Babacan Y-20 Gençlik Zirvesi'nde Konuştu
Youth-20 (Y20) Gençlik Zirvesi'nin onuncusu, G-20 Liderler Zirvesi'nin resmi Açılım Grubu olarak Türkiye'nin G-20 Dönem Başkanlığı altında Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenleniyor.
Youth-20 (Y20) Gençlik Zirvesi'nin onuncusu, G-20 Liderler Zirvesi'nin resmi Açılım Grubu olarak Türkiye'nin G-20 Dönem Başkanlığı altında Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenleniyor.
Diplomasi ve İşbirliği Gençlik Komisyonu (YCDC) tarafından düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gençliğin gelecek olduğunu; daha iyi bir geleceği gençlerin inşa edeceğini vurguladı.
Üniversiteler, sivil toplum ve hükümetler arasında sinerjinin yaratılması gerektiğini belirten Babacan, global ekonominin mevcut durumuna dair değerlendirmelerde de bulundu.
Yaşanan ekonomik krizlerin etkisiyle pek çok gelişmiş ülkenin hala zor zamanlar geçirdiğini dile getiren Babacan, gelişmiş ülkelerdeki en önemli sorunların başında "genç işsizliği"nin geldiğini söyledi.
Bir ülkenin yapabileceği en önemli yatırımın insan kaynağına yatırım yapmak olduğunu vurgulayan Babacan, iyi bir eğitim ve yetenek stratejisiyle gençlere yatırım konusunun G-20'nin gündeminde olduğunu belirtti. Babacan ayrıca, insan kaynağına yatırım kapsamında "Yaşam Boyu Eğitim"in, değişimlere uyum sağlayabilen bireylerin yetişmesindeki önemine dikkat çekti.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu da, zirvenin Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştiriliyor olmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, farklı ülkelerden gelen konuklara üniversitenin tarihçesi hakkında kısa bir bilgilendirmeyle söze başladı.
Boğaziçi Üniversitesi'nin liberal değerleri ve demokratik kültürü benimsemiş bir kurum olduğunu vurgulayan Rektör, Boğaziçi Üniversitesi'nin akademik bağımsızlık, bağımsız düşünce ve bilimsel araştırmayla özdeşleşen bir üniversite olarak bugünün gençlerine, yarının liderlerine yatırım yapmayı öncelikli hedef olarak gördüğünü vurguladı.
Gençlere yatırım konusunda Y-20 Zirvesi'nin önemli bir platform olduğunu belirten Rektör Barbarosoğlu, geçtiğimiz son on yılda gerek politik gerekse ekonomik sistemlerde yerel ve global ölçekte büyük değişimler yaşandığını; Türkiye'nin bilgi devrimi açısından tarihin önemli bir dönemecinde yer aldığını dile getirdi.
Sosyal ilerlemenin barış, çevre, sosyal adalet, politik katılım ve özgürlük kavramlarıyla birlikte ele alınması gerektiğinin altını çizen Barbarosoğlu, yükseköğretimin bu noktada oynadığı önemli role de değindi. - İstanbul