Erzurum'da 1957'de kurulan Atatürk Üniversitesi'nde öğretim üyeleri, 16'ncı rektör adayını belirlemek için sandık başına gitti.
Erzurum'da 1957'de kurulan Atatürk Üniversitesi'nde öğretim üyeleri, 16'ncı rektör adayını belirlemek için sandık başına gitti. Rektör olmak için 1'i kadın 15 aday çekiştiği seçimlerde 1453 akademisyen oy kullanmak için uzun kuyruk oluşturdu.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A salonunda yapılan seçimlerde oy kullanma işlemi saat 10.00'da başladı. Prof. Dr. Ömer Selim Yıldırım, Prof. Dr. Serdar Sevimli, Prof. Dr. Medine Güllüce, Prof. Dr. Mükerrem Kaya, Prof. Dr.Ümit Demir, Prof. Dr.Ümit Ertaş, Prof. Dr. Üstün Özen, Prof. Dr. Dursun Kaya, Prof. Dr. Azman Ateş, Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Prof. Dr. Nuri Bakan, Prof. Dr. Muhlis Macit, Prof. Dr.Önder Çalmaşur, Prof. Dr.Fahri Yavuz, Prof. Dr. Ömer Çomaklı'nın rektör adayı olmak için yarışıyor.
İki dönem Rektörlük yaptığı için seçimlere girmeyen Prof. Dr. Hikmet Koçak yaptığı konuşmada adaylara başarılar diledi. Atatürk Üniversitesi'nin sadece bir üniversite değil bölgesine, ülkesine, insanına hizmet eden bir kurum olduğuna işaret eden Prof. Dr. Koçak, "Nasıl Erzurum Türkiye için çok önemliyse yüksek öğretim kurumları arasında da Atatürk Üniversitesi de o kadar önemlidir. Bu seçim sadece bizi ilgilendirmeyecek Türk yüksek öğretim kurumunu ve bölge ülkelerini de ilgilendiren bir seçimdir" dedi.
Rektör Prof. Dr. Koçak'ın konuşmasının ardından oluşturulan divan kurulu sonrası akademisyenler Kültür Merkezi dışında listeye göre oy kullanmak için uzun kuyruklar oluşturdu. Sağlı sollu oluşturulan uzun kuyruklarda kullanılan oylarla yeni rektör adayı belirlenecek. Saat 17.00'de sona erecek seçimde en çok oy alan 6 adayın ismi YÖK'e bildirilecek. YÖK ise belirlediği 3 adayı seçmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunacak.
Öte yandan seçimlerde tek kadın aday olarak katılan Çevre ve Şehircilik eski Bakanı İdris Güllüce'nin kız kardeşi Prof. Dr. Medine Güllüce, Türkiye'deki kadın öğretim üyesi sayısının diğer ülkelere göre oldukça iyi olduğunu bildirdi. Yönetimde olan kadın sayısın ise yüzde 5-6 gibi çok düşük oranlarda olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güllüce, Türkiye'deki devlet üniversitelerinde 5 kadın rektörden 4'ünün görev süresinin bittiğini belirtti. Şimdi devlet üniversitelerinde tek kadın rektör bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Güllüce, kadınlara bir ayrımcılık istemediklerini, ancak yönetimde hak ettikleri yerde olması gerektiğe inandıklarını ifade etti. Atatürk Üniversitesinde 400'e yakın kadın akademisyen bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Güllüce, "Bunun temsil edilmesi gerekiyor. Bizim bu yola çıkışımız, yeni akademisyenler için örnek olacağına inanıyorum. Artık hanım arkadaşlarımız da erkek arkadaşlarımızla birlikte omuz omuza vererek bu üniversiteyi bilim yuvasına dönüştürmek için çaba göstereceğimize inanıyoruz" diye konuştu.