Haberler

"Azerbaycan Türkiye İlişkileri İvme Kazanacak"

Abone Ol

Yeni görev dönemindeki ilk dış ziyaretini Türkiye'ye yapacak Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev için hazırlıklar sürüyor Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Coşkun: (Ziyaretle) Çok yoğun olan ilişki...

Azerbaycan'da 9 Ekim'de yapılan seçimlerde 3. kez cumhurbaşkanı seçilen İlham Aliyev'in ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yapacağını açıklamasının ardından hazırlıklar devam ediyor. Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, Aliyev'in ziyaretinin ikili ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını söyledi.

Büyükelçi Coşkun, AA'ya yaptığı değerlendirmede, Azerbaycan'ın Türkiye için özel bir öneme sahip olduğunu ve Bakü Büyükelçiliği görevine başlamasının ardından geçen bir yıllık sürede çok sayıda üst düzey ziyarete tanıklık ettiğini belirtti. Her büyükelçiye nasip olmayacak ölçüde yoğun bir üst düzey siyasi temas trafiği geçirdiğini anlatan Coşkun, ikili ilişkilerin çok sağlam bir kurumsal zemine oturtulmuş durumda olduğunu dile getirdi.

Coşkun, "İkili ilişkilerdeki kalkınma evresi devam ediyor. Görevde bulunduğum bir yıl içerisinde ise sadece benim gelmeme bağlı olarak değil, zaten yıllardır devam eden çalışmalara bağlı olarak gelişme trendi devam etti" diye konuştu.

Ekonomik ilişkilerde gelişmeler kaydedildiğini aktaran Coşkun, son çalışmalarla, kısa vadede, çalışma ve istihdam alanında hem Türk hem de Azerbaycanlı vatandaşların koşullarını daha da iyileştirecek anlaşmalar hayata geçirileceği müjdesini verdi.

- Azerbaycan doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşıyor

Azerbaycan ile Türkiye arasında kardeşliğin ötesinde ekonomik bağların da güçlendiğini kaydeden Coşkun, iki ülkenin son dönemlerde özellikle enerji alanında olmak üzere uluslararası düzeyde kabül gören önemli projelere imza attıklarını vurguladı.

Coşkun, Şahdeniz 2 konsorsiyumunun Nabucco yerine TAP'ı tercih etmesinde Türkiye açısından olumsuz bir boyut olmadığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye ve Azerbaycanın ortaklaşa gerçekleştirdiği TANAP projesi ise uluslararası düzeyde benimsenen bir proje oldu. TANAP, Azerbaycan doğalgazının Avrupaya iyi bir şekilde pazarlanması olanağı sağladı. Buradan gönderilecek 16 milyar metreküp doğalgazın 6 milyar metreküpü Türkiye'de tüketilecek. Türkiye'nin Nabucco ve TAP arasında ortaya koyduğu özel bir tercih yoktu. Nabucco'ya hissedar olduğumuz için oraya biraz daha yakın olduğumuz varsayılabilir. Daha önceden hangi seçim yapılacaksa memnuniyetle karşılayacağımızı söylemiştik. TAP'ın seçilmesini de memnuniyetle karşıladık. Burada önemli olan, Azerbaycan doğlagazının hem Türkiye'nin hem de Türkiye'den geçerek Avrupa'nın istifadesine sunulması Azerbaycan ekonomisine yapacağı büyük katkılardır."

Büyükelçi Coşkun, Türkiye ve Azerbaycan'nın ortaklaşa gerçekleştirdikleri Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve yakında gerçekleştirilecek Bakü-Tiflis-Kars gibi projelerle, küresel ölçekte etki yapabilecek projeler bakımından katma değer sağlayan ülkeler olduklarını kanıtlayacaklarını dile getirdi.

Hedefler örtüşüyor

Coşkun, Azerbaycan'ın kendisi için belirlediği hedefleri bütünüyle desteklediklerinin altını çizerek, "Biz insan kaynaklarımızla, birikimimizle, Türk işadamlarının tecrübesi ile hem Azerbaycan'daki bu gelişmeye katkı sağlayabilecek hem de ortak çıkarlarımızı daha da ileri taşıyabilecek bir potansiyele sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Siyasi irade böylesine yapıcı tutumlu ve kararlı olduğunda aşılmayacak bir sorun yoktur" diye konuştu.

Türk işadamlarının Azerbaycan'da gündeme getirdiği sorunların öncelikli ilgi alanlarını oluşturduğunu bildiren Coşkun, "Türkiye'nin 2023 hedeflerine varılmasında öncü kuvvet diyebileceğimiz çevre işadamlarımızdır. Dolayısıyla, devletin bütün kademeleri bu sorunların giderilmesi için katkı sağlamaya çalışmaktadır" dedi. Coşkun, Azerbaycan'ın da kendisine çizdiği 2020 hedefi olduğunu, Türkiye ve Azerbaycan'ın hedeflerinin örtüştüğünü ifade ederek, "Hem ulusal mevzuatlarımızı uyumlaştırarak, hem Türkiye-Azerbaycan ortak hedefleri üzerinde durarak bütün sorunları aşabiliriz" ifadesini kullandı.

-Yukarı Karabağ sorunu

Türkiye'nin, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki Yukarı Karabağ sorunun çözülmesi için yaptığı çalışmalara da değinen İsmail Alper Coşkun, "Türk dış politikası oluşturulurken, Türkiye'nin kendi çıkarları ekseninde hareket etmek zorundayız. Bu politikamızda, Azerbaycan gibi bizim için eşsiz değeri olan ülkenin hedefleri, algılamaları, sorunları dikkate alıyoruz. Yukarı Karabağ örneğinde de elimiz son derece kuvvetli" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin almış olduğu dört kararla Ermenistan'ın işgalci durumunun tescil edildiğini vurgulayan Coşkun, "Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün yüzde 20'sinin işgal edildiğinin tesciline dair çeşitli platformlarda alınmış ve geçerliliği konusunda en ufak bir şüphe olmayan kararları göz önünde tutmak gerekiyor. Bu haklı davasında, sadece kardeşlik dürtüsüyle değil, aynı zamanda etik bir anlayışla da Azerbaycan'ı desteklemeyi vazife biliyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Ermenistan'a karşı ayrımcı bir tutum içine girmediğine değinen Büyükelçi Coşkun, bu ülkenin Azerbaycan'a yönelik işgal siyasetini sürdürdüğü ve Türkiye'ye yönelik kabulü mümkün olmayan iddialarda bulunduğunu hatırlattı. Ermenistan'la gerçek anlamda bir normalizasyonun başlamasının işgal durumunun sonlandırılması ile mümkün olduğuna vurgu yapan Coşkun, ilişkileri geliştirmek için Türkiye'nin şu ana kadar ortaya koyduğu "sicilin net olduğunu" ifade etti.

-Kasımda ilişkiler yeni ivme kazanacak

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiğini ve 3. kez kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından bu yönde yeni adımlar attığına dikkati çeken Bakü Büyükelçisi Coşkun, Aliyev'in görevinin yeni dönemindeki ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yapacak olmasını şu sözlerle değerlendirdi:

"Ziyarette hem ikili görüşmeler gerçekleştirilecek hem de Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin toplantısı yapılacak. Ziyaretin tarihi tam belli değil fakat görüşülecek konularla ilgili çalışmalar hem Ankara hem de Bakü'de sürdürülüyor. Aliyev'le birlikte bazı bakanlar da Türkiye'ye gelecek. Görüşmelerde, enerji, ulaştırma, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, kültürel işbirliği konuları gündeme gelecek. Gebele toplantısında alınan kararların sonuçları değerlendirildikten sonra geleceğe yönelik yeni hedefler belirlenecektir. Çok yoğun olan ilişki manzumesine yeni bir ivme kazandırılacaktır." - Bakü

Kaynak: AA / Güncel

Alper Coşkun Azerbaycan Türkiye Bakü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title