Haberler

Avrupa Konseyinde "İnternet Özgürlüğü" Konferansı

Abone Ol

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, konseyin internet ortamının kurallarını belirleyen ve üye ülkelere tavsiyelerde bulunan kararlarına ilişkin, "Kararların, internet özgürlüğü konusunda üye ülkelerin kanun ve yönetmeliklerini gözden geçirmelerine yarayacak nihai test işlevi görmesi gerekiyor.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, konseyin internet ortamının kurallarını belirleyen ve üye ülkelere tavsiyelerde bulunan kararlarına ilişkin, "Kararların, internet özgürlüğü konusunda üye ülkelerin kanun ve yönetmeliklerini gözden geçirmelerine yarayacak nihai test işlevi görmesi gerekiyor." dedi.

Avrupa Konseyinde, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Litvanya Dönem Başkanlığı ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Almanya Dönem Başkanlığı iş birliğiyle "Avrupa'da Demokratik Güvenliğin Değişmez Öğesi Olarak İnternet Özgürlüğü" konferansı düzenlendi.

İnternetin kullanımı, sosyal ağlar, hukuki çerçeve, ifade özgürlüğü ve güvenlik gibi konuların ele alındığı konferansa, 200'ün üzerinde uzman katıldı. Konferansta, Avrupa Konseyinin nisanda yayınladığı, internet ortamının kurallarını belirleyen ve üye ülkelere tavsiyelerde bulunan kararları gündeme geldi.

Jagland, açılış konuşmasında, Avrupa Konseyinin yayınladığı kararların, internet özgürlüğü konusunda üye ülkelerin kanun ve yönetmeliklerini gözden geçirmelerine yarayacak nihai test işlevi görmesi gerektiğini söyledi.

Bu kararların uygulanması konusunda üye ülkelere hassasiyet çağrısı yapan Jagland, sivil toplum, iş dünyası ve basın dünyası temsilcilerinin iş birliğinin önemine değindi.

BM Kişilik Hakları Özel Raportörü Joseph Cannataci, siber savaştan siber barışa geçme zamanının geldiğini ifade ederek, "Güvenlik kaygılarıyla yaşam tarzımızı değiştirmek zorunda kalırsak terörizm kazanır." diye konuştu.

Estonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mart Laanenmae ise ülkelerin, yönetmelikleri oluştururken internet özgürlüğü ve güvenliği sağlama konuları arasında zorlandığını belirtti. Laanenmae, internet devleri ve sektör yetkililerine iş birliği çağrısında bulundu.

Sonuç bildirgesi

Konferansın sonuç bildirisinde, Avrupa Konseyinin internetin kullanımı ve sınırlarını belirleyen kararlarının tüm üye ülkelerce uygulanmasının, hükümetler, sivil toplum ve özel sektör dahil tüm tarafların temel hedefi olduğu belirtildi.

Buna göre, hükümetler, sektör çalışanları, STK'lar, resmi kurum ve kuruluşlar ile gerekli adımları atarak yol haritalarını belirleyecek. Gelişmelerle ilgili haberler ve tutulan raporlar kamuoyuyla paylaşılacak. Sektör çalışanlarının da dahil edileceği şeffaf bir mekanizma oluşturularak, kararların uygulanmasının takibi kolaylaştırılacak.

Avrupa Konseyinin 2016-2019 İnternet Yönetimi Stratejisi kapsamında üye ülkelere teknik destek verilecek, internet şirketleriyle diyalog artırılacak.

AGİT, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapılıp, internet ortamında güvenliğin tesis edilmesi ve hakların korunması sağlanacak.

STK'lar ve iş dünyası, bünyelerinde internetin getirdiği değişimlere ve yeni ortamın olumsuz yönlerine önem vererek, konuyla ilgili çalışanları ve kamuoyunu bilgilendirme faaliyetleri yapacak.

Öte yandan, iki bölümden oluşan konferansa birçok ülkeden uzman da telekonferans yöntemiyle katılarak deneyimlerini paylaştı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Thorbjorn Jagland Litvanya Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title