Haberler

Aydın Doğan Vakfı ve Tesev'den 'Çalışan Kız Çocukları ve Eğitim' Paneli

Abone Ol

Türkiye'de kız çocuklarının eğitimi ve sosyal anlamda daha iyi şartlara sahip olabilmeleri için çalışmalar yürüten Aydın Doğan Vafkı (ADV), Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) ile birlikte 'Çalışan Kız Çocukları ve Eğitim: Çocuk Hakları Çerçevesinde Sorunlar ve Çözüm Önerileriö adlı bir panel düzenledi.

Türkiye'de kız çocuklarının eğitimi ve sosyal anlamda daha iyi şartlara sahip olabilmeleri için çalışmalar yürüten Aydın Doğan Vafkı (ADV), Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) ile birlikte 'Çalışan Kız Çocukları ve Eğitim: Çocuk Hakları Çerçevesinde Sorunlar ve Çözüm Önerileriö adlı bir panel düzenledi. Panelde, ADV ve TESEV işbirliğiyle hazırlanan, Türkiye'de 6-17 yaş arası çalışan kız çocuklarının eğitim durumları, çalışma nedenleri, çalışma koşulları gibi bulguları sağlayan 'Türkiye'de Çocuklar" web sitesinin verileri incelenerek çözüm önerileri konuşuldu.

ADV KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİM YOLUYLA GÜÇLENMESİNE ÇOK ÖNEM VERİYOR

Altunizade'deki Doğan Holding binasında düzenlenen panelin açılış konuşmasını, ADV Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı yaptı. Aydın Doğan Vakfı Proje Yöneticisi Nilgün Yorgancılar Erekli de vakfın kız çocuklarına yönelik yaptığı eğitim projelerini anlattı. Erekli, 'Eğitim her zaman Aydın Doğan Vakfı'nın çalışmaları arasında önemli bir yer tutuyordu. Fakat vakfın eğitim kadar önem verdiği başka alanlarda da çalışmaları var. 20 yılda yapılan bu çalışmalarla ADV, 1.5 milyon kişiye dokunmuş. Son yıllarda da özellikle kız çocuklarının eğitim yoluyla güçlenmesi, çok önem verdiği konulardan bir tanesi. Bu çalışmalar kapsamında TESEV ile hayata geçirdiğimiz "Türkiye'de Çocuklar" web sitesi ve 'Çalışan Kız Çocukları ve Eğitim' paneli de bu çalışmalarımız arasında yer alıyor" diye konuştu.

ÜLKEMİZİN AYDINLIK YARINLARA ULAŞMASI İÇİN DOĞAN HER KIZ ÇOCUĞUNA ERKEK ÇOCUKLARLA EŞİT EĞİTİM İMKANI VERİLMELİ

Konuşmasında 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyasının ulaştığı başarılara da değinen Erekli, "Vakıf olarak inancımız ülkemizin aydınlık yarınlara kavuşması için doğan her kız çocuğuna erkek çocuklarla eşit eğitim imkanı verilmesidir. Ülke olarak bunu gerçekleştirmemiz lazım. Bu inançla kızlarımızı eğitim imkanları açısından destekliyor ve yanlarında yer alıyoruz" diye konuştu.

İNTERAKTİF VERİ BANKASI SAYESİNDE İSTEYEN HER KURUM KOLAYLIKLA BİLGİ ELDE EDEBİLİYOR

Yapılan araştırma sonucu elde edilen verileri dinleyicilerle paylaşan Erekli, 'Bu araştırmalardan bahsederken Türkiye'de çocukların çalışması ile ilgili interaktif veri bankası çok önemsediğimiz bir çalışma. TESEV'in yaptığı bu çalışma, çalışan kız çocuklarıyla ilgili, eğitimleriyle, göçle, demokrafik yapılarıyla, ekonomik durumlarıyla ilgili pek çok veriyi interaktif veri bankasında bulmamızı sağlıyor. Bu konuyla ilgili her kurumun kolaylıkla bilgi elde etmesini sağlıyor. Bu nedenle ADV olarak TESEV'in bu çalışmasını destekliyoruz" dedi.

TESEV adına konuşan Özge Aktaş Mazman ise, Aydın Doğan Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Türkiye'de Çocuklar web sitesini farklı araştırma ve anket sonuçlarıyla zenginleştirilerek daha geniş kitlelere ulaştırılmasını hedeflediklerini söyledi.

PANELDE KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİM HAKLARININ KORUNMASINA YÖNELİK ÜRETİLECEK SOSYAL POLİTİKALAR ELE ALINDI

Konuşmaların ardından Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politikalar Forumu'ndan Başak Ekim Akkan, Hümanist Büro'dan Seda Akço, UNICEF'ten Dilek Karagöz ve Eğitim Reforumu Girişimi'nden (ERG) Işıl Oral'ın katılımıyla düzenlenen panelde Türkiye'de Çocuklar web sitesi verileri ışığında Türkiye'de 6-17 yaş arası, ekonomik işlerde ve ev işlerinde çalışan kız çocuklarının durumu ve bunun eğitim hayatlarına yansımaları, İş Kanunu ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi çerçevesinde incelendi. internet sitesinde yer alan bulgular, çalışan kız çocuklarının özellikle eğitim haklarının korunmasına yönelik yeni sosyal politikalar üretilmesine vesile olacak şekilde masaya yatırıldı.

ÇOCUK NÜFUSUNUN TOPLAM NÜFUSA ORANI DOĞUDA DAHA YÜKSEK

Araştırmalar sonucu elde edilen ve 'Türkiye'de Çocuklar" web sitesinde paylaşılan bazı veriler şöyle;

? 2014 yılında çocuk nüfusun toplam nüfusa oranı, Güneydoğu Anadolu, Ortadoğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu Bölgeleri'nde görece yüksek seviyelerdedir. Batı Karadeniz ve Doğu Marmara, Ege, Batı Anadolu, Batı ve Doğu Karadeniz Bölgeleri'nde ise Türkiye ortalamasına göre düşüktür. (TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, 2014)

? 16 ve 17 yaşındaki çocukların tüm evlenenler içindeki oranı tüm ülkede % 6 seviyelerindedir. (TÜİK Evlenme İstatistikleri, 2014)

? Güneydoğu Anadolu, Ortadoğu Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu ve İstanbul'da, evlenen kızların yaşlarının eşlerinden 11 yaş ve üzeri küçük olduğu durumlar diğer bölgelere göre daha sıktır. (TÜİK Evlenme İstatistikleri, 2014)

? Kız çocuklarının okula gitme oranının en düşük seviyede seyrettiği dönem 2004-2005 dönemi. 2005-2006 döneminden itibaren kız çocuklarının okula gitme oranı tekrar artmaya başlamış ve 2007-2008 döneminde bu artış daha da hızlanarak devam etmiştir. Daha da dikkat çekici bir gelişme ise 2004-2005 döneminde kız çocuklarının erkek çocuklarına göre düşük seviyedeki okula gitme oranının 2013-2014 döneminde eşit seviyeye ulaşmasıdır. (TÜİK, Milli Eğitim İstatistikleri, 1997-2014)

? 1997-1998 döneminde kız çocuklarının ilköğretim/ilkokuluna gitme oranının erkek çocuklarınınkine oranı %85 düzeyinde iken, 2013-2014 döneminde %100,4'e ulaşmıştır. Yani kız çocukların okula gitme oranı erkek çocuklarının üstüne çıkmıştır. Benzer gelişme ortaöğretim için de söz konusudur ve hatta daha da hızlıdır. Bu gelişmelerde elbette 'Baba Beni Okula Gönder", 'Haydi Kızlar Okula" gibi kampanyaların etkisi vardır. (TÜİK, Milli Eğitim İstatistikleri, 1997-2014)

? Türkiye genelinde ekonomik işlerde çalışan 6-14 yaş arası kız çocuklarının %75'i tarım, %16'sı sanayi, %16'sı hizmet sektöründe çalışıyor. (TÜİK & Dünya Çalışma Örgütü (ILO) Çalışan Çocuklar 2006 ve 2012 anketi)

? Türkiye genelinde ekonomik işlerde çalışan 6-14 yaş arasındaki kız çocuklarının %15'i yüksek ve düşük düzeyde nitelik gerektiren ve el becerisine dayalı olmayan işlerde, %53'ü nitelik gerektiren el becerisine dayalı işlerde, %33'ü nitelik gerektirmeyen işlerde çalışıyor. (TÜİK & Dünya Çalışma Örgütü (ILO) Çalışan Çocuklar 2006 ve 2012 anketi)

? Çocukların yaşları büyüdükçe çalışma oranları da artıyor. 15-17 yaş arasındaki kız çocuklarının %73'ü ev işlerinde, %9'u ise ekonomik işlerde çalışıyor. (TÜİK & Dünya Çalışma Örgütü (ILO) Çalışan Çocuklar 2006 ve 2012 anketi)

? Türkiye genelinde ekonomik işlerde çalışan ve okula hiç gitmeyen 6-14 yaşları arasındaki kız çocuklarının okula gitmeme nedenlerinin başında masrafları karşılayamama, ikinci sebep olarak ise ailenin okula gitmesine izin vermemesi yer alıyor. (TÜİK & Dünya Çalışma Örgütü (ILO) Çalışan Çocuklar 2006 ve 2012 anketi)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Doğan Holding Aydın Doğan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title