AYM'den cumhuriyet.com.tr'deki Erişim Engeli İçin Emsal Karar: Basın Özgürlüğü İhlal Edildi
Anayasa Mahkemesi cumhuriyet.com.tr'de erişim engeli getirilen haberlerle ilgili olarak emsal oluşturacak bir karara imza attı. Erişim engelini haksız bulan mahkeme, "İfade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine" karar verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) cumhuriyet.com.tr'de erişim engeli getirilen haberlerle ilgili olarak emsal oluşturacak bir karara imza attı. Mahkeme, erişim engelini haksız bulduğu kararda "İfade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildi" dedi. Ayrıca, başvuruyu yapan Miyase İlknur ve Oğuz Güven'e tazminat ödenmesine karar verdi.
MAHKEME HEYETİ: İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLMİŞTİR
AYM , eski cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven ve köşe yazarı Miyase İlknur'un, haberlerine getirilen erişim engeliyle ilgili olarak yaptığı başvuruyu değerlendirdi.
Habere getirilen erişim engeliyle ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar veren mahkeme heyeti, resmi internet sitesinde yapılan açıklamada "Başvuruculara manevi tazminat ödenmesine karar vermiştir" ifadesini kullandı.
"MÜŞTEKİ ERİŞİM ENGELİ TALEBİNİ İLERİ SÜRME İMKANINA HER ZAMAN SAHİPTİR"
Kararda şunlar kaydedildi:
Somut olayda ilk derece mahkemesi, şeref ve itibara yapıldığı ileri sürülen saldırının çelişmeli bir yargılama yapılmadan, gecikmeksizin ve süratle bertaraf edilmesi ihtiyacını ortaya koyabilmiş değildir. Haber içeriklerinin incelenmesinden de ilgili kanuna göre içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını gerektirecek ağırlıkta bir durumun bulunmadığı görülmüştür.
Başvuruya konu benzer uyuşmazlıklar açısından, koşullara göre diğer ceza veya hukuk yollarının daha yüksek başarı şansı sunabilecek, kullanılabilir ve etkili başvuru yolları olduğu göz ardı edilmemelidir. Müşteki açacağı çelişmeli bir hukuk davasında içeriğe erişimin engellenmesi talebini ileri sürme imkânına her zaman sahiptir.
"ERİŞİMİN ENGELLENMESİ KARARI İÇİN GEREKÇELER YETERLİ KABUL EDİLEMEZ"
Sonuç olarak, başvurunun bütün koşulları göz önünde tutulduğunda 5651 sayılı Kanun'un 9. maddesi uyarınca çelişmeli bir yargılama olmaksızın internete erişimin engellenmesi kararı verilmesi için gösterilen gerekçeler yeterli kabul edilemez.
Diğer taraftan somut olay bağlamında yeniden yargılama yapılmasına karar verilmesi ihlale yol açan yargılama sürecine muhatap olan başvurucuların bu sürede uğradığı bütün zararları gidermemektedir. Üstelik ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına karar verilmekle birlikte başvurucuların muhatap olduğu yargısal süreç devam etmektedir. Eski hâle getirme kuralı çerçevesinde ihlalin bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılabilmesi için ifade özgürlüğünün ihlali nedeniyle yalnızca ihlal tespitiyle ve yeniden yargılama suretiyle giderilemeyecek olan manevi zararları karşılığında başvuruculara tazminat ödenmesi gerekir.
BAŞVURUCULARA MANEVİ TAZMİNAT ÖDENMESİNE KARAR VERİLDİ
Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa'nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine, başvuruculara manevi tazminat ödenmesine karar vermiştir.
NE OLMUŞTU?
KİPTAŞ'ın Topkapı'da yaptığı Merkez Evler sitesindeki evlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve AK Parti yöneticilerine uygun fiyatlarla satıldığı iddia edilmişti.
Bu haberi ilk kez Cumhuriyet gazetesinden Miyase İlknur duyurmuştu. Haberde adı geçen eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Coş, haberin gerçeği yansıtmadığı ve kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğu iddiasıyla internet içeriğine erişimin engellenmesi talebinde bulunmuştu. Sulh Ceza Hâkimliği ise haber içeriğine erişimin engellemesine karar vermişti.
Haberin yayından kaldırılmasının ardından Oğuz Güven ve Miyase İlknur engelleme kararına itirazlarının reddedilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu.