Babadağ'da Paraşütçülerin Toprak Yol İsyanı
Muğla'nın Fethiye İlçesi'ndeki dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ'dan tandem (ikili) ve single (tekli) atlayış yapan yamaç paraşütü pilotları, 1965 rakımlı zirveye çıkmak için kullanılan toprak yolun parkeyle kaplanması için eylem yaptı.
Muğla'nın Fethiye İlçesi'ndeki dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ'dan tandem (ikili) ve single (tekli) atlayış yapan yamaç paraşütü pilotları, 1965 rakımlı zirveye çıkmak için kullanılan toprak yolun parkeyle kaplanması için eylem yaptı.
Ölüdeniz Beldesi'ndeki Babadağ'ın zirvesinde yer alan 1700, 1800 ve 1900 metre pistlerine çıkmak için minibüslerle Ölüdeniz Belcekız Plajı'ndan hareket eden pilotlar, 4 kilometrelik asfalt mesafeyi katettikten sonra toprak yola giriyor. Yaklaşık 10 kilometre boyunca toprak yoldan seyahat etmek zorunda kalan pilotlar, toz ve yoldaki kasisler yüzünden zor anlar yaşıyor. Tozdan, dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ'dan tandem atlayış yapmak isteyen turistler de etkileniyor.
Bozuk zeminde minibüslerin sürekli arıza vermesi sonucu sık sık yolda kalan pilotlar, yolun parke kaplanması için eylem yaptı. Fethiye Güç Birliği şirketi tarafından işletilen zirvenin giriş kontrol ofisi önünde minibüslerden inen pilotlar, alkışlarla durumu protesto etti. 'Başkan istifa' sloganı atan pilotlar, elleriyle yol kenarında buldukları parke taşını göstererek, toprak zeminin parke kaplanmasını istedi.
DÜNYANIN EN İYİ ZİRVESİ, EN KÖTÜ YOLU
Babadağ'a her bir giriş için 25 TL ücret ödediklerini belirten yamaç paraşütü pilotu Halil İbrahim Kılıç, ödediklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi. Dünyanın en güzel yamaç paraşütü pistlerinin Babadağ'ın zirvesinde olduğunu vurgulayan Kılıç, "Bu pistlere ulaşmak için belki de dünyanın en kötü yolunda seyahat etmek zorundayız. Her seyahatte toz toprak içinde kalıyoruz. Turistler de bu durumdan rahatsız. Yolun çevresine bakarsanız, yemyeşil ormanın tozlarla kaplanmış ve beyaza bürünmüş olduğunu görürsünüz. Babadağ'a başka çıkış yolu yok. Bu yolun bir an önce parke kaplanması gerekiyor" dedi.
ÜZERİMİZDEN ÇAMUR AKIYOR
Böyle bir yolun Babadağ'a yakışmadığını dile getiren yamaç paraşütü pilotu Cemal Övet de ödedikleri ücrete karşılık hizmet alamadıklarını vurguladı. Her gün ortalama 5 kez Babadağ'a çıktıklarını anlatan Övet, "Eve gidip duşa girdiğimizde üzerimizden çamur akıyor. Biz bu giriş parasını niye ödüyoruz, hala anlayamadık. Buraya Avrupa sosyetesinden de insan geliyor. Bu yol Babadağ'a yakışmıyor" diye konuştu.
'PİLOTLARIMIZI MEMNUN EDEMİYORUZ'
Eleştirilerin odağında kalan Fethiye Güç Birliği Başkanı Akif Arıcan ise kendini savundu. Babadağ'a çıkılan yolun ormana ait yangın yolu olduğunu anlatan Arıcan, şöyle dedi:
"Yola aylık bakımlar yapıyoruz. Ayda bir toprak döküp suluyoruz. Greyderle serdirip, silindirle sıkıştırıyoruz. Ancak minibüsler çok hızlı gidiyor. 3 günde yol bozuluyor. Normal şartlarda bu yolu yapmak bizim sorumluluğumuzda değil. Ancak her ay yaklaşık 15 bin TL masraf yapıyoruz. Yine de pilotlarımızı memnun edemiyoruz."
4 KİLOMETRE DAHA PARKE YAPILACAK
Babadağ'ın yolunun parke kaplanmasına ilişkin toplantılar yaptıklarını anlatan Başkan Arıcan, "Babadağ'a 800 ve 1200 metre yüksekliğinde 2 pist yapılması için Güney Ege Kalkınma Ajansı'na başvurduk ve bir proje açıklandı. 750 bin TL hibe aldık, 250 bin TL de biz katkı yaptık. Bu pistler için yol açılacak ve bu çalışma sırasında mevcut yolun 4 kilometresi daha parke kaplanacak. Böylelikle sorunu bir nebze daha hafifleteceğiz" dedi. - Muğla