Avukat Atalay: Orada (Sulukule'de) Ne Yapılıyorsa Derhal Durdurulması Gerekir
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Şehir Plancıları Odası ile Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği'nin açtığı İstanbul 4.İdare Mahkemesi'nde görülen davada, Sulukule Yenileme projesiyle ilgili iptal kararı verildi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Şehir Plancıları Odası ile Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği'nin açtığı İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nde görülen davada, Sulukule Yenileme projesiyle ilgili iptal kararı verildi.
TMMOB'nin avukatlarından Can Atalay, kesinleşmemiş mahkeme kararıyla ilgili konuşmayacağını belirterek, "İdare mahkemelerinin iptal kararı derhal uygulanması gerekir. Eğer uygulama için hazırlık gerekirse ancak 30 gün beklenir. Orada (Sulkule'de) ne yapılıyorsa derhal durdurulması gerekir" dedi. "TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, "Açtığımız dava sonucu Sulukule projesi için iptal kararı verilmiştir. Ancak, ne yazık ki bu önemli karar gecikmiş bir karar olarak hukuk tarihimize geçecek" diye konuştu.
Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri (Sulukule) Yenileme Alanı ile ilgili olarak Şubat 2008 tarihinde açılan davada karar avan projelerin kamu yararına uygun olmadığı gerekçesi ile oy birliği ile alındı. Kararla ilgili basın toplantısı düzenleyen TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, şunları söyledi:
"Açtığımız dava sonucu Sulukule projesi için iptal kararı verilmiştir. Ancak, ne yazık ki bu önemli karar gecikmiş bir karar olarak hukuk tarihimize geçecek ve özellikle kent davaları için yürütmeyi durdurma kararlarının ne denli önemli olduğunun altı bir kez daha trajik bir biçimde çizilmiştir. Sulukule ile ilgili gerek yenileme avan projelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali, gerekse bu projelerin ortaya çıkmasına neden olan 5366 sayılı yasanın iptali için konunun idari yargı tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşınması isteği ile yargıya başvurulmuştur. Ancak yargı süreci devam ederken Sulukule'de yıkımlar başlamış, burada yaşayanlar için hiçbir sosyal ya da insani önlem alınmadan polis ve zabıta eşliğinde evler yıkılmıştır."
2009 YILINDA DAVA İSTEĞİ REDDEDİLDİ
2008 yılında projenin iptali için dava açtıklarını belirten Yapıcı sözlerine şöyle devam etti:
"Açtığımız davanın bilirkişi incelemesi 2009 yılında gerçekleşti. İstanbul 4. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma talebimizi gerekçesiz olarak reddetti. Bu karara da itiraz ettik. Bu arada proje ihaleye çıkarıldı ve inşaat firmasına devredilerek uygulamaya konuldu. Bütün ulusal ve uluslararası, bilimsel ve toplumsal karşı çıkışlara karşın tarihi, kültürel ve arkeolojik olarak uluslararası önem taşıyan bir kent parçası içinde yaşayanlar ile birlikte yok edilerek hukuksuzluğun ve kültürel yıkımın simgesi olacak yapılar ile doldurulmuştur. Sonuç olarak Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri (Sulukule) Yenileme Alanı ile ilgili olarak Şubat 2008'de açtığımız dava ile ilgili İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından, avan projelerin kamu yararına uygun olmadığı gerekçesi ile oybirliği ile iptal kararı verilmiştir. 26 Nisan 2012 tarihinde alınan bu karar ancak 11 Haziran 2012'de tarafımıza tebliğ edilmiştir."
"Bu karara kadar yapılanlar hukuksuz, bu karardan sonra yapılanlar suçtur" diyen Mücella Yapıcı, konuşmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Mücella Yapıcı, "Yıkım söz konusu mu?" sorusu üzerine, "Bu karar idari işlemler açısından kesindir ancak temyiz yolu açıktır. Yıkım kararı tabii ki istenecektir. Hukuka müdahale edilmezse çok haklı bir dava. Bu karar alınmak zorunda olunduğu için alınmıştır. Her türlü geciktirme girişimi yapılmıştır. Ancak o kadar haklı bir davadır ki yargı bu kararı almak zorunda kalmıştır. Bu kararın temyizden dönmesi gibi bir olasılık yoktur. Hep birlikte izleyeceğiz" yanıtını verdi.
ODA'LAR ORTADAN KALDIRILMAK İSTENİYOR
"Bu kararın ardından mücadeleniz nasıl devam edecek?" sorusuna Mücella Yapıcı, "Bugüne kadar mimarlar odası toplumun her kesimiyle temasını sürdürmüş ve hukuksal ve teknik destek isteklerine olumlu cevap verilmiştir. Yasalarla odaların kaynakları kesilmiş ve odalar ortadan kaldırılmak istenmektedir. Tek başına hiçbir kurumun desteksiz başarıya ulaşması mümkün değildir. Sulukule, Tarlabaşı, 3. Köprü gibi kararlar karşısında meslek odalarının da korunmaya ihtiyacı var" diye yanıt verdi.
Mücella Yapıcı'nın ardından söz alan TMMOB'nin avukatlarından Can Atalay, kesinleşmemiş mahkeme kararıyla ilgili konuşmayacağını belirterek, "İdare mahkemelerinin iptal kararı derhal uygulanması gerekir. Eğer uygulama için hazırlık gerekirse ancak 30 gün beklenir. Orada ne yapılıyorsa derhal durdurulması gerekir. Sadece sürülenler için değil, 100 binlerce lira karşılığında bir şeyler satılan insanlar için de yapılan bütün faaliyetin durdurulması gerekir. Bu karar İstanbul açısından bir ilk. Fener, Balat ve Tarlabaşı ile ilgili emsal olabilir. Sulukule'de her ne yapılıyorsa Sulukuleliler'in, satın alanların ve yurttaşların daha fazla zarar görmemesi için iptal edilmelidir" diye konuştu.
HALLAÇ: EVİMİN YAKININDA ARTIK KİRACIYIM
Toplantıya Sulukuleli Mehmet Asım Hallac da katıldı. Hallac, eskiden ev sahibi olduğu mahallenin yakınında artık kiracı olarak yaşadığını belirterek, "Bu karar bizim için önemli, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) da başvurmuştuk. Buradaki davalar devam ederken bizi kabul ettiler. Oradaki süreç devam ediyor. Bu proje nedeniyle sadece biz değil, projeden ev satın alanlar da mağdur oldular. Umarım maduriyetimiz giderilir" dedi. - İstanbul / Beyoğlu