Haberler

Ayşe Hafsa Valide Sultan Fatih’te Anıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Anma Programında Vatandaşlara Mesir Macunu Dağıtıldı.

Fatih Belediyesi tarafından Yavuz Sultan Selim Han'ın eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi, Ayşe Hafsa Valide Sultan, vefatının 477.nci yıldönümünde Yavuz Selim Cami avlusunda düzenlenen törenle anıldı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in ev sahipliğinde gerçekleşen anma törenine Manisa Valisi Celalettin Güvenç, İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı Hüsamettin Koçak, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, İstanbul Türbeler Müze Müdürü Hayrullah Cengiz, İstanbul Kulalılar Dernek Başkanı Ercan Oğuz, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih ilçesinin Manisa ile bağının çok eski ve derinlere dayandığını, Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman şehzadeliği sonrası buradan Topkapı Sarayı'nda Osmanlı Devleti'nin başına geçtiklerini dile getirdi.

Başkan Demir, "Bugün tarihin gördüğü en güçlü kadınlardan biri olan, Muhteşem Süleyman'ın bile sık sık fikirlerine danıştığı Ayşe Hafsa Valide Sultan'ın ölüm yıldönümü. 477 yıl önce bugün, hakkın rahmetine kavuşan Ayşe Hafsa Valide Sultan, sanki malum olmuş gibi, hastalığı zamanında kendisine şifa olan Merkez Efendi'nin hazırladığı mesir macununun, Nevruz'da, yani bugün (19 Mart'ta) halka dağıtılmasını istemişti.

Bir yanda dünyevi âlemde doğanın uyanışına şahit olurken, ruhani âlemde, ancak ve ancak yapılan ibadetlerin, iyiliklerin ve hayır hasenatların, bizlere ebedi mutluluk kapısını açtığını bir kez daha idrak edeceğiz." dedi. Başkan Demir, Yavuz Selim Cami'nin dış avlusunda, türbelerin hemen yanında bulunan Sultan Abdülmecit Evi'nin de restorasyonunun bu sene sona ereceğinin müjdesini verdi.

İstanbul İl Genel Meclis Başkanı Hüsamettin Koçak, Fatih Belediyesi, İstanbul İl Özel İdaresi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün ortak çalışmaları sonucunda Fatih'te birçok tarihi eserin restore edildiğine dikkat çekerek, şu anda metruk bir şekilde bulunan Ayşe Hafsa Valide Sultan'ın kabrinin de en kısa sürede ihya edileceğini söyledi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün hazırladığı projelerin Anıtlar Kurulu'ndan geçtiğini, Fatih Belediyesi ile İl Özel İdaresinin kaynakları ile şu anda metruk bir şekilde olan türbenin önümüzdeki aylarda restorasyonuna başlanacağını dile getirdi.

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, ülke genelinde ecdat yadigarı eserlerin büyük bir hız ile yenide ayağa kaldırıldığına dikkat çekerek, Türk insanının kendine olan güveni ve inancının her geçen gün arttığını, ülkemizin geleceğin parlayan ülkeleri arasında yer aldığını söyledi. Güvenç, çok büyük işler yapıldığından ziyade, iyi niyet ve gayretle yola çıkıldığını, samimiyetin bereketi de beraberinde getirdiğini ifade etti.

Ecdadın, türbelerde 300 yıl boyunca her gün Kuran okuttuğuna dikkat çeken Güvenç'in, hiç olmazsa yılda bir kere ecdat türbelerinde hatim okunarak, kutlama yapılması talebine Başkan Mustafa Demir'den de destek geldi. Güvenç, Başkan Demir'den gelecek yıl kutlama programının restorasyonu biten Sultan Abdülmecit Evi'nde yapılmasının sözünü aldı. Güvenç, tüm vatandaşları 26 Mart'ta Manisa Sultan Cami'ndeki 471.nci Mesir Macunu dağıtım törenine davet etti.

Programda, Fatih Belediyesi Mehter Takımı da bir konser verdi.

Ayşe Hafsa Valide Sultan'ın ruhu için indirilen 4 hatimin duasının yapılmasının ardından, Merkez Efendi'ye berat verilmesini temsil eden bir tiyatro gösterisi gerçekleştirildi. Valide Sultanın vasiyeti üzerine vatandaşlara binlerce mesir macunu dağıtıldı. Havaya atılan küçük paketlerdeki mesir macunları programı izlemeye gelen vatandaşlar tarafından kapışıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title