Azerbaycan Referanduma Hazırlanıyor
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Sosyal ve Politik Konular Daire Başkanı Ali Hasanov, anayasa değişikliğini öngören referandum için, "2009'daki referandumdan sonraki 7 yılda ülkemizin sosyoekonomik, toplumsal ve kültürel hayatında oluşan esaslı değişimler, bölge ve dünyadaki gelişmeler ile post-petrol dönemi realitesi Azerbaycan anayasasının güncellenmesini zorunlu kılıyor.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Sosyal ve Politik Konular Daire Başkanı Ali Hasanov, anayasa değişikliğini öngören referandum için, "2009'daki referandumdan sonraki 7 yılda ülkemizin sosyoekonomik, toplumsal ve kültürel hayatında oluşan esaslı değişimler, bölge ve dünyadaki gelişmeler ile post-petrol dönemi realitesi Azerbaycan anayasasının güncellenmesini zorunlu kılıyor." dedi.
Azerbaycan'da, anayasanın bazı maddelerinde değişiklik yapılması için 26 Eylül'de yapılması planlanan referandum öncesinde "Referandum Bilgilendirme Sürecinde Basının Rolü" konulu seminer düzenlendi.
Bakü'de düzenlenen seminere Cumhurbaşkanlığı İdaresi Sosyal ve Politik Konular Daire Başkanı Hasanov, Merkezi Seçim Komitesi Başkanı Mezahir Penahov, Milli Televizyon ve Radyo Kurulu Başkanı Nuşirevan Meherremli, Basın Konseyi Başkan Yardımcısı Umut Mirzeyev ile medya yöneticileri katıldı.
Toplantıda konuşan Hasanov, Azerbaycan'ın büyük seçim tecrübesine sahip olduğunu söyleyerek 1991'den bugüne kadar ülkede 6 cumhurbaşkanı, 5 parlamento, 4 belediye seçimi, 5 kez de referandum yapıldığını hatırlattı.
Azerbaycan'da 2002 ve 2009 yıllarında anayasa değişikliklerini öngören referandumlar yapıldığını bildiren Hasanov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in çağın gereksinimlerini ve uluslararası tecrübeyi göz önünde bulundurarak üçüncü kez anayasa değişikliği önerisinde bulunduğunu kaydetti.
Dünyada birçok ülkenin anayasasının değiştirildiğini söyleyen Hasanov, Türkiye'de de yeni anayasa için müzakereler yapıldığını ifade etti. Hasanov, Türkiye'de son yıllarda anayasada yapılan değişiklikler ile şimdi önerilen değişikliklerin daha ziyade başkanlık sistemine geçişin hızlandırılmasına hizmet ettiğini belirtti.
Dünya tecrübesinin, anayasanın dogmatik olmadığını ve değiştirilebildiğini ortaya koyduğunu söyleyen Hasanov, "Bu değişiklikler hem zaruri hem de faydalıdır. 2009'daki referandumdan sonraki 7 yılda ülkemizin sosyoekonomik, toplumsal ve kültürel hayatında oluşan esaslı değişimler, bölge ve dünyadaki gelişmeler ile post-petrol dönemi realitesi Azerbaycan anayasasının güncellenmesini zorunlu kılıyor." dedi.
Cumhurbaşkanı Aliyev'in 2016'yı ekonomik reformlar yılı ilan ettiğini hatırlatan Hasanov, anayasa değişikliğinin ülkedeki siyasi ve ekonomik reformların devamı şeklinde değerlendirilebileceğini belirtti.
Referandumda Anayasa'nın 23 maddesinde değişiklik yapılması ve 6 yeni maddenin eklenmesinin halkın oyuna sunulacağını söyleyen Hasanov, konuşmasına şöyle devam etti:
"Değişikliklerde öngörülen başkan yardımcılığı makamı, siyasi ve ekonomik reformların sürdürülebilirliğini, kararların hızlı ve tam şekilde uygulanmasını temin etmek için önerilmiştir. Değişiklik ve eklemelerde devletin iş dünyası ile ilişkisinin sınırları net çiziliyor. İş dünyasının devlet tarafından düzenlenmesi daha da liberalleştiriliyor. Değişiklik, gençlerin devlet yönetiminde daha fazla temsil olunmasına katkı sağlayacak."
Referandum sürecinde medya kurumlarına da büyük görev düştüğünü anlatan Hasanov, medyanın anayasada öngörülen değişiklikleri kamuoyuna ulaştırmada aktif görev alması gerektiğini ifade etti.
Anayasaya değişikliğiyle, cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkartılması, cumhurbaşkanı seçilme yaşındaki "en az 35 yaş" kısıtlamasının kaldırılması, cumhurbaşkanına erken cumhurbaşkanı seçimi ilan etme yetkisinin verilmesi öngörülüyor.
Değişiklikler arasında "cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı" ve "cumhurbaşkanı yardımcıları" makamları da oluşturulacak.
Bu makamlara atamalar ve görevden almalar cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı dokunulmazlık hakkına sahip olacak. Cumhurbaşkanının olmadığı durumlarda tüm yetkileri birinci yardımcısına geçecek.
Değişikliklerle, anayasanın Mülkiyet Hukuku bölmesine, "özel mülkiyet sosyal sorumluluk gerektirir" ve "sosyal adalet ve toprakların verimli kullanılması amacıyla toprak mülkiyeti hukuku kanunla kısıtlanabilir" maddeleri ilave edilecek.