Haberler

Avrupa'daki Durgunluk Nedeniyle Yassı Çelik İthalatı Arttı

Abone Ol

Ufuk AKTUĞ PAYAS (Hatay) (DHA) - HATAY'ın Payas İlçesi'nde faaliyet gösteren Tufan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Tufan, Avrupa'daki talep daralması nedeniyle, yassı çelik fiyatlarının düştüğünü, bu durumun da Türkiye'nin rulo sac ithalatını artırdığını söyledi.

Ufuk AKTUĞ PAYAS (Hatay) (DHA) - HATAY'ın Payas İlçesi'nde faaliyet gösteren Tufan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Tufan, Avrupa'daki talep daralması nedeniyle, yassı çelik fiyatlarının düştüğünü, bu durumun da Türkiye'nin rulo sac ithalatını artırdığını söyledi.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Tufan, otomotivdeki yüksek ihracat artışını tetikleyen unsurlar arasında, Avrupa'dan ucuz ithal edilen kaliteli yassı çelik ile sağlanan maliyet düşüşlerinin de bulunduğuna dikkat çekti.

Aynı zamanda Payas Organize Sanayi Bölgesi Denetim Kurulu Üyesi olan Osman Tufan, 2013'te Avrupa'daki durgunluk nedeniyle, bu ülkelerde üretilen yassı çelik fiyatlarında önemli gerilemeler yaşandığına dikkat çekti.

Tufan, Özellikle 2013'te, bu ülkelerdeki ekonomik yavaşlama nedeniyle talep daralması yaşanınca, Avrupalı üreticiler soğuk rulo fiyatlarını düşürdüler dedi ve ekledi

Avrupalı üreticilerde fiyatlar büyük ölçüde düşünce Türkiye'deki talep bu ülkeler kaydı. 2013 yılında soğuk rulo ithalatındaki yüzde 32'lik bir sıçramanın nedeni, bu ülkelerde düşen fiyatlardır. Bu nedenle biz de 2014 yılına daha farklı hazırlandık. 2014 yılının 4 aylık döneminde Türkiye'nin otomotiv ihracatında yüzde 17'yi bulan artışın bir nedeni de bu ithalat patlamasıdır. Otomotiv sektörü, 2013 yılında Avrupa'dan düşük fiyatla aldığı kaliteli soğuk ruloyu kullanarak, üretimde maliyetleri düşürme şansını yakaladı ve ihracatını büyük ölçüde yakseltmeyi başardı.

'11 MİLYON TON ÇELİK HURDADAN ÜRETİLİYOR'

Çelik üretimine de değinen Osman Tufan, Türkiye demir çelik üretiminin yüzde 40'ını İskenderun ve çevresinde üretildiğini belirterek şöyle devam etti

Türkiye'de geçen yıl çelik üretimi 36 milyon ton civarında gerçekleşti. Bunun da yaklaşık 15-16 milyon tona yakını bizim 'Körfez bölgesi' dediğimiz İskenderun ve çevresinde üretildi. Bizim bölgemizde çelik hem cevherden, hem de hurdadan üretiliyor. Cevheri yalnızca İskenderun Demirçelik Fabrikaları kullanıyor ve yılda 4.5-5 milyon ton üretim yapıyor. İskenderun ve çevresinde ark ocaklı çelik üretim tesislerinde yaklaşık 11 milyon ton çelik de hurda kullanılarak üretiliyor. Türkiye'ye hurda ithalatı, başta ABD olmak üzere, hemen tüm Avrupa ülkeleri ve bazı Afrika ülkelerinden yapılıyor.

Hurda fiyatlarına da değinen Tufan, hurda talebini karşılamak için yurt içindeki hurda üretimini teşvik edecek çalışmaların yapılması gerektiğini de vurguladı.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osman Tufan Türkiye Payas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title