Atatürk'ün Nüfus Kaydı 1922'de Yapılmış: Alamet-i Farika Tam
18 Ekim 1922 tarihinde hazırlanan nüfus kayıt belgesinde 4 Ocak 1881 Salı günü doğan Atatürk, "Orta boylu mavi gözlü buğday tenli alamet-i farika tam" olarak ifade ediliyor.
'19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve spor Bayramı'nın 96. yılında Atatürk'ün ilk nüfus kayıt belgesi gün yüzüne çıkarıldı.
Eski Anıtkabir Müze Komutanı, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Güler 'in ortaya çıkardığı belgeye göre Atatürk'ün ilk nüfus kayıt tarihi 18 Ekim 1922, kayıtta görünen doğum tarihi ise 4 Ocak 1881 Salı.
FİZİKSEL ÖZELLİKLER DE KAYDA GİRİYOR
Cumhuriyet'in ilanından önce Osmanlıca harflerle yazılan nüfus kaydında Atatürk'ün fiziksel özelliklerinin de kayda geçirilmesi dikkat çekiyor. Belgede, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın, Ankara nüfusuna kayıtlı olduğu, Hacıbayramıveli Mahallesi 161/1 numarada oturduğu görülüyor.
DOĞUM TARİHİ: RUMİ 1926
Kayıtlarda, Atatürk için "Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi ve Başkumandanı", "Devlet-i Aliyye'nin (Osmanlı Devleti) tabiiyetine haiz" ifadeleri yer alırken, doğum tarihi yıl olarak 'Rumi 1296' şeklinde belirtiliyor.
15 yılı aşkın süredir Atatürk'ün biyografi ve seceresi üzerine araştırmalar yapan Güler, şunları anlatıyor:
"O NORMAL NÜFUS CÜZDANI"
"Gazi Paşa'nın doğum tarihini belirleyen ilk belgeler askeri okullardaki öğrenci kayıtlarıydı. Bu kayıtlarda ay ve gün belirtilmeden doğum yeri ve tarihi 'Selanik 1296' olarak gösteriliyor. Mustafa Kemal'in bugün kadar bilinen ayrıntılı nüfus belgesi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti vatandaşları için düzenlenen nüfus cüzdanı.
"BİZİM ORTAYA ÇIKARDIĞIMIZ ORJİNAL"
Ancak bizim ortaya çıkardığımız orijinal Osmanlıca belge ile Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum tarihinin 4 Ocak 1881 Salı günü olduğunu tespit etmiş durumdayız. Böylelikle Atatürk'ün seceresi ve doğum tarihi ile ilgili yapılan spekülasyonlara da son noktayı koymuş olduk. Önümüzdeki günlerde yayınlayacağımız 'Benim Ailem' başlıklı kitapta spekülasyonlar da ortadan kalkacak."
İŞTE O NÜFUS CÜZDANI
18 Ekim 1922 tarihli ilk nüfus kaydında Atatürk için, "Balada isim ve şöhreti ve hal ve sınıfı muharrer olan Gazi Mustafa Kemal Hazretleri Devlet-i Aliyye'nin tabiiyetini haiz olup ol suretle ceride-i nüfusta mukayyet olduğunu müşir işbu tezkere ita kılındı" ifadeleri yer alırken şu bilgiler veriliyor:
İsim ve Şöhreti: Gazi Mustafa Kemal Hazretleri Pederi ismiyle Mahall-i İkameti: Tüccardan Ali Rıza, Validesi İsmiyle Mahall-i İkameti: Zübeyde Hanımefendi, Tarih ve Mahall-i Veladeti: Selanik sene 1296 Bin iki yüz doksanaltı. Dini: İslam. Sanat ve Sıfat ve Hizmet ve İntihap Salahiyeti: Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi ve Başkumandan Müteehhil ve Zevcesi Müteaddit Olup Olmadığı: Mücerret (Kaynak: Milliyet)