Atatürk'ün Çanakkale'deki Karargahına Restorasyon
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan'ın röportajı Bigalı köyünden ve Atatürk'ün evinden detaylar Atatürk'ün Çanakkale'deki karargahına restorasyon Eceabat'a bağlı Bigalı köyünde bulunan ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çanakkale Savaşları sırasında karargah olarak kullanılan ev, restore edilecek Mustafa Kemal'in 19. Tümen Komutanlığı yaptığı dönemde kaldığı evi, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turist ziyaret ediyor Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Gürkan: "Yapı bir süreliğine ziyarete kapandı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan'ın röportajı
Bigalı köyünden ve Atatürk'ün evinden detaylar Atatürk'ün Çanakkale'deki karargahına restorasyon
Eceabat'a bağlı Bigalı köyünde bulunan ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çanakkale Savaşları sırasında karargah olarak kullanılan ev, restore edilecek
Mustafa Kemal'in 19. Tümen Komutanlığı yaptığı dönemde kaldığı evi, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turist ziyaret ediyor
Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Gürkan:
"Yapı bir süreliğine ziyarete kapandı. Buradaki restorasyon projeleri tarafımızca yapılıyor. Yaklaşık 1,5 ay içinde projeler tamamlandıktan sonra hemen onarımına başlayacağız"
MEHMET BAYER - Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyünde bulunan ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çanakkale Savaşları sırasında karargah olarak kullanılan tarihi "Atatürk Evi"nin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığınca çalışma başlatıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bigalı köyünde Mustafa Kemal'in savaş döneminde konakladığı bir ev bulunduğunu belirtti.
"Atatürk Evi" adıyla bilinen yapının "Atatürk Müzesi Evi" olarak kullanıldığını anlatan Gürkan, "Yapı bu zamana kadar restorasyon ve onarım görmemiş. İçerisindeki eşyalar gerçek eşya değil ama o evin kullanıldığı kesin olarak biliniyor. Resmi olarak belgelere dayanıyor" dedi.
Gürkan, evin restore edilmesi ihtiyacı karşısında proje çalışmalarına başladıklarını belirterek, "Şu anda yapı bir süreliğine ziyarete kapandı. Buradaki restorasyon projeleri tarafımızca yapılıyor. Yaklaşık 1,5 ay içinde projeler tamamlandıktan sonra hemen onarımına başlayacağız. Yapıda hem statik hem yalıtım hem de teşhir problemleri var. Hepsini bir anda ele alıp, bu problemleri giderip, içerinin teşhir ve tanzimini de yapacağız" diye konuştu.
Çalışmaların yaklaşık 6-7 ayda, en fazla bir yıl içinde tamamlanmasının planlandığını aktaran Gürkan, şu bilgileri verdi:
"Evin tamamı yenilenecek. Projenin içerisindeki restorasyon tabii ciddi bir iş, riskleri olan bir iş. Yapıyı gördüğünüz şekliyle projelerini hazırlarsınız ama onarıma başladığınızda, sıvasını kaldırdığınızda içinden başka bir sorun çıkabilir. Bu sorunları yaşarsanız süre uzayabilir. Buna yönelik tedbirler almanız gerekir. İnşallah böyle bir riskle karşılaşmayız. Gördüğümüz gibi yapar, sonuçlandırırız."
"Atatürk Evi"
Yarbay Mustafa Kemal komutasındaki 19'uncu tümen, 25 Şubat 1915'te Çanakkale Savaşları'na katılmak üzere 57. ve 72'inci alayı alarak Eceabat'a geldi. Mustafa Kemal, köye geldikten sonra karargah binası olarak o dönemki muhtar Hacı Hüseyin'in evini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1973 yılında ziyarete açılan bina, iki katlı olup küçük bir avluya sahip. Alt katta biri büyük, diğeri küçük olmak üzere iki oda bulunuyor. Üst katta salona açılan üç kapıdan ortadaki en büyük oda, Atatürk'ün çalışma odası, sağdaki ise yatak odası. Diğer odanın, Mustafa Kemal'in yaverine ayrıldığı biliniyor. Odaların tavan ve döşemeleri ahşap.
Atatürk resimleri ve bazı eşyalarla düzenlenen Atatürk Evi, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor.