Aydın Akıllı Köy'ün Ilk Hasadını Başkan ve Personeli Yaptı
Akıllı Köy'ün ilk hasadını başkan ve personeli yaptıAYDIN'ın Koçarlı İlçesi'nde Vodafone ve TABİT şirketi tarafından 80 dönüm arazi üzerinde geçen yıl başlanan Akıllı Köy projesinin ilk hasadı yapıldı.
Akıllı Köy'ün ilk hasadını başkan ve personeli yaptı
AYDIN'ın Koçarlı İlçesi'nde Vodafone ve TABİT şirketi tarafından 80 dönüm arazi üzerinde geçen yıl başlanan Akıllı Köy projesinin ilk hasadı yapıldı. İlk hasadı CHP'li Belediye Başkanı Mutlu Öztürk, kadın personeli ile Akıllı Köy'de çalışanlar yaptı.
Koçarlı'ya bağlı Kasaplar Mahallesi'nde belediyeye ait 80 dönüm arazi üzerine kurulan Akıllı Köy projesinin ilk ürünleri alınmaya başlandı. Sponsorluğunu Vodafone'nun üstlendiği proje için TABİT şirketinin organizasyonunda geçen yıl çalışmalar başladı. Karpuz ve kavun ile domates, biber, patlıcan, salatalık gibi sebzelerin yetişmesinde Kasaplı Mahallesi'nden 30 kadın çalışmaya başladı. Yılın ilk hasadı olması dolayısıyla Koçarlı Belediye Başkanı CHP'li Mutlu Öztürk, belediyede çalışan kadın personeli de yanına alarak Akıllı Köy'de ilk hasadı yaptı.
"ÇİFTÇİNİN AKLI GÖZÜNDEDİR"
TABİT Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. kurucusu Tülin Akın, "Şirketimiz 2004 yılında kuruldu. Kuruluş amacımız çiftçi ile teknolojiyi bir araya getirmekti. Geçen yıla kadar yaptığımız işlerde Türkiye'nin her yerini dolaşarak çiftçiye teknolojiyi anlatmaktı. 2015 yılında ise bunu uygulamalı olarak göstermek istedik. Çünkü çiftçinin aklı gözündedir. Bunu uygulamalı olarak gösterirsek, bir pilot proje olarak daha uygun olacağını düşündük. Akıllı Köy ile köylünün değişimini anlatabilirsek tüm Türkiye'ye ardından da dünyaya yayılır. Çiftçilere, teknoloji kullanıldığında verimin artacağını uygulamalı olarak anlatıyoruz. İşçiliğin azaldığını ve ekonomik değerlerin yükseldiğini anlatıyoruz. Geçen yıl burada ilk kez örnek bir kavun üretimi yaptık ve yüzde yüz 50 verim artışı oldu. Kışın da yaz aylarında da yapılabilecek çalışmalarla ilgili 40 kadına seralarda eğitim verdik. Serada da marul ürettiler. Her kadın evinde 2 bin 500 TL gelir elde etti. Biz onlara teknolojiyle üretim nasıl olur gösteriyoruz. Buradaki temel amacımız köylerde daha yaşanılabilir olmayı ön plana çıkarmak ve kentten köye geri dönüşü sağlamak" dedi.
"TARIM BİİZM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"
Koçarlı Belediye Başkanı Mutlu Öztürk ise personeli ile Akıllı Köy'de hasat yapmanın mutluluğunu yaşadıklarına değinerek, "Akıllı Köy kurulurken birçok insandan tepkiler almıştık. Ancak geçen zaman içinde Kasaplar Mahallesi TABİT, Vodafone ve Akıllı Köyü çok iyi anladı. Şimdi bizim insanımız dokunmayınca, ellemeyince veya koklamayınca onu anlamıyor. Ben de çiftçiyim ve aynı zamanda Ziraat Odası Başkanıyım. Çiftçimiz bir şeyi görmediği sürece onu yapmıyor. Çiftçimiz burada gördüğünü öğrenerek uyguluyor. Ekilen ürünlerden çiftçimiz kazanıyor. Çiftçilerin kazanması bizim kazanmamızdır. Biz her zaman söylüyoruz. Tarım bizim için çok değerlidir" diye konuştu.
Ziraat Yüksek Mühendisi Hatice Zeybek, "Burada teknik danışman ve üretim sorumlusu olarak çalışmaktayım. Hem meyve hem de sebze üretimi yapıyoruz. Akıllı Köy bu araziye kurulduğunda çok büyük çalışmalar yaptık. Bir yılda çok yol kat ettik" diye konuştu.