ATB Başkanı: Pamuk Çiftçisi İçin Akaryakıtta ÖTV Kaldırılmalı
ATB Başkanı Çalışkan, Türkiye'de fiyatların çok fazla değişim göstermediğini, çiftçi için ÖTV'nin kaldırılmasını beklediklerini söyledi.
Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi kısmama kararından sonra, petrolün varil fiyatının 74 dolar seviyesine inmesine rağmen, Türkiye'de fiyatların çok fazla değişim göstermediğini, çiftçi için ÖTV'nin kaldırılmasını beklediklerini söyledi.
Akaryakıt fiyatlarında Türkiye'de 5- 10 kuruş gibi indirim yapıldığını vurgulayan ATB Başkanı Çalışkan, "Dünyada petrol varil fiyatının 74 dolara gerilemiş olduğunu görüyoruz. Dünyada varil fiyatında yüzde 25 düşüşe gidilen akaryakıtın, henüz Türkiye'de bu oranda indirimini göremedik. Bunu bekliyoruz. Ama bizim için daha önemlisi çiftçinin kullandığı akaryakıttaki ÖTV'nin kaldırılmasıdır" dedi.
'KALDIRILAMIYORSA, DÜŞÜRÜLSÜN'
Özellikle Adana'da, 'beyaz altın' olarak nitelendirilen pamuk üretiminden yavaş yavaş vazgeçildiğini kaydeden Başkan Çalışkan, şunları söyledi:
"Türkiye genelinde de artık ekiminden vazgeçilen pamuğun tekrar teşvik edilebilmesi ve ekilmesini sağlamak için ana girdilerden biri olan mazotta ÖTV kaldırılabilir. Diğer ürünlerde de olmasını arzu ediyoruz ama, eğer diğerlerinde olmuyorsa en azından pamukta bu yola gidilebilir. Yoksa zaten 700- 900 bin ton arası miktarlarda pamuk ithal ediyoruz. 2 milyar dolar civarında para ödüyoruz. En önemli sektörümüz olan tekstilin hammaddesi tamamen neredeyse vazgeçilecek halde. Bu yıl fiyatları da düşük. Çiftçi 1 kilo pamuğu en az 2 liraya mal ediyor. Şu anda 1.25 kuruşa satıyor. 55 kuruş da primi var. Böylece pamuk maliyetini kurtarmıyor. Tabi çiftçi de ekmekten vazgeçiyor. Teşvik için mesela primin artırılması gibi bir yola da başvurulabilir. Ancak ilk şart ÖTV'nin kaldırılmasıdır, ya da düşürülmesidir."