası müsabakalar için de "tesisin hiçbir eksiği yok, uygundur" diyerek, pek çok ülkede bu tip tarihi spor tesislerinde yarışmalara katıldıklarını sözlerine ekledi.
ACELE ETMELİYİZ
Bölge yapılanması ve tesisler için, beş yılda beş kez, kent yöneticilerinin fikir değiştirmesine bir anlam veremediğini hatırlatan Sivilay Başkanı Okan Aras "Sade bir yurttaş olarak soruyorum; bu fikirlerin hangisi doğruydu" diyerek, konunu dramatik olduğunu ifade etti. Aras "Yıkım gerçekleşmiş gibi, şimdiden meydana ad bulmaya çalışanlar; Celal Bayar veya Adnan Menderes Demokrasi Meydanı adlarını öneriyor' diyerek, acele davranmak gerektiğinin altını çizdi.
Yaklaşık üç saat süren Yemekli Sohbet Gecesi (YESGE) üyeler tarafından ilgiyle takip edildi. İnteraktif bir ortam içerisinde geçen gecenin ayrıntılarında, çok özel isimler Atatürk Stadyumu'nun korunabilmesi ve geleceğe miras olarak bırakılabilmesi için, ciddi çalışmalar yapılması gerektiği konusunda uzlaştı.
Sivilay Üyelerinin Ön Değerlendirme Paylaşımları Şöyle :
Serkan Sapan (Mimarlar Odası Şube Başkan Yardımcısı) : Atatürk Stadyumu, sadece duygusal tepkiler ile korunamaz. Bu bölgenin, genel tasarım yarışmalarının düzenlenmesi halinde, çok daha değerli öneriler ortaya çıkacaktır. İşte bu aşamada, üniversitelerimizin, akademik odalarımızın ve yurttaşın istemleri dikkate alınarak, tesislerin önemli bir bölümü korunmaya alınabilir.
Necati ŞAHİN (İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı) : Bu durum çok önemli bir çalışmayı da beraberinde getiriyor. Sivilay, gerçekten etkin bir örgütlenme modeli. Bölgenin geneli ile ilgili olarak, ortala çok somut öneriler koymak zorunda. Yıkmak yerine, korumak; elbette en zor olanıdır. Ancak, böylesi kaç tesisimiz var ki ? Gecekondu kısımları ortadan kaldırılırsa, çok naif bir tesis ortayla çıkacaktır.
Kubilay AYDIN (BAOB Dönem Sözcüsü): Akademik Odalar Birliği olarak Atatürk Stadyumu'nu acilen gündemimize alıp, nitelikli çalışmalarımızı kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Bireysel görüşüm ; büyük coşkulara tanık olduğumuz tarihi bir tesisi yakmak yerine, çevresiyle uyumlu hale getirmek, daha olumlu bir çalışmadır…
Sabri ERDEM : Bölgeye önemli bir meydan yapmak isteniyor. Tamam, çok hoş da, yıkılan SGK binasının yerine yapılan yeni bina neyin nesi ? Madem alana ihtiyaç var, açılan alanın doldurulmaması ve aynı bölgedeki otoparkın yıkılması çok daha mantıklı. Lütfen, anılarımızın stadına kimse ilişmesin.
Esat KAPLAN : Çok iyi hatırlıyorum, bu bölge için helikopterden bakarak görüş bildirilmiş, çevredeki yeşillikler park değil orman sanıldığı için 'yıkın ormana ilave edin' bilgisi verilmişti. Önerim şu ki; araştırmacı kimliği ile tanınan İsmail Kemankaş, çok acil şekilde Atatürk Stadyumu'nun belgeselini hazırlamalıdır.
Suat PAÇACI: Uzun bir dönem atletizm il temsilciliği yaptım, yıllardır futbol maçlarını takip ediyor, her santimini biliyorum bu tesisin. Spor yapabilmek ve yaptırtabilmek için çok mücadele ettim bu tesiste. Futbol sahası olarak da pek çok eksiği oldu zaman zaman ve bunları da belgelemiştik…Duygusallık elbette olacak, iddia ediyorum ki, sonradan ve acele ile yapılan ilavelerin kaldırılması ile, ortaya harika bir tesis çıkar…
Belgin SAKER : Burada her liselinin, üniversiteli gencin hatırası var. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı bile, tek başına bir duygu seli. Kadınlarımızın, bu tesiste çocuklarını, torunlarını izleme, ulusal bayramlarda coşkuya ortak olabilme ihtiyaçları da var. Kentin merkezinde olması da, ne büyük avantaj.
Nedret BAYRAMOĞLU : Konuya mimari bir yaklaşım göstermek, şehir plancılarını, mimarlar ve inşaat mühendisleri odalarının değerli görüşlerini almak şart. Yıkmak kolay, yapmak zordur. Korunması daha da zordur. İyi bir planlama ve tasarım ile, muhteşem sonuçlar kesin çıkar.
Burak UÇAR : Sözgelimi, www.teksas.org sitesinin en üstünde 'Atatürk Stadyumu Onurumuzdur' yazıyor. Bir başka anlatım ile, bu tesisi bir kalemde yıkmak, öyle kolay değil... Bugün, Barcelona örneğini incelerseniz eğer, bizim Atatürk Stadyumu ile yaşıttır. Ve 1954-57 yıllarındaki aslı korunmuş olup, binlerce turist büyük bedeller ile müze olan bölümlerini gezebilmektedir.
Dilek GÖRAL KEMANKAŞ: Herkesin mutlaka Atatürk Stadyumu'na ve oradaki hatıralarına ait fotoğrafları vardır. Farkındalık yaratmak için "Anılarınızı alın Atatürk Stadyumu'na gelin" kampanyası hazırlanabilir.
SİVİLAY NE DİYOR ?
Bursa Sivil Toplum Derneği (SİVİLAY) Cumhuriyet dönemi sivil mimari örneklerinden biri olan ve bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği bin lira ile yapımı başlayan, kentin en önemli sevinçlerini/hüzünlerini paylaştığı, bu tesisin sonradan yapılan bütün ilavelerinin yıkılarak, aslının ortaya çıkarılmasını istiyor.
Bölgede planlanacak meydana da hayat verebilecek bir tarzda düşünülmesi gereken Atatürk Stadyumu'nun aslı, kentimize Spor ve Kültür Merkezi olarak, çok farklı boyutlarda hizmet verebilir. Yıkmak yerine, korumayı ön plana çıkartıp, bölgenin geneli ile ilgili ciddi tasarım yarışmaları yapılmak zorundadır. Kazanan, Bursa halkı olacaktır…