Haberler

Aykırı Hayatlar Oyununun Galası Yapıldı

Abone Ol

Hamburg'daki Aykırı İşler Tiyatrosu Friedrich Dürrenmatt'ın "Fizikçiler" eserinden yola çıkarak derlediği bilim-siyaset ilişkisini irdeleyen oyun büyük ilgi gördü.

Hamburg'daki Aykırı İşler Tiyatrosu Friedrich Dürrenmatt'ın "Fizikçiler" eserinden yola çıkarak derlediği bilim-siyaset ilişkisini irdeleyen oyun büyük ilgi gördü. Hamburg kentindeki Aykırı İşler Tiyatrosu tarafından, Mut Tiyatrosunda sahnelenen "Aykırı Hayatlar" oyunu büyük beğeni kazandı.

İsviçreli yazar Friedrich Dürrenmatt'ın 1961'da soğuk savaşın dünyayı felaketin eşiğine getirdiği Küba krizi döneminde yazdığı eserden esinlenen, yönetmen Mahmut Canbay bilim-siyaset ilişkisini irdeleyen oyunu, kalıplaşmış tiyatro ve sahne tasarım anlayışını yıkan ustaca kurgulanmış bir konseptle tiyatro severlere sundu. Yedi perdelik oyun, bir inşaat iskelesini çağrıştıran iki katlı tahta sahne tasarımı, oyuncuların kıyafetlerini değiştirdiği açık kulis ve yaşam ve ölüm arasındaki ince çizgiyi simgeleyen ışık efektleriyle, izleyicileri ilk dakikasından itibaren sürreal dünyasının içine çekti.

Bilim mi, siyaset mi?

Dürrenmatt'ın eserinde ana tema olan bilimin, insanların ve dünyanın gelişmesinde motor rolü işlevinin yanı sıra, kötü bir siyasetin esiri haline geldiğinde savaşlar ve tüm insanlığı yok edecek felaketlere neden olabilecek tehlike haline gelebileceğinin gözler önüne serildiği oyunda iyilik ve kötülük, dehalık ve delilik sınırları kayboldu.

Aykırı İşler Tiyatrosunun kurucusu ve başrol oyucusu Bülent Taş seyircilerin hararetle alkışladığı oyun sonrası, "Mutluyuz çünkü üretiyoruz. ve biliyoruz ki; hayal gücünün güzelliği bizi bekliyor. Bu da ancak sanatsal devinimlerle ve büyük uğraşlarla olabilir. İzleyiciye 'mesaj vermek' veya 'güldürürken düşündürmek' gibi basmakalıp, izleyiciyi sadece tüketici obje olarak gören, tepkisini ipotek altına alan yaklaşımlar bizim grubumuzun anlayışının dışında. Tersine izleyiciyi bir doğrultuda yönlendirmek yerine, interaktif şekilde oyuna dahil ediyoruz" diye konuştu.

Yönetmen Mahmut Canbay da 30 yılı aşan tiyatro kariyerinde şimdiye kadar hep Almanca oyunlar yönettiğini, "Aykırı Hayatlar" ile kez Türkçe oyun sahnelediğini kaydederek, "İzleyici oyunun içine çekebilirseniz iyi tiyatro yapmış olursunuz. Bunun içinde sahnede kendi doğallığınızla rolü taşımanız gerekir. Oyuncu arkadaşlar bunu başardılar, çok iyiydiler. Tiyatronun dili evrenseldir, ama benim için de ilk kez Türkçe oyun çıkarmak keyifli bir tecrübe oldu" dedi. - Hamburg

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Friedrich Dürrenmatt Küba Mut Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title