Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması'nın İlki Gerçekleştirildi
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması’nın, ilki Ankara’da gerçekleştirildi.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması'nın, ilki Ankara'da gerçekleştirildi.
Ankara Wyndham Otel'de gerçekleştirilen programa Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Musa Yıldız, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç, Dr. Nevzat Şimşek ile 13 farklı ülkeden çok sayıda davetli kişi katıldı.
"Biz YTB olarak gerek görüş olarak gerek içerik olarak gerek finansal olarak bu tür çalışmalara destek veriyoruz"
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, düşünce kuruluşları ile gelecek yıllarda da bir araya gelmeyi hedeflediklerinin altını çizerek, "Biz YTB olarak gerek görüş olarak gerek içerik olarak gerek finansal olarak bu tür çalışmalara destek veriyoruz. Ama esas itibariyle bu tür çalışmaların düşünce kuruluşları arasında olmasını arzuluyoruz. O nedenle ilkini Türkiye'de yaptık" diye konuştu.
Düşünce kuruluşlarının özü gereği sadece akademik üretim yapan kuruluşlar olmadığına vurgu yapan Bülbül, "Düşünce kuruluşları bürokrasinin ihtiyaçlarını, karar alıcıların, politika yapıcıların ihtiyaçlarını yakından bilen düşünce kuruluşlarının üretimleri son derece önemli" değerlendirmesinde bulundu.
"Bundan sonra da bu tür faaliyetlerimiz devletimizin değişik kuruluşları ile birlikte devam edecektir"
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Musa Yıldız, 2016 yılının UNESCO tarafından Hoca Ahmet Yesevi Yılı ilan edildiğini hatırlatarak, "Avrasya Araştırma Enstitümüz, bu birlik beraberlik kapsamında bu güne kadar önemli faaliyetlere imza atmıştır. Bugün de bu faaliyetlerden bir başkasını icra ediyoruz. Daha önce Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile birlikte Avrasya Yaz Okulu'nu gerçekleştirmiştik. Bu yaz okulunda Avrasya coğrafyasının geleceğinde söz sahibi olacak, önemli araştırmacıları 10 gün Almatı başta olmak üzere Astana ve Türkistan'da misafir etmiştik. Bundan sonra da bu tür faaliyetlerimiz devletimizin değişik kuruluşları ile birlikte devam edecektir" açıklamasında bulundu.
"Barış, istikrar ve işbirliği çerçevesinde bölgenin potansiyellerinin gelişmesini, geliştirilmesini tartışacağız"
Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nevzat Şimşek ise sempozyum niteliğindeki buluşmada Avrasya bölgesinin ekonomik, siyasi, sosyal meseleleri üzerinde durulacağını kaydederek, "Barış, istikrar ve işbirliği çerçevesinde bölgenin potansiyellerinin gelişmesini, geliştirilmesini tartışacağız" ifadelerine yer verdi.
Sempozyumun iki temel amacı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Şimşek, "Avrasya bölgesinde özellikle siyaset uluslararası ilişkiler ve ekonomi üzerinde çalışan düşünce kuruluşlarını ve araştırma merkezlerini bu sempozyum kapsamında bir araya getirerek, etraflıca tartışmak ve sonrasında bir rapor halinde yayınlanmasını sağlayabilmektir. İkincisi önde gelen düşünce kuruluşları ile etkili iş birliği mekanizmaları gerçekleştirebilmektir" dedi.
13 farklı ülkeden 42 kişi davet edildi
Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması'na, Türkiye dahil olmak üzere 13 farklı ülkeden 37 farklı araştırma merkezinden toplamda 42 kişi davet edildi. Sempozyumun bu yıl Türkiye'de gerçekleştirilmiş olmasına ilişkin ise Avrasya bölgesindeki düşünce kuruluşlarının, Türkiye'deki kamu bölgelerini ziyaret etmeleri ve Türkiye'nin dış politikasında Avrasya bölgesine yönelik faaliyetler hakkında ilk ağızdan bilgilendirilmesi ön görülüyor.
Program sonunda Ahmet Yesevi Üniversitesi, 'Yesevi Sanat Topluluğu' ise yaptığı müziklerle davetlilere hem görsel hem de müzikal şölen yaşattı. - ANKARA