Haberler

Atçalı Kel Mehmet Filmi Basına Tanıtıldı

Güncelleme:
Abone Ol

İstanbul Taksim Titanic Otel'de yapılan filmin tanıtım toplantısına yapım ekibinin yanı sıra teknik ekip ve oyuncu kadrosu katıldı.

Yakın tarihin en önemli halk kahramanlarından biri olarak bilinen Atçalı Kel Mehmet Efe'nin gerçek hayat hikâyesinden esinlenerek beyaz perdeye taşınacak olan sinema filminin oyuncu kadrosu ve teknik ekibi, İstanbul'da yapılan tanıtım toplantısında basına tanıtıldı. İstanbul Taksim Titanic Otel'de yapılan filmin tanıtım toplantısına yapım ekibinin yanı sıra teknik ekip ve oyuncu kadrosu katıldı.

Güler Film tarafından 2013 Mayıs ayında çekimlerine başlanacak olan film, Ege bölgesinin Aydın, Atça, Tire ve Ödemiş gibi şehirlerinde çekilecek. Filmde, 1830'lu yıllardaki II. Mahmut döneminde "Aydın ihtilali" olarak tarihe geçen olaylarla birlikte Atçalı Kel Mehmet'in gerçek yaşamı canlandırılacak.

Atçalı Kel Mehmet filmi hakkında bilgiler veren Güler Film Yönetim Kurulu Başkanı Güler Nalbantoğlu, Atçalı gibi büyük bir halk kahramanının filmini çekecek olmaktan büyük bir onur duyduklarını ifade ederek, "Bu film bizim için aynı zamanda tarihi bir sorumluluktur. Tarihte efelik ve zeybeklik kültürünün en önemli kahramanlarından biri olarak tanınan Atçalı Kel Mehmet Efe'nin filmini 48 yıl aradan sonra yeniden sinema seveler ile buluşturacak olan tüm ekibimizle onur duyuyoruz."dedi.

Güler Nalbantoğlu ;

"ATÇALI FİLMİ 2013 YILINDA GÖSTERİME GİRECEK"

Filmin ön hazırlıkları için uzun süredir yoğun bir çalıma içinde olduklarını hatırlatan Nalbantoğlu, "Filmimizin çekimleri yoğunluklu olarak Atça, Aydın, Ödemiş ve Tire'de gerçekleştirilecek. yaklaşık 3 milyon lira bütçesi olan Senaryosu sayın Ali Rıza Özkan tarafından kaleme alınan filmimizin yönetmenliğini ise, Türk sinemasında haklı bir saygınlığa sahip olan Ümit Efekan yapacak. Yardımcı yönetmenliğinin Tulip Karamanbey tarafından yapılacak olan filmimizin teknik ekibinde Kültür eski bakanımız Timuçin Savaş, Prof. Dr. Sabri Sürgevil ve Atça Belediye Başkanı Sayın Mustafa Çınar ve Efe ve Zeybek Kültürü konusunda araştırmaları ile tüm dünyada tanınan Atçalı Kel Mehmet İsyanı ve Aydın İhtilali kitaplarının yazarı Ali Haydar Avcı gibi çok değerli isimler danışman kadromuzda yer alıyorlar.

Efe ve Zeybek Kültürü Platformu ve Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı'nın proje koordinatörü olarak görev aldığı filmimizde, kostüm danışmanımız Ege Üniversitesi öğretim görevlisi Abdürrahim Karademir, Müzik direktörümüz Ege Üniversitesi Öğretim görevlisi Tarkan Erkan, Mimik danışmanımız ise Ege Üniversitesi Öğretim görevlisi Suat Yeşiltepe olacak. " şeklinde konuştu. Nalbantoğlu, Atçalı Kel Mehmet Efe filmi ile tarihsel gerçeklere hassasiyet göstereceklerini ve gelecek nesillere ışık tutmaya çalışacaklarını vurgulayarak, filmin 2013 Türkiye ile birlikte pek çok ülkede aynı anda gösterime gireceğini ve izleyici derinden etkileyen sahneleri ile pek çok başarıya imza atacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Fimin oyuncu kadrosu hakkında bilgiler veren Güler Film yapım ortağı Ercan Şölen ise ; "filmimizin oyuncu kadrosunda çok değerli sinema oyuncularımız yer alıyor. Türk sinemasında adından saygıyla bahsettiren değerli oyuncularımız ile birlikte filmimizde yeni oyunculara da yer vereceğiz. Çekimlerin başlayacağı tarihe kadar birçok sürpriz isim de aramıza katılacak. Hepimiz çok heyecanlıyız. Aramızda bulunan Ecem Çalık, Emrah Elçiboğa, Sümer Tilmaç, Nuri Alço, Bora Kozanoğlu, Ali Tutal, Engin Aksu, Tarkan Erkan,

Çağrı Pala, Mehmet Koşar, Suat Yeşiltepe, Durmuş Gencer, Kemal Topal, Cenk Torun, Hasan Çalık, Hüseyin İlker, Kayahan Toprak Yaşar, Tuğba Melis Türk, Duygu Yıldız, Tuğba Boyacıoğlu Akan ve Demet Özay gibi değerli oyuncular ile Atçalı Kel Mehmet Efe'nin tarihteki önemini bir kez daha vurgulayacağımıza ve sinemaseverlerin takdirle izleyeceği bir film ortaya koyacağımıza tüm kalbimle inanıyorum" şeklinde konuştu.

Senarist Ali Rıza Özkan ;

"ATÇALI CUMHURİYETİN TEMELİNE YÖN VEREN BİR İSİM"

Ege filmlerinin Türk sinemasında hak ettiği yeri bulmadığını söyleyen senarist Ali Rıza Özkan, "Öncelikle Güler film'e böylesine önemli bir proje için bizleri bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum. Tarihsel açıdan Atçalı Kel Mehmet ismi çok farklı ve önemli bir yere sahip. Onun fikirleri ve düşünceleri cumhuriyetin temeli ile birebir örtüşmektedir. Atçalı ilk bakışta bir aşk öyküsünden yola çıkarak efelik yapmak durumunda kalmış ama hiçbir zaman kişisel bir intikam ile efeliği sürdürmemiştir. Bize göre Atçalı, yaşadığı süreçte toplumun sorunları ile ilgilenen ve aydın fikirleri ile haksızlığa karşı topluma yön veren biridir. Yazmış olduğum senaryo ile yöreyi, kültürünü, efeliği, Aydın'ın ruhundaki isyan ateşini, Kel Mehmet Efe'nin yaşadığı koşulları yansıta bildim ise, ne mutlu bana" dedi.

Ümit Efekan :

"BİZDE BİRÇOK ROBİN HOOD VAR"

Tanıtım toplantısında konuşan Yönetmen Ümit Efekan ise, Türk sinemasında bu güne kadar pek çok filmde yönetmen olarak görev aldığını ancak Güler Film tarafından teklif edilen Atçalı Kel Mehmet Efe filminin kendisini çok heyecanlandırdığını söyleyerek, "Bu proje aylardır uykularımı böldü ve beni çok heyecanlandırıyor. Ülkemizin ve ecdadımızın nice Robin Hood'ları var. Atçalı Kel Mehmet Efe de bunlardan sadece biri… Biz millet olarak bu isimleri nasıl unutuyoruz, nasıl anlatamıyoruz diye düşündüğümde çok üzülüyordum İşte bu proje bu nedenle çok önemli bir sorumluluk için bir araya getirmiş durumda. Kendi öz kahramanlarımızı kalıcı bir yapım ile anlatmak için elimizden geleni yapacağız. Böylesine güzel ve önemli bir projede yer aldığım için çok heyecanlıyım. İnanıyorum ki, bu film ile bizden sonraki nesle Atçalı'yı doğru bir şekilde aktarmış olacağız."dedi.

Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar;

"EFELİK ADINI ADIM ADIM DAĞLARA YAZDIRANLARIN ÖYKÜSÜDÜR"

Toplantıda konuşan Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar da, Atçalı filmi ile Atça'nın ve Aydın'ın tanıtımına ciddi katkılar sağlanacağını vurgulayarak, "Atça çok eski bir yerleşim merkezi. Ve tarihinde bir çok efelik öyküsü var. Bizler efelik denildiğinde fakir fukaraya yardımcı olmayı, haksızlığa karşı dik durmayı, vatanını ve milletini sevmeyi anlarız. 1800'lü yıllarda Osmanlı devleti çözülmeye başladığında ortaya çıkan yanlış uygulamalar sonucunda halktan haksız yere vergi toplayan voyvodalar ortaya çıktı. Halka yapılan baskılar arttıkça insanlar Atçalı'nın etrafında toplanarak kendilerini korumak istediler. Atçalı işte bu halkın hakkını savunduğu için, onlara yardımcı olduğu için efe olmuştur. O tarihimizin büyük halk kahramanlarından biridir. Burada bu film projesinin içinde yer almak benim başlıca görevimdir."şeklinde konuştu.

Atçalı Kel Mehmet Efe Filminin Hikâyesi

Atçalı Kel Mehmet'in hikayesi aslında bir sevda ile başlar.  Atça'nın Ağası Şerif Hüseyin'in huzurunda kazandığı güreşin mükâfatı olarak "dile benden ne dilersen" şeklindeki cömert teklife, ağanın kızına talip olarak cevap veren ırgat oğlu Mehmet; bu cüretini cezalandırmak isteyen ağaya karşı, barınamadığı köyünden kaçarak dağlara sığınır.

Bu sırada Osmanlı'nın idareyi tümden yerel kuvvetlere terk etmiş olması, köylü, esnaf ve tüccar kesimlerinde büyük sıkıntılara yol açmıştır. keyfi vergiler, angarya ve baskılar halkı canından bezdirmiştir. Osmanlı'nın idari yapıdan çekilmiş olması kuvvete dayalı iktidarlar için efelerin lideri Atçalı Kel Mehmet için de bir fırsat sunar. Gelişen olaylar esnasında halkın görmüş olduğu zulüm ve haksız yere ezilmesi Atçalı Kel Mehmet'in mücadelesini sosyal bir zemine çeker. Kuyucak'ta çakılan kıvılcım, kısa sürede tüm ovayı hatta Kütahya Kula'dan, Muğla'ya kadar oldukça geniş bir bölgeyi etkisi altına alır.

Birkaç yıl içerisinde, Aydın dağlarının en ünlü efesi olup çıkıverir. Halktan gördüğü destek ve insanların onu bir kurtarıcı olarak görmeye başlaması ile birlikte Atçalı'nın girmiş olduğu çetin mücade o'nu Aydın'da hâkimiyetini ilan etmeye götürür. "Vali-yi Vilayet, Hademe-i Devlet" şeklinde mühür bastırarak Aydın'nın tek hâkimi olduğunu ilan eder.

Atçalı, halkı üretime teşvik Eder, uygulanmakta olan kanunlarda reform niteliğinde yenilikler yapar. Atçalı'nın fikirleri daha sonra II. Mahmut döneminde yayınlanan Tanzimat Fermanında kullanılır.

Ancak Osmanlıya başkaldırmış olması O'nun aynı zamanda devlet tarafından bir eşkiya olarak tanımlanmasına yol açar. Oysa halk kendisini çok sevmektedir. Ve halka göre o bir kahramandır..! Sonuçta fikirlerini kullanan II. Mahmut'un emriyle öldürülür.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Taksim Aydın Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title