BAÇEYÖB'e Yeni Alınan İş Makineleri ve Konteynırlar Tanıtıldı
Balıkesir İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Birliği (BAÇEYÖB)'e teslim edilen iş makineleri ve konteynırların tanıtım programı yapıldı.
Katı Atık Tesisi'nde düzenlenen programda konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, 4 milyon Avro'luk iş makinesi ve konteynırın hizmete sokulduğunu söyledi. Çöp depolama konusunda dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Başkan Uğur, çöp yakma tesisi için çalışmalar yaptıklarını açıkladı.
Balıkesir İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Birliği (BAÇEYÖB)'ne, Avrupa Birliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın toplam yüzde 86 oranında hibe katkısıyla yapılmış olan Balıkesir Katı Atık Yönetim Projesinin ikinci etabı olan Araç ve Ekipman ihalesi sonucunda teslim edilen iş makineleri ve konteynırların tanıtım programı yapıldı. Savaştepe Yolu üzerindeki Katı Atık Tesisi'nde düzenlenen programda değeri 4 milyon Avro'yu geçen iş makineleri ve konteynırlar hizmete alındı.
YILDA 600 BİN TON ÇÖP TOPLANIYOR
Tanıtım ve hizmete alma töreninde konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir'de her yıl 600 bin ton katı atık toplandığını söyledi. Bunların 150 bin tonunun Balıkesir'in iki merkez ilçesinden toplandığını ifade eden Başkan Uğur, "Bu katı atıkların 150 bin ton civarında Balıkesir'in iki merkez ilçesinde, diğer Körfez bölgemizde, Marmara bölgemizde ve kırsal alandan gelen Kepsut, Dursunbey, Bigadiç, Savaştepe, İvrindi, Balya'nın da katı atıklarını Balıkesir merkezde toplayacağız. Bandırma'da ve Havran'da bir transfer istasyonu ile ilgili çalışmalarımız var. İstiyoruz ki Körfez bölgesi Havran'a getirsin, Marmara bölgemizdeki ilçeler de Bandırma'daki transfer istasyonuna getirsin. Oradan biz buraya taşıyalım" diye konuştu.
BAŞKAN UĞUR: "ÇÖPLERİ YAKMA TESİSİ KURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"
Katı atıkların toplandıktan sonra bertaraf edilmesinin de önemli bir sorun olduğunu söyleyen Başkan Uğur konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Katı atıkları topladıktan sonra bunların bertaraf edilmesi de önemli. Artık dünyada birçok sistemler var. Bir kısım birçok Avrupa'da katı atıklar yakılarak enerjiye dönüştürülerek bertaraf ediliyor. Bir kısmı bizim katı atık sahamızda olduğu gibi döşenen borular, bacalar vs. içinde çıkan gazdan elde edilen elektrik enerjisi ile değerlendiriliyor. Ama bizlerin amacı yaptığımız çalışmalar dünyadaki gelişmeleri takip ederek, 100 kilo çöpü 15 kiloya indirelim. Düzenli depolamalarda kapladığı hacim olduğu gibi kalıyor. Kaç metreküp ise içindeki metan gazı çıktıktan sonraki kütle olduğu gibi kalıyor. Tabi çöp alanları hemen çok büyük yerler işgal etmeye başlıyor. Şimdi yakma tesisleri var. Bunları Almanya'da gördük. Bunları yaktığınız aman külü kalıyor. Bu külü de yollara seriyorlar veyahut inşaatlarda kullanıyorlar. Çöp artık fazla bir yer işgal etmiyor. Bizde bu yakma tesisini nasıl yapalım diye düşünüyoruz. Çinlilerin bize bazı teklifleri var. Almanların teklifleri var. Bunları 2016 yılı içinde karar vererek yakma tesisini kuracağız. Bu yakma tesisi kuracağımız arazilerle ilgili arazilerin belediyeye geçmesi lazım. Bununla ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Kirletiyoruz, arıtma tesisinde çamur çıkıyor. O çamurda kirletiyor etrafı. O çamurunda bertaraf edilmesi lazım. Çevre Dairemiz bu konuda çalışmalar yapıyor".
6 BİN YENİ ÇÖP KONTEYNIRI GELECEK
Balıkesir Katı Atık Yönetim Projesinin, Avrupa Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın toplam %86 oranında hibe katkısıyla yapıldığını belirten Başkan Uğur, "ilk etabı olan Balıkesir Evsel Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi 07.07.2014 tarihinde işletmeye açılmıştır. Proje Kapsamında işletmeye açılan diğer tesisler; Aktarma İstasyonları, Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi, Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi, Gaz Yakam Ünitesi ve Balıkesir Büyükşehir İl sınırlarındaki tüm sağlık kurumlarına hizmet veren Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'dir. Balıkesir Katı Atık Yönetim Projesinin ikinci etabı olan Araç ve Ekipman ihalesi 02.10.2015 tarihinde yapılmış olup 28.12.2015 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır. Teknik Ekibimizin üretim yerinde incelediği İş Makinaları Birliğimize 06.06.2016' da teslim edilmiştir. Teslim edilen iş makinaları; Keçi Ayak Kompaktör, Dozer, Lastikli Yükleyici, Tekerlekli Yükleyici ve Traktör' dür. Çöp Toplama Kamyonları ve Konteynırlarının İhale tarihi 05.01.2016 olup sözleşmesi 28.05.2016 tarihinde imzalanmıştır. Konteynırların teslimatı 07.06.2016 tarihinde başlamış olup halen devam etmektedir. Mevcutta 2.950 adet konteynır teslim alınmış olup devam eden teslimatlar da 6.000 adet Konteynıra tamamlanacaktır. Çöp Toplama Kamyonlarının üretimi Almanya' da yapılmakta olup 2016 yılı Ekim Ayında teslimatı yapılacaktır. İş makineleri için 1 milyon 217 bin Avro değerinde 5 adet iş makinesi, çöp konteynırları için 2 milyon 297 bin Avro, konteynırlar için de hepsi toplam 4 milyon Avro'nun üzerinde destek ile yapıyoruz. Bunları İvrindi, Kepsut, Bigadiç ilçemizde bu konteynırların bir kısmı hizmet verecek. Ve çöp toplama merkezinden merkeze taşımamızda kullanacağız" dedi.
UĞUR: "TÜRKİYE VE BALIKESİR'İN ÖNÜ AÇIK"
Türkiye'nin 15 Temmuz günü yaşanan darbe girişimi ile önemli bir dönemden geçtiğini söyleyen Uğur, "Bir darbe döneminden geçiyoruz. Darbe girişimi olmasına rağmen açılışlarımızı yapıyoruz. Hayat normal devam ediyor. Bütün ticaret devam ediyor. Bankalar açık, ticari işlemler oluyor. Yurtdışına çıkışlar serbest, sokağa çıkmak serbest. Hep askerler darbe yapardı. Bu seferde yapmak istedikleri halde karşı darbeyi millet yaptı. Milletin darbesi de bu kadar demokratik oluyor. Kısa sürede sonuçlanacağına da inanıyorum. Türkiye'nin önü açık, Balıkesir'in önü açık en kısa sürede güzel günlere hep birlikte ulaşacağız" şeklinde konuştu.
Katı Atık Tesisi'nde düzenlenen törene Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, İvrindi Belediye Başkanı Recai Baytar, Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, Savaştepe Belediye Başkanı Turhan Şimşek, Büyükşehir Genel Sekreteri Osman Yenidoğan, belediye başkan yardımcıları, daire başkanları, meclis üyeleri ve belediye çalışanları katıldı.