Haberler

Avrupa Melek Yatırımcılar Ağı

Güncelleme:
Abone Ol

Avrupa Melek Yatırımcılar Ağı'nın 11. Kış Zirvesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Eminönü Kampüsü'nde düzenlendi.

Avrupa Melek Yatırımcılar Ağı (EBAN) Başkanı Paula Andrez,"Bir ülkenin kredi notu eğer yükseltiliyorsa, bu o ülkenin risklerinin de azaldığını gösterir. Türkiye'nin ciddi anlamda hızlı büyüyen dinamik bir ekonomisi var. Ben bu anlamda Türkiye'nin, melek yatırımcılar açısından çok önemli bir yere sahip olduğunun düşünüyorum" dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Eminönü Kampüsü'nde düzenlenen Avrupa Melek Yatırımcılar Ağı'nın (EBAN) 11. Kış Zirvesi'nde konuşan Andrez, Türkiye'nin girişimcilik açısından avantajlı bir pozisyonda olduğunu vurgulayarak, "Türkiye çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Geçen sene Türkiye'deki meslektaşlarımız ile yaptığımız bir telekonferans görüşmesinde bana 2012 yılı içerisinde melek yatırımcılara bazı vergi avantajlarının sağlanacağının söylemişlerdi. Türkiye'de bu 2012 yılı içerisinde başarıldı. Türkiye hali hazırda uygun vergi oranına sahip, girişimcileri de var, şimdi ihtiyacı olan yatırımcı melekler" dedi.

Türkiye'nin uluslararası kredi derecelendirme kurulu Fitch tarafından

"yatırım yapılabilir" notuna yükseltilmesinin ardından daha fazla melek yatırımcının Türkiye ile ilgilendiğini belirten Andrez, "Bir ülkenin kredi notu eğer yükseltiliyorsa, bu o ülkenin risklerinin de azaldığını gösterir. Türkiye'nin ciddi anlamda hızlı büyüyen dinamik bir ekonomisi var. Ben bu anlamda Türkiye'nin, melek yatırımcılar açısından çok önemli bir yere sahip olduğunun düşünüyorum" dedi.

-"Türkiye yatırımcı cenneti olacak"-

Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı (TBAA) ve Avrupa Melek Yatırımcılar Ağı (EBAN) Yönetim Kurulu Üyesi Baybars Altuntaş, "Türkiye yatırımcı cenneti olacak. Türkiye'nin kredi notunu artırılmasının üzerine bir de melek yatırımcılar için uygulanan yüzde 75'lik vergi teşviği, rekor bir ilgi ile karşılaşmamıza neden oldu" dedi.

11.Kış Zirvesi'nin ilk kez Türkiye'de yapıldığını belirten Altuntaş, "Şu anda kadar zirvemize 200'ün üzerinde katılımcı geldi. Katılımcıların yarısı yurtdışında yarısı da Türkiye'nin farklı yerlerinden katılıyor. İsviçre, Portakiz, Lüksemburg, Fransa, Sırbistan, Almanya, ABD, Belçika, Finlandiya, Rusya, Hollanda gibi birçok ülkeden melek yatırımcı Türkiye'ye geldi. Melek yatırımcıların Türkiye'ye karşı bu kadar yoğun bir ilgi göstermesinin sebebi, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesi, diğeri de yatırımcılara bu alandaki dünyanın en iyi teşvikinin sunuluyor olması" şeklinde konuştu.

Toplantının ana konuşmacısı olarak sunum yapan Dünya Girişimcilik Forumu Eş Başkanı Prof. Dr. Tuğrul Atamer, dünyada ve Türkiye'de yatırım ortamının farklılıklarına dikkat çekerek, "Dünya girişimcilik ekosistemi için, melek yatırımcıların önemi. Dünya'da tek bir girişimcilik ekosistemi yoktur. Fortune 500'de yer alan şirketlerin içerisinde 1975'ten sonra kurulan 3 şirket yer alırken, ABD'de 1975'ten sonra kurulmuş 26 şirket yer alıyor. Her bir bölgenin içerisindeki farklı ekosistemleri var. Bunların dinamiklerini iyi anlamalıyız" dedi.

Melek yatırımcıların yatırım pazarlarının önceden tahmin etmenin zor olduğunu belirten Atamer, Apple'ın kurucusu Steve Job'un, "Geleceği tahmin edebilir kılmak istiyorsanız, icat edin ve finanse edin" edin sözünü hatırlatarak, ilerleyen dönemde girişimcilere çok daha fazla ihtiyaç duyulacağını belirtti. Atamer, "Bütün alanlarda, gelecek yıllarda dünya girişimcilere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyacak. Milyonlarca girişimciye ihtiyacımız var. Girişimciler sadece verimli bir girişimcilik ekosistemi içerisinde gelişebilir" dedi.

Melek yatırımcıların kendi kişisel paralar ile yatırım yaptıklarını belirten Atamer, "Bu miktar genellikle 20.000 - 500.000 lira arası gerçekleşiyor. Bu yatırımı yapan melek yatırımcı, aynı zamanda kendi networkünü de girişimciye açıyor. Girişimciyle bire bir iletişim içinde işi büyütmek için çaba sarf ediyor" şeklinde konuştu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Nazım Ekren de Türkiye'de insanların her zaman girişimci ruha sahip olduklarını belirterek, bunun melek yatırımcıların yatırımları ile birleşmesinin Türkiye ekonomisine büyük katkı da bulunacağını söyledi.

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin ise bu yıl Ekim ayında Giresun Valiliği'nin himayesinde ve Bulancak Belediyesi'nin önderliğinde "Karadeniz Girişimcilik Zirvesi"nin Giresun'da yapılacağını belirterek, proje kapsamında Giresun Valiliği ve Bulancak Belediyesi'nin 11.EBAN Üniversiteler Kış Zirvesi'nde

"Girişimcilik Tematik Şehri" seçilmiş olduğunu açıkladı.

EBAN'ın her yıl ana teması değişen konferansının bu "Yatırımdan Çıkış Metotları" teması ile yapıldı. Dünya Girişimcilik Forumu (WEF), İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) ve Anadolu Ajansı'nın (AA) da resmi partnerliğini üstlendiği Kış Üniversitesi'nin, Links Angel BAN ve Metutech BAN da partnerleri arasında bulunuyor.

-"Medya sektörüne de katkısı olacak"-

"Farklı iş modelleri" başlıklı oturumu yöneten Anadolu Ajansı Pazarlama Direktörü Çağatay Çulcuoğlu, devletin vermiş olduğu desteğin medya sektörüne de katkı sağlayacağına değinerek, "Melek yatırımcılara daha fazla imkan sağlanmasıyla, Türkiye'ye uluslararası yatırım daha da artacak. Bunun medya sektörüne de inovasyon ve yeni ürünler geliştirilmesi anlamında katkısı olacak" diye konuştu.

Yüzde 75'lik vergi teşvikinin sadece Türk melek yatırımcılar değil, yabancı melek yatırımcılar için de getirildiğini hatırlatan EBAN Yönetim Kurulu Üyesi Baybars Altuntaş ise, "Yıllık 1 milyon liraya kadar yapılan yatırımların yüzde 75'i bireysel vergiden düşülebilecek. Bu yatırımcı açısından riski dörtte bir oranına düşürmek anlamına geliyor" dedi. Baybars, Türkiye'ye yatırımın artmasına ve know-how transferinin gerçekleşmesinde eğitimin önemine dikkati çekerek,

"Yatırımın dışında sadece araştırma ve geliştirmeye odaklanan bir organizasyon da olmalı. Melek yatırımcılar sadece paraya odaklanacak. Bütün dünyada bu şekilde yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Luxemburg BAN'dan Hedda Pahlson-Moller, bir girişimci bulmanın yanı sıra eğitim ve standartların oluşturulmasının da çok önemli olduğunu kaydetti. Melek yatırımcılar ile girişimcilere eğitim metodolojilerinin uygulanması gerektiğini ve EBAN'ın Türkiye'de bunu yapacağını belirten Moller, girişimcilerin, melek yatırımcıların katkısıyla 5 yılda alacakları mesafeyi 5 dakikada alma imkanı bulacaklarını, böylece verimliliğin artacağını ifade etti.

Oturuma katılan Fransız Em-Lyon ticaret okulundan Michel Coster iş bağlantıları oluştururken risk almanın önemine değinirken, EBAN İsviçre yönetim kurulu üyesi Peter Braun meleklerin girişimcilerle birlikte iki kanatlı olacağını ve yatırımda uçar şekilde başarılı olacağını kaydetti.

Muhabir: Gökhan Kurtaran - Ahmet Esad Şani

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Eminönü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title