Haberler

Ayvacıklı Depremzedeler Yeni Evlerini Bekliyor

Abone Ol

ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesi'nde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremde evleri yıkılan depremzedeler, aradan geçen 4 aylık sürede hala evlerine kavuşamadı.

ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesi'nde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremde evleri yıkılan depremzedeler, aradan geçen 4 aylık sürede hala evlerine kavuşamadı. İzmir depreminin hissedildiği kentte korkuyu bir kez daha yaşayan depremzedeler, evlerinin yapımının geciktiğini söyleyerek sitem etti. AFAD ise taleplerin toplanmaya başladığını açıkladı.

Geçen şubat ayında Ayvacık İlçesi'ne bağlı birçok köyde büyük çapta yıkıma neden olan deprem fırtınasının mağduru vatandaşlar, yaz mevsimine de konteyner evlerde girdi. Özellikle yaşanan depremlerin merkez üssü Gülpınar, Tuzla ve Yukarıköy'de yaşayanlar, AFAD'ın kurduğu konteyner evlerde yaşamlarını sürdürüyor.

ENKAZLAR ARASINDA YEMEKLER PİŞİYOR

Ege Denizi'nde İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında geçen pazartesi günü meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle korkuyu tekrar yaşayan, şubat ayındaki depremin en fazla yıkıma neden olduğu Yukarıköy sakinleri, bir yandan günlük yaşamlarını sürdürürken, diğer yandan yetkililerden gelecek güzel haberi bekliyor. Gezek denilen ramazan ayı geleneği nedeniyle her gün bir aile, iftar yemeği hazırlayarak cami önünde köylülere ikram ediyor. Köylüler, güç koşullara rağmen bu geleneği devam ettiriyor. Yıkılan evlerin enkazları arasında yakılan ateşlerin üzerinde kazanlarda yemekler pişiriliyor. Depremzedeler tarla ve bahçelerde günlük yevmiye ile çalışıp, geçimlerini sağlıyor. Yaşlılar ise AFAD'ın kendilerine temin ettiği konteynerlerin gölgesinde oturarak zaman geçiriyor.

BEKLEMEYE TAHAMMÜLERİ KALMADI

Konteyner evlerde kışın soğuk havanın şimdi de sıcak havanın zorluklarıyla mücadele eden depremzedeler, bugüne kadar kendilerine sunulan barınma, yiyecek ve giyecek imkanları nedeniyle devlete minnettar olduklarını söyledi. Ancak evlerinin yıkıldığı ilk günden itibaren devletin birçok yetkilisinin yenilerinin en kısa sürede yapılacağını açıklamasına karşın, halen yapılamayan konutlar nedeniyle hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade etti. Depremzedeler, artık daha fazla beklemeye tahammüllerinin kalmadığını söyledi.

"AKLIM ÇIKTI"

Evlerini yaptıracak ekonomik güçlerinin olmadığını anlatan Yukarıköy sakinleri, yetkililerden evlerini yapmasını bekliyor. Depremzedelerden 73 yaşındaki Ünzile Yılmaz, iki gün önceki depremin korkusunu halen üzerinden atamadığını belirterek, "Ben konteynerin yanında oturuyordum. Pek hızlı sallandık. Aklım çıktı. Yüreğim eriyiverdi. İki üç kadın beraber, oturuyorduk" dedi. Yıkılan evlerinin tekrar yapılması için bir çalışma olmadığını belirten Yılmaz, "Şubat ayındaki depremde evlerimizde meydana gelen çatlaklar, daha da fazlalaşmış. Evlerine varanlar öyle söylüyor. Evlerimizin ne zaman yapılacağını bilmiyoruz. Gelen giden yok. Konteynerlerde oldukça zor. Çok sıcak oluyor. Evlerin yapılmasını istiyoruz. Önümüz kış, nerede yatacağız. Sobayı nereye kuracağız" dedi.

VERİLECEK KREDİNİN ÖDEMESİ SORUN

Depremzedelerden 62 yaşındaki Mevlidiye Köse ise evlerinin yapılması için kendilerine faizsiz kredi imkanı sağlanacağını söyledi. Köse, "Devlet 55 bin lira kredi çıkartacakmış. İlk 2 yıl geri ödemesiz, toplam 18 yılda ödenecekmiş. Ancak eşim ve ben çalışmıyoruz. Bunu ödeyemeyiz deyince, almamaya karar verdik. Bakalım ne yapacağız. Bizim istediğimiz evlerimizin yapılması. Ama istenen parayı da ödeyemeyeceğiz. Bu duruma üzüldük kaldık" diye konuştu.

TALEPLER TOPLANMAYA BAŞLADI

AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz ise deprem bölgesinde hasar tespitinden sonra afetzedelerin hak sahibi olup olmayacaklarını belirlemek için talepleri toplamaya başladıklarını söyledi. İki aylık sürecin 26 Haziran'da tamamlanacağını ve hak sahibi olmak isteyen depremzedelerin bayramdan sonra belirleneceğini ifade eden Yılmaz, "Ona göre de evlerinin yapılması için bir yöntem belirlenecek. Bu yöntem TOKİ, ihale yada evini yapana yardım şeklinde olabilir. Yöntem belirlendikten sonra evler yapılmaya başlanacak. Hak sahibi olmak isteyenler muhtarlıklara, kaymakamlıklara ve AFAD'a başvurabilecekler. Bizim yaptığımız tespitlere göre bölgede, 1071 tane ağır ve yıkık hasarlı bina, 134 ahır ve 10 işyeri bulunuyor. Bu süreç sonunda kaç hak sahibi ortaya çıkacağı belli olacak ve evlerin yapım ile ödeme koşulları şekillenecek" diye konuştu.

BAŞBAKAN VE BAKANLAR ZİYARET ETMİŞTİ

Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem bölgesindeki Yukarıköy Köyü'nü ziyaret etmiş, yaraların en kısa zamanda sarılacağı sözünü vermişti. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Levent Yılmaz Çanakkale Ayvacık İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title