Haberler

Aydın Doğulu Pamuk Üreticisine Batıda Tanıtım

Abone Ol

Doğulu pamuk üreticisine batıda tanıtım Doğu ve Güneydoğu'da son zamanlarda yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantepli pamuk üreticisine Aydın'ın İncirliova İlçesi'nde son teknoloji pamuk toplama makinesi tanıtıldı.

Doğulu pamuk üreticisine batıda tanıtım

Doğu ve Güneydoğu'da son zamanlarda yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantepli pamuk üreticisine Aydın'ın İncirliova İlçesi'nde son teknoloji pamuk toplama makinesi tanıtıldı.

Modernize edilmiş pamuk toplama makinesi için İncirliovalı Mehmet Çallıoğlu'na ait 180 dönümlük pamuk tarlasında tanıtım düzenlendi. Aydın'ın yanı sıra Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantep'ten katılan yaklaşık 50 üreticiye ABD'li teknisyen makineyi uygulamalı olarak tanıttı. İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, Türkiye John Deere Genel Müdürü Özgür Barış Eryüz, Satış Müdürü Hakan Yıldırım, Ege Bölge Müdürü Ümit Bertan, ABD'li Uzman Teknisyen Rory Kilcoin, Aydın Muğla Bayii Tekin Yavuz ile pamuk üreticileri tanıtıma katıldı.

Türkiye John Deere Genel Müdürü Özgür Barış Eryüz, son model olduğunu söylediği pamuk toplama makinesinin tarlada elle pamuk toplayan 500 işçiye bedel olduğunu belirterek, "Makinemiz 9970 model pamuk toplama makinesinin en yeni halidir. Gelecek yıl bu makinenin Türkiye'de satışına başlayacağız. Bu makine yeni dizayn edildi ve motor gücü eskiye oranla artırıldı. Bu makineyi test amaçlı getirmiş bulunmaktayız. Güneydoğu'daki malum durumlardan oraya tanıtım için gidemeyince oradaki pamuk üreticilerini buraya getirerek tanıtımını burada yaptık. Türkiye'de pamuk toplama kapasitesi artsın diye Türkiye'ye getirdik. Ama Güneydoğu'da halen bazı bölgelerde elle toplamalar var. Bildiğim kadarıyla Ege Bölgesi'nde elle toplama yapılmıyor. Bu makine günde 3 ve 4 bin dönüm tarladan pamuk toplayabilme kapasitesindedir. Makine elle pamuk toplayan 500 işçinin işini tek başına yapabiliyor" dedi.

Pamuk toplama makineleri geliştikçe pamuk eken çiftçinin de fazlalaştığını belirten İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, "Yıllardan beri elle pamuk toplarken son yıllarda teknolojiye ayak uydurarak makineyle toplamaya başladık. Bu arazide bu pamuğu toplamak için en az 500 işçi gelmesi gerekiyor ki bu pamuk bir günde toplansın. Bu da mümkün olmadığı ve yağan yağmurlar pamuğu etkilememesi için pamuk toplama makinesi en uygun olanıdır. Bu makineler fazlalaştıkça, pamuk eken çiftçimiz de fazlalaşıyor" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır İncirliova Şanlıurfa Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title