Bacaktaki Tıkanan Damarlara Kök Hücre Tedavisi
Isparta'da ilaç tedavisine yanıt veremez duruma gelen 70 yaşındaki Kemal Yalçın'ın bacağı, sırtından alınarak uygulanan kök hücre tedavisiyle kesilmekten kurtarıldı.
Isparta'da ilaç tedavisine yanıt veremez duruma gelen 70 yaşındaki Kemal Yalçın'ın bacağı, sırtından alınarak uygulanan kök hücre tedavisiyle kesilmekten kurtarıldı.
Isparta'da diyabet başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle uzun süredir tedavi gören Kemal Yalçın'ın bacak damarları zamanla tıkandı. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvuran Kemal Yalçın'ın tıkanan damarları ilaç tedavisiyle açılamaz duruma gelince, SDÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turhan Yavuz, hastaya kök hücre tedavisi uygulamaya karar verdi.
'AMELİYAT 45 DAKİKA SÜRDÜ'
Hastasının son tedavi bulgularını gözden geçirip yeni bir anjiyo yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Turhan Yavuz, daha sonra kök hücre tedavisine başladıklarını anlattı. Lokal anesteziyle hastayı uyutmadan 45 dakikada sırtından aldıkları kök hücreyi bacağa uyguladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Yavuz, "Sonrasında 5-6 ay ilaçlı tedaviyi sürdüreceğiz. Bu süre sonunda ikinci bir anjiyoyla damarların durumunu kontrol edeceğiz" dedi.
'HASTALARA UMUT OLDU'
Şeker hastalığı veya başka nedenlerden dolayı damarları tıkanmış hastalarda bacağın kesilme riskine karşı kök hücre tedavisinin umut verici olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yavuz, tıpta çığır açan kök hücre tedavisini Isparta'da 7 kez uyguladıklarını ve memnun edici sonuçlar aldıklarını aktardı. Kök hücre tedavisinin uygulanma kriterlerini anjiyoyla belirlediklerini söyleyen Prof. Dr. Yavuz, "Bu damarlara bir şey yapamıyorsak son çare olarak kök hücre tedavisi uyguluyoruz. Bunu da hastanın karın dokusundaki yağdan, kendi kanından veya kemik iliğinden alarak özel cihazlar aracılığıyla yapıyoruz. Sonrasında hücreleri ayırıyoruz. Hasta bölgeye bunu naklederek yeni damar oluşmasını sağlıyoruz. Yaklaşık 6 aylık bir aşama. 6 aydan sonra yeni damar oluşumu ve gelişmesi başlıyor. Güncel bir tedavi yöntemi. Hastalarımız bu konuda çok memnun" diye konuştu.
'BU YÖNTEM GELECEK VAAT EDİYOR'
Kök hücre tedavisinin birçok hastalıkta gelecek vaat eden bir yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. Turhan Yavuz, şöyle dedi:
"Şu an tabi ki sınırlı bilgilerimiz var ama gelişmeye açık bir konu. Özellikle kaç tane hücre verdiğimiz, gelişmesi için kaç tane hücre vermemiz gerekiyor, bunlar henüz tam netleşmiş değil. Hastalar çok fayda gördüğü ve maliyeti de uygun olduğu için işlemleri yapmaya devam ediyoruz. Tabi ki bunun için önce hasta gelecek. Poliklinik muayenesi sonucunda anjiyosu yapılarak damarların gerçekten başka bir tedaviyle açılıp açılmayacağına karar vermemiz gerekiyor. Hasta 1 gün yatıyor ve ertesi gün taburcu ediliyor." - Isparta